Bild
Nästa artikel

Glasblåsning

RESTIPS

Prova på glasblåsning i en genuin glashytta där du, under överinseende av en skicklig glasblåsare, får designa och blåsa ditt eget glasföremål i värmen från den heta glasugnen.

Varför inte ta tillfället i akt när du är ute och åker och besöka en glashytta? En spännande upplevelse du kan hitta på många platser och passar bra som upplevelsepresent.

Råmaterialet i vanligt glas är sand, soda, dolomit och kalksten. Genom tillsats av olika metalloxider eller kemikalier kan man ge glaset speciella egenskaper eller färger. I den heta brännugnen hettas glaset upp så att det blir formbart. Tekniken att blåsa glas uppfanns ca 50 f.Kr. Glasblåsning är ett traditionellt hantverk vars grunder inte har ändrats så mycket sedan det uppfanns.

I hyttan får du en kort beskrivning av de olika tekniker som kommer att användas. Du kommer tex få prova på någon av teknikerna att balansera glaset på en pipa, forma glasmassan samt blåsa luft genom pipan in i den heta glasmassan. Du kommer även att få färdigställa slutprodukten.

Vad du kommer tillverka beror lite på vilken hytta du väljer för att utföra din upplevelse. Vanligtvis blåser du en liten glasskål, en kula eller ett litet glas.

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.

Evenemanget hittar du här och köps i form av presentkort.

Var?

 

Halmstad, Mantorp, Piteå, Stockholm, Tierp, Uppsala, Visby

Bra att veta

När ditt glasföremål är färdigt behöver det svalna samt efterbearbetas en aning. Du kan hämta det några dagar senare alternativt få det skickat till dig mot en mindre kostnad.

För närvarande är det Uppsala som gäller om man bor i Stockholm och vill prova glasblåsning.

Varaktighet

Själva glasblåsningen tar ca 20 minuter. Total tid för upplevelsen är ca 30 minuter.

Antal deltagare

Glasblåsning för en person

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.