Bild
Nästa artikel
I Tyskland firas våren med karneval

I Tyskland firas våren med karneval

TYSKLAND

Vill du åka och se en karneval utan att bege dig med flyg till Rio kan du ta husbilen till Mainz i Tyskland. Denna traditionsfyllda fest uppfyller alla tänkbara festkriterier!

Våren i södra Tyskland, Rheinland-Pfalz, är tidigare än vår tidigaste svenska vår. Här blommar det redan i februari och kommer man rätt dag är det femton grader varmt. Men framför allt blommar folks fantasi för här hålls årligen en överdådig karneval, eller snarare massor för varje liten ort med självaktning har en egen. Men Mainzer Fastnacht, Mainz fastlagsfest, är en av de mest traditionsrika och största som tillsammans med de i Köln och Düsseldorf utgör höjdpunkterna i firandet i Rheinland-Pfalz. Allt som allt pågår firandet i en vecka men karnevalen i en viss ort är en dag och i Mainz stänger alla vanliga butiker denna dag som kallas Rosenmåndagen. Det kan man förstå, Mainz 200 000 invånare ökar till mer än det dubbla denna dag. Och överallt finns stånd som säljer all upptänklig mat och dryck.

Traditionen härrör sig till 1200-talet då de äldsta skrivna källorna dyker upp. Firandet skall ske 46 dagar före påsk och det är ingen dålig fest tyskarna bjuder på. Själva paraden består av långt över hundra enskilda inslag där dansare, utklädda deltagare, vagnar med sagofigurer och karikatyrer på politiker som gjort bort sig under året. Från alla vagnar kastas en otrolig mängd godis över publiken och traktens alla barn samlar ihop så mycket de hinner i de största kassar de orkar bära, inte sällan upp mot 10-15 kilo per barn!

Det är en fest som inte liknar någon annan folkfest jag varit på, det är fullständig kaos överallt där mat och dryckesstånd, karuseller, karnevaldeltagare och festdeltagare knappt får plats i stadsmiljön. Det är inte bara de som deltar i själva karnevalståget som är uppklädda. Det här är mer av en jättelik maskerad där vanligt folk har fantasifyllda dräkter, det är prinsar och prinsessor, knektar och generaler samt alla upptänkliga kostymer du kan tänka dig. Det är en fest som pågår ända tills dess det ljusnar och alla i staden är involverade, ettdera för att organisera det hela eller bara att njuta av evenemanget.


Har du chans ska du förstås göra en vårresa med husbilen och uppleva de här unika festligheterna!

Nästa gång är 28 februari till 6 mars 2019 och här hittar du deras hemsida.

Här kan du se en video om firandet!
Taggar: Evenemang, Restips

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.