Bild
Nästa artikel
Mitt Vatten vill att du tvättar rätt

Mitt Vatten vill att du tvättar rätt

NYHETER

Utsläpp av kemikalier i samband med biltvättning är ett miljöproblem som uppmärksammas allt mer. Därför anordnas Stora biltvättarhelgen 25-26 april då vi uppmanas åka till en tvättanläggning och tvätta bilen.

I Sverige beräknas vi tvätta våra bilar i hemmiljö 20 miljoner gånger varje år. Föreningen Svenskt Vatten hävdar att det innebär en kostnad som vi skjuter över till naturen på minst 4 miljarder varje år eftersom miljögifterna vi tvättar bilarna med orenade rinner rakt ner i våra vattendrag och sjöar.

Smutsen på våra bilar innehåller bland annat oljerester och tungmetaller och om dessa spolas rakt ut i naturen är det naturligtvis inte särskilt bra för moder natur. Om alla som tvättar sin bil på gatan istället åker till en biltvätt, gör det med andra ord stor skillnad för både vårt vatten och kommande generationer.

 – Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kr till naturen, istället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, Miljöexpert Svenskt Vatten.

Biltvättarna tar både bort olja och partiklar från vattnet och därefter behandlas smutsvattnet i separata reningsverk för att avskilja och bryta ned övriga föroreningar. Ofta används flera olika tekniker i kombination för att uppnå tillräcklig reningseffekt.

En genomsnittlig biltvätt kostar ungefär 200 kronor vilket inkluderar kostnaden för att ta hand om och rena det smutsiga vattnet. När Svenskt Vatten kalkylerar kostnaden för naturen gör de det genom att multiplicera det bedömda antalet hemtvättningar med normalpriset på en tvättanläggning. På detta sätt kommer de fram till fyra miljarder kronor. Oavsett hur man räknar är det naturligtvis inte bra för naturen att orenat vatten släpps ut, något som kanske till viss del skulle kunna avhjälpas med fler anläggningar som kan ta emot husbilar. 


För att uppmärksamma bilägarna om vikten att tvätta sin bil på rätt ställen arrangeras Mitt Vatten av Sveriges 290 kommuner. De Stora Biltvättarhelgen infaller den 25-26 april 2015.

För mer info se www.mittvatten.se.

Kommentera: Finns det någon anläggning där det går att tvätta husbilen nära dig?

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.