Nästa artikel
Hela Skåne sover ute under Valborg
SKÅNE

Hela Skåne sover ute under Valborg

Publicerad 27 april 2019 (uppdaterad 27 april 2019)
Möter du ovanligt många som sover i tält eller hängmattor runt om i Skåne den 9 april-5 maj ska du inte bli förskräckt. Det är Stiftelsen Skånska Landskap som med en kampanj vill få fler att uppleva charmen med fricamping.

Diskussion går het om evenemanget Hela Skåne sover ute, 29 april-5 maj, vilket märks på spridningen i sociala medier. Nu hoppas Stiftelsen Skånska Landskap på att vädret visar sig från sin bästa campingsida så att många tar sig ut med vänner och familj i naturen. Bakom initiativet Hela Skåne sover ute finns även Naturum Skrylle, Naturum Söderåsen och Naturskolan i Lund.

– Ta chansen och upplev något som inte hör vardagen till. Upptäck ett Skåne som för de flesta är höljt i dunkel, säger projektledare Torbjörn Lingöy, Stiftelsen Skånska Landskap.

För de som vill haka på ett arrangemang blir det runt 35 olika sova-ute-aktiviteter i 13 av Skånes kommuner. Några exempel är utevila för barn i Skrylle, tältäventyr i Frostavallen, natthäng i Klåveröd, sova i träd och göra egen hängmatta i Fulltofta, barnvagnsslummer i Kronoskogen, valborgsvila i Söderåsen, sova med jycken i Mossbystrand, vindskydd med musik i Torup och fredagsmys i Tomelilla.

Genom samarbete med Fritidsbanken som finns på tre skånska orter kan man låna de uteprylar man behöver, om man inte fyndar på andrahandsmarknaden. Läs mer om allt som är på gång på www.skanskalandskap.se/helaskanesoverute Där finns info om var du hittar kartor, vindskydd, rastplatser och skön natur över hela Skåne. Om du inte åker till närmaste skogsdunge eller stadspark.

Arrangörerna vill dessutom se de utebilder som tas under evenemanget och dessa ska märkas med hashtagg #helaskånesoverute samt #skanskalandskap på Instagram. Det kan handla om en känsla, en naturupplevelse eller något annat speciellt med just din natt. Vinnaren får ett sova-ute-kit av sovsäck med hög komfort, uppblåsbart liggunderlag samt pannlampa till ett sammanlagt värde på cirka 3 000 kronor. Juryn som utser bästa bild består av Torbjörn Lingöy, projektledare, Charlotta Kabo Stenberg, vd på Stiftelsen Skånska Landskap, Johan Hammar, naturfotograf samt Fredrik Hjorth, vd på Årets Äventyrare AB och känd ”ute-sovare” som under ett år tillbringade 52 nätter utomhus.

Stiftelsen Skånska Landskap planerar att fortsätta projektet Hela Skåne sover ute under 2020 samt 2021 tillsammans med samarbetspartners.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.