Nästa artikel
Julen är ljuvlig i Danmark
DANMARK

Julen är ljuvlig i Danmark

Publicerad 15 oktober 2019
En dansk julmarknad är det ultimata hygget. Strosa bland de upplysta bodarna, fynda unika julklappar och njut av den mysiga stämningen med en kopp varm glögg mellan vantarna. I Odense blir det jul som på H.C. Andersens tid.
Att uppleva en julmarknad i Danmark kan vara något utöver det vanliga. Du är mitt i den danska gemytligheten och på platser som Odense, hemvisten för sagornas mästare H.C. Andersen, känns julen så mycket mer påtaglig, i synnerhet bland de gamla kvarteren där man verkligen känner sig som förflyttad till hans tid. Där är det jul på hans sätt och i hans tidsanda.

Det är på julmarknader som den här som hästarna står och frustrar i väntan på nästa tur på de kullerstensbelagda gatorna i den historiska staden, något som i sin enkelhet skapar så mycket stämning. Här passerar du H.C. Andersens Museum och barndomshem där du kan stifta närmare bekantskap med hans verk som Kejsarens nya kläder, Prinsessan på ärten och den fula ankungen. Klassiker som håller än idag trots att H.C. Andersen föddes 1805. I sakta mak passerar du de typiska danska korsvirkeshusen och njuter av den oförstörda miljön och kanske besöker stadsmuseet. Allt andas kultur och välkänd historia och det är absolut rätt att uppleva en julmarknad här.

Ändå är staden inte så liten, det är Fyns största och Danmarks tredje största och namnet härrör sig från den nordiska mytologins Oden. Vi får gå tillbaka hela tusen år i tiden för att hitta ursprunget och 1988 firade de sitt tusenårsjubileum. Huruvida staden är Danmarks äldsta går säkert att tvista om när de skrivna källorna är få men i varje fall befinner du dig i en av de äldsta.

1658 var svenskar här för då intogs den under det dansk-svenska kriget men långt innan dess var danskarna på krigsstigen mot England när Kung Knut den helige hade beslutat att bönderna på 1080-talet skulle medverka i ett krigståg. Det var inte så populärt och ledde fram till att han mördades men historian blev till en kult och en pilgrimskyrka, Sankt Knuds Kirke, där hans reliker finns.

Den stora hamnen härrör från 1800-talets bygge av en kanal från Odensefjorden och 1865 nådde järnvägen fram till Odense. Stadens mest kända landmärke var Odinstårnet som var Europas högsta torn efter Eiffeltornet. Det 175 meter höga tornet, som är omtalat än idag, invigdes 1935 och blev populärt bland turisterna som bland annat kunde besöka någon av de tre serveringarna. 1944 blev dess saga all när det sprängdes i ett krigsdåd för att aldrig byggas upp igen.

Julmarknaden hålls de två första helgerna i december med julbodar, jonglörer, julgranskulor, pynt, gran, ljus och allt annat som hör till.  Allt i denna historiska miljö som gör staden till ett spännande resmål i sig.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.