Nästa artikel
Jokkmokks marknad i full gång
NORRBOTTEN

Jokkmokks marknad i full gång

Publicerad 2 februari 2017 (uppdaterad 2 november 2019)
Jokkmokks marknad, som firade 400 år 2005, en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus uppleva samekultur, handel och kreativitet.
Det är anor runt Jokkmokks marknad med folkfest, färger och stämning i vad som räknas som norra Europas största vinterfest! Men redan på 1500-talet var Jokkmokk centrum för ”lappmarkshandeln”. Här sålde samerna skinn, hantverk och renprodukter medan de själva köpte salt, mjöl, kaffe och tobak.

Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan 412 år. De fasta marknadsplatserna i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten och i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken. Tanken var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting, sprida Guds ord och en marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Idag är det en folkfest utan dess like och en speciell tilldragelse i norra Sverige där förstås samer men även turister tar sig till Jokkmokk för att ta del av den rika kultur som i allt för liten utsträckning är känd av Sveriges övriga befolkning. Marknaden är stor med besökssiffror runt 40 000 och det finns all anledning att någon gång besöka denna färgglada folkfest som betytt så mycket för samerna och som givit så många turister oförglömliga minnen.

Med sina 1500 meter av marknadsstånd erbjuder Jokkmokks marknad ett stort utbud av lokalt och småskaligt mathantverk, kläder, hantverk, skinnprodukter och mycket mer. Jokkmokks marknad är dock så mycket mer än en traditionell marknad och besökare kan ta del av ett stort antal seminarier, föreläsningar, utställningar med konst, konsthantverk och fotografi, konserter och mycket mer. Årets tema är snö.

Förutom 1500 meter utomhushandel finns i år 44 utställningar, 52 föreläsningar, 48 föreställningar och konserter, 64 utomhusaktiviteter och 103 entreprenörer som säljer sina alster i de olika inomhuskoncepten!

Missa inte heller alla matupplevelser, som är en viktig del av marknaden!

Program för marknaden som pågår till den 4 februari 2017 finns på www.jokkmokksmarknad.se och det kan även hämtas från Jokkmokks Turistbyrå. På hemsidan hittar du det exakta programmet uppdelat dagsvis.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.