Nästa artikel
Konst, design och inspiration i fokus på Sofiero 2017
SKÅNE

Konst, design och inspiration i fokus på Sofiero 2017

Publicerad 8 mars 2017 (uppdaterad 8 mars 2017)
Sofiero slott öppnar för säsongen på skärtorsdagen. I årets program finns spännande nyheter som den japaninspirerade Kokedamas, Svävande vår, och en ny slottsutställning. Men inte minst så firas rhododendronens 110-årsjubileum i parken!
Det blir en påskhelg utöver det vanliga när Sofiero slår upp grindarna för säsongen. Rabatternas 30 000 lökar, som har väntat en hel vinter på vårens ljus, slår nu ut i årets första efterlängtade blomning.

Att konst och design står i fokus under 2017 får besökarna uppleva redan under öppningshelgen. Då finns de internationellt kända konstnärerna Gabriele Meneguzzi och Vincenzo Sponga på plats och skapar ett Land art-verk som står kvar under hela säsongen. Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero, utlovar en spännande säsong med både nya och traditionella inslag: 

- Vår ambition är att det alltid ska finnas något nytt att upptäcka på Sofiero. I rabatterna experimenterar vi med nya växtkompositioner varje år som vi blandar med det kungliga trädgårdsarvet. I år är vi dessutom extra stolta över att kunna visa upp mer konst, design och inspiration än någonsin tidigare – i hela parken!

Årets utställningsprogram invigs under säsongsöppningen med Konst på Kryss. Helsingborg och Helsingörs konstföreningar har bjudit in fem konstnärer från varje sida av Öresund vars verk finns att se till den 23 april. I Orangeriet välkomnas ljuset med utställningen Kokedamas - Svävande vår, där besökaren kan drömma sig bort under en japansk, svävande lustträdgård i svensk tappning med inslag av mossa och sidentextilier.

Senare i vår, den 20 maj, får besökaren se ett oväntat möte mellan traditionellt, svenskt hantverk och modern design. Utställningen knyter an till Sofieros tradition av Arts and Crafts och låter rustika naturmaterial blandas med urbana influenser. Under sommaren visas dessutom den inspirerande idéträdgården Spaljerat i Jubileumsträdgården, där avgränsare och spaljéer i en mängd utföranden och färger får ta plats. Trädgården är ritad av trädgårdsarkitekten Lisen Hendeberg.

Lagom till Sofieros rhododendronblomning börjar också blomningen i utställningen "Rhododendron – 110 år sagolandskap" i Orangeriet.

- För 110 år sedan satte kronprinsessan Margareta den allra första rhododendronplantan i Sofieros raviner. Det firar vi med att låta rhododendron blomma i olika skepnader och material så att vi kan uppleva känslan av blomningen ända fram till slutet av säsongen, säger Annika Malmgren. Under säsongen invigs även kung Carl XVI Gustafs rhododendronkollektion, en 70-årsgåva från Helsingborg stad, som innehåller flera nya och unika sorter.

Utställningarna "Kokedamas -Svävande vår",  "Nytt svenskt hantverk" och "Rhododendron – 110 år sagolandskap" är unikt skapade för Sofiero av konstnären Aia Jüdes och illustratören Sanna Haverinen som arbetar med tvärdisciplinära upplevelser och rumsliga installationer i gränslandet mellan hantverk, konst, design och mode.

Sista helgen i augusti är det dags för Den stora Trädgårdsfesten, som med sina 21 år på nacken är ett av södra Sveriges mest populära utomhusevenemang. Här möter trädgårdsälskare och balkongfantaster varje år de främsta experterna och inspiratörerna. I år får Trädgårdsfesten sällskap av ett nygammalt evenemang när Sofiero 2d International Land Art Festival går av stapeln samtidigt i parken, där Land art-konstnärer från hela världen möts för att skapa installationer i parken.

- Den första Land art-festivalen på Sofiero hölls 2011 och vi hade deltagare som kom ända från Singapore och Taiwan, säger Annika Malmgren.

Under sommaren arrangeras inte mindre än 5 konserter när Bryan Ferry, Per Gessle, Norah Jones, Toto och Laleh gästar slottsparken. 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.