Nästa artikel
Kanelbullens dag den 4 oktober
SVERIGE

Kanelbullens dag den 4 oktober

Publicerad 26 september 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Nu är det snart dags för det svenskaste av svenska, kanelbullen, som har sin egen dag den 4 oktober. Så vi påminner om denna viktiga dag med ett recept från Kungsörnen på extra goda kanelbullar.
Är det någon som inte fylls av längtan efter att sätta tänderna i en härligt färsk kanelbulle när doften från bakningen sprider sig över nejden? Dessutom finns det ingen lämpligare dag för detta än den 4 oktober, kanelbullens alldeles egen dag. Så vi påminner om denna viktiga dag några dagar i förväg så att du hinner förbereda allt med att köpa hem lämpliga ingredienser.

Så här tycker Kungsörnen att extra goda kanelbullar ska göras, för om kanelbullar är jättegoda, hur goda ska då inte extra goda kanelbullar vara?

Så här tillagar du receptet (2 timmar):

1. Väg upp jäst och 37 ˚C vatten, blanda. Väg upp Kungsörnens kärnvetemjöl och bearbeta tillsammans med jäst och vatten i maskin under 7 minuter. Låt fördegen vila i 40 minuter. 

2. Blanda i övriga ingredienser från ”steg 2”, först långsamt i 2 minuter och därefter lite snabbare under 4 minuter. Täck över degen och låt vila i 10 minuter. 

3. Blanda alla ingredienser för ”fyllning”. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord till ca. 3 – 5 mm tjocklek. Bre på ett jämt lager av fyllningen på degen. Rulla försiktigt ihop degen till en stor längd. Skär 2,5 – 3 cm tjocka snäckor. Vänd upp bitarna på en bakplåt med smörpapper på. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Ställ ugnen på ca 220 ˚C (varmluft 200 ˚C). 

4. Pensla gärna med ägg och strö på pärlsocker. Ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda ca 7-9 minuter. Ta ut, låt svalna och njut av nybakade kanelbullar!

Ingredienser

30 bullar

  • För degen: 
  • 300 g vatten 
  • 420 g Kungsörnen Kärnvetemjöl 
  • 50 g Jäst (färsk) 

    Steg 2: 
  • 300 g Kungsörnen Kärnvetemjöl 
  • 150 g smör (rumstempererat) 
  • 120 g ljus sirap 
  • 3 g salt 

    Fyllning:
  • 200 g smör (rumstempererat) 
  • 200 g strösocker 
  • 2 tsk kanel  

    Pensling: 
  • Ägg 
  • Pärlsocker
   

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.