Bild
Nästa artikel
Kulturhistorisk bro blir byggnadsminne

Kulturhistorisk bro blir byggnadsminne

NYHETER

Den 168 meter långa Östra Bron, eller som den även kallas gamla stenvalvsbron, i Karlstad har fått status som byggnadsminne. Det blir Värmlands 68:e byggnadsminne.

Östra Bron, som sammanbinder stadsdelarna Norrstrand och Haga, började byggas 1761 och togs i trafik på våren 1765, även om den då inte var riktigt färdig. Det skulle faktiskt dröja ända till 1797 innan den blev officiellt invigd av Gustav den IV Adolf men sitt slutliga utförande tog ända till 1811 att färdigställa. Efter drygt 250 års användning bär den fortfarande daglig trafik och är Sveriges längsta stenvalvsbro med sammanhållna valvöppningarna endast separerade av mellanstöd. För utformningen stod överintendent Carl Johan Cronstedt. Under 1900-talet utfördes omfattande reparationsarbeten, den senaste 1956 och numer är bron endast öppen för kollektiv- samt gång- och cykeltrafik.

Länsstyrelsen gör bedömningen att Östra Bron i Karlstad ”besitter ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde”. Tf landshövding Johan Blom har därför beslutat att den ska få skydd som byggnadsminne.

Detta firas tisdag 4 juni klockan 13:00 på Haga/KCCC-sidan där t.f. Landshövding Johan Blom, kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M), stadsbyggnadsförvaltningens ordförande Erik Nilsson (KD) och bebyggelseantikvarie Sven-Olof Ahlberg bjuder in allmänhet till firandet.

Frågan om byggnadsminnesförklaring av bron väcktes av Karlstads kommun som också äger den.

GPS: N59°23'02", E13°30'47"

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.