Nästa artikel
Hela Skåne sover återigen ute
SKÅNE

Hela Skåne sover återigen ute

Publicerad 4 mars 2020
Den 27 april till 3 maj genomför Stiftelsen Skånska Landskap med flera samarbetspartner projektet ”Hela Skåne sover ute” för att få människor att upptäcka naturen under dygnets mörka timmar.

Det är andra året som Stiftelsen Skånska Landskap genomför treårsprojektet ”Hela Skåne sover ute” tillsammans med Naturum Skrylle, Söderåsen Naturum och Naturskolan Lund. Det blir ett nattligt äventyr i den skånska naturen där vindskydd, hängmattor, tält eller varför inte även husvagnar och husbilar står i fokus.

– Vi vill locka ut folk i den skånska naturen när den är som vackrast och under en tid då dygnet bjuder på annorlunda upplevelser. Vi vill också bidra till en bättre folkhälsa. Det är ett obestridligt faktum att vi stärks både fysiskt och psykiskt av att röra på oss och av att vistas i olika naturmiljöer, säger projektledare Torbjörn Lingöy på Stiftelsen Skånska Landskap.

På portalen​ www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute finns tips och råd om vad man ska ta med sig, hur man håller värmen och var man får slå upp ett tält. Där finns även en växande lista över sova-ute-arrangemang genom föreningar, organisationer och privatpersoner, allt för att öka intresset med en rad olika aktiviteter. 

– Du behöver inte tillbringa hela natten ute. Det är en fantastisk upplevelse att under några timmar sitta ner runt en lägereld och tillsammans med gamla eller nyfunna vänner, låta dig omfamnas av ett tätnande mörker, menar Torbjörn Lingöy.

Fredag den 6 mars arrangerar Region Skåne och Stiftelsen Skånska Landskap en kickoff-föreläsning med sovaute-proffset och författaren Markus Torgeby, just nu aktuell med boken ”Sova ute”. Han talar varmt om de oanade krafter du får av att vistas ute.

– Jag tror på att sova ute, omgiven av raka granar, mörker och kyla. Ligga på rygg och titta upp mot stjärnorna, se andedräkten sprida sig som ett tunt moln framför ögonen. Det sker något när man är omgiven av ett rum som är oändligt, säger Markus Torgeby.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.