Nästa artikel
Frövifors Pappersbruksmuseum blev Årets Arbetslivsmuseum 2021
VÄSTMANLAND

Frövifors Pappersbruksmuseum blev Årets Arbetslivsmuseum 2021

Publicerad 9 september 2021 (uppdaterad 9 september 2021)
Den 10-11 september är det full fart vid Frövifors Pappersbruksmuseum som blev Årets Arbetslivsmuseum 2021. Pappersbruksmuseet finns kvar i sin ursprungsmiljö och har haft stor ekonomisk betydelse för bygden och nu satsar museet på att bli ett nationellt centrum för papprets historia.

I Sverige finns det cirka 1 500 arbetslivsmuseer och vanligtvis förvaltas de av ideellt engagerade människor som har specialkunskaper om den specifika historien de berättar om. Varje år utses ett av dessa till Årets Arbetslivsmuseum som inspirationskälla för alla arbetslivsmuseer. 

Juryns motivering lyder:

På Frövifors Pappersbruksmuseum kan du uppleva en av Sveriges viktigaste näringar på ett spännande och annorlunda sätt. Omgärdad av gigantiska pappersmaskiner vandrar du här genom historien i en miljö som fortfarande i högsta grad är levande och dynamisk. Frövifors museiförening, tillika grundare, spelar en aktiv och engagerad roll i att förmedla fascinerande kunskap om arbetslivs-, pappers- och förpackningshistoria. Med utgångspunkt i människors berättelser möjliggörs en rik pedagogisk verksamhet och många samarbeten med både lokala och internationella aktörer.

Frövifors Pappersbruksmuseum grundades 1984 och öppnade två år senare i de ursprungliga fabriksbyggnaderna som ligger vid vattnet. Bruket har anor sedan 1500-talets järnhantering och verksamheten här har haft stor betydelse för bygden. Besökarna får ta del av brukets fängslande historia; en viktig pusselbit i berättelsen om de näringar som lagt grunden till det välstånd Sverige har idag.

– Frövifors som plats har en naturlig koppling till papprets historia och samtid. Vår vision är att stärka museets position som ett svenskt papperscentrum. En plats där vårt gemensamma kulturarv levandegörs, inte minst till en yngre publik. En plats där kunskap kan spridas och utbytas, och materialet papper kan utforskas exempelvis inom samtidskonsten, säger Mikael Tiderman.

Här hittar du museets hemsida. GPS: N59°28'40", E15°19'50"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.