Bild
Nästa artikel
Julen firas rejält i Stockholm

Julen firas rejält i Stockholm

STOCKHOLM

Vill du uppleva mycket jul på en och samma plats är Stockholm ett givet mål! Här blir det gammaldags på Skansen, traditionellt i Gamla Stan och inomhusmysigt på Högberga Gård!

Stockholm och dess närområde erbjuder faktisk det mesta när det gäller julfirande även om många kanske inte i första hand tänker på ett besök i en storstad till jul. Du hittar många platser som inte innebär julstress och shopping även om det är mysigt att vandra på den julpyntade Drottninggatan och andra liknande platser även om både Kungsträdgården och Sergels torg inte har julfirande i år. Men på få platser kan du träffa på fler hantverkare och knallar som visar upp konsthantverk och julpynt.

Att fira jul på Skansen ser många Stockholmare som något alldeles extra. Att vandra runt bland djuren, de gamla byggnaderna, känna traditionen krypa in på bara skinnet, titta in i någon av gårdarna och se den öppna eldhärdens värmande ljus är något som kittlar vår dröm om hur julen ska firas. Bodarna bjuder på härliga dofter av glögg, mat och godsaker men söker du något att ge i julklapp finns hantverk, kanske ett besök i glashyttan passar in. Julmarknaden har anor sedan 1903 och hålls varje adventshelg. Julpyssel, konserter, körer och spelmän förhöjer stämningen! Den strålande utsikten ger det hela en extra krydda. 

Börjar lördag 26 november och pågår varje helg till helgen före jul. Här hittar du deras hemsida. Inträde upp till 150 kronor.


Mer traditionell julmarknad hittar du i Gamla Stan. På Stortorget, mitt i den medeltida pittoreska stadsmiljön, har det hållits julmarknad sedan 1837 och den är därmed Sveriges äldsta julmarknad. I ett 40-tal handelsbodar i medeltida stil säljs allt från julgodis, konstsmide, julmat till keramik. I de otaliga restaurangerna och cafeerna kan du inmundiga god mat eller bara en kopp värmande choklad toppad med grädde. Den 13 december besöks marknaden dessutom av Lucia.


Håller öppet varje dag mellan den 19 november och 23 december. Här hittar du deras hemsida. Fritt inträde.


Att besöka Drottningholms slott hör till när man är i Stockholm. Med en särdeles speciell marknad, inte minst med tanke på platsen, kan du i helgen den andra advent hitta bodar som lägger tonvikten på svenskt hantverk från många av av de som beskrivs som Sveriges bästa hantverkare och småskaligt producerad mat. Samtidigt med marknaden sker visning av både slottet och Drottningholmsteatern, värt att notera att det blir en temavisning om julfirandet i slottet på 1700-talet vilket psassar bra då slottet började byggas 1662 på initiativ av drottning Hedvig Eleonora.

Håller öppet helgen andra advent, 3–4 december. Här hittar du deras hemsida. Fritt inträde.


När vi ändå håller oss i den kungliga miljön passar vi på att nämna att Kungliga Hovstallet, som stod klart 1894 och ligger i centrala Stockholm vid Nybroplan, också har en traditionsenlig julmarknad. Här kan barnen träffa hästar och rida ponny medan även de vuxna kan glädjas åt visningen av stallet, paradselkammaren och vagnshallarna. Utställare från hela landet säljer hantverk, ekologiska livsmedel och hemslöjdsprodukter.

Öppet 25–27 november. Här hittar du deras hemsida. Inträde 80 kronor, barn gratis.


Vi avslutar denna julmarknadskavalkad med Högberga Gård som bjuder in till en mer ovanlig julmarknad den 10-11 december. Besökarna kan se världsberömd konst, köpa fint hantverk och delikatesser producerade på gården. Allt i värmen från sprakande eldar. Det Högberga Gårds första julmarknad och det utlovas äkta julstämning i varje litet hörn och vägen in kommer att ledas av brinnande marschaller och julröd matta. Innanför herrgårdens portar kommer julkänslan stärkas av högtidsenligt dekorerade salar och salonger, av julmusik, julgran och doft av julmat från köket. Under julmarknaden kommer det att serveras glögg, kaffe och delikatesser från det egna bageriet och det kommer att finnas möjlighet att provsmaka såväl Högberga Vinfabriks rödvin som julöl och Winter Ale från det egna nystartade mikrobryggeriet. Eller så njuter du av ett spa-bad i det 38-gradiga källvattnet som rinner fram direkt ur berget och avslutar kanske med en riktigt god julmiddag. 

- Och så har vi handplockat ett stort antal utställare av riktigt fint hantverk som design, keramik, konst, silversmide, skönhetsprodukter och härproducerade matvaror, säger hotelldirektör Tina Dernelid

En av utställarna är fotografen Leif-Erik Nygård, berömd för att ha tagit de sista professionella fotona av Marilyn Monroe men även världskändisar som Muhammad Ali, Woody Allen, Angelina Jolie och Dalai Lama har poserat framför hans kamera.

- Vi älskar ju kombinationen av kultur, konst, mat, dryck och det goda livet. Den här julmarknaden har alla ingredienser, säger Tina Dernelid.

Julmarknaden äger rum inomhus den 10 december mellan kl 15-19 och den 11 december kl 11-15. Här hittar du deras hemsida.

Vinteröppen camping

Vinteröppna Ängby Camping hittar här.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.