Bild
Nästa artikel
Jubileumsvasans färdväg 2022 inritad på generalstabskartan från början av 1900-talet
Jubileumsvasans färdväg 2022 inritad på generalstabskartan från början av 1900-talet

Klart för Jubileumsvasan

DALARNA

Lördagen den 12 februari 2022 är det dags för Jubileumsvasan som är ett hyllningslopp till pionjärerna som drog igång och genomförde det allra första Vasaloppet 1922.

Jubileumsvasan blir en unik möjlighet att förflytta sig 100 år tillbaka i tiden för loppet ska bli så likt ett lopp från 1920-talet som möjligt. Utrustningen blir också tidsenlig och reklamfri, vadmal, bomullskläder och träskidor. En segrare kommer att koras i Jubileumsvasan men hela loppet ska mer ses som ett firande än en tävling.

Endast cirka 5,8 kilometer av 2000-talets ”vanliga” Vasaloppsspår går där Vasaloppet 1922 åktes. För att efterlikna 1922 års premiärlopp har Vasaloppets arenagrupp därför fått leta upp gamla tiders vägar för att få till Jubileumsvasans färdväg och starten i Jubileumsvasan sker precis som 1922 på en liten åker nedanför Vasastenen, strax väster om den gamla fjällbron i Sälens by.

Ernst Alm, den första segraren i Vasaloppet, hade skidor som var 2,40 meter långa och 55 millimeter breda och hans stavar var 140 centimeter så kraven i jubileumsloppet blir motsvarande, läderpjäxor i filt eller läder och de tjärvallade skidornas längd kroppslängden gånger 1,5.

Vasaloppet direktsänder Jubileumsvasan konstadsfritt på playtjänsten Vasaloppet.TV med sändningsstart klockan 06.55.

Nummerlappar i traditionell stil delas ut på fredagen den 11 februari på Olnispagården i Sälen samt på startmorgonen lördagen den 12 februari. Starten går vid Olnispagården i Sälen klockan 07:04.
 
Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.