Nästa artikel
Murberget Friluftsmuseum ordnar genuina uplevelser
VÄSTERNORRLAND

Murberget Friluftsmuseum ordnar genuina uplevelser

Publicerad 21 juni 2019 (uppdaterad 21 juni 2019)
Sommaren på Murberget Friluftsmuseum är lite speciellt. Här betar Hälsingefår i genuint svensk miljö, i juli blir det medeltidsdag och i augusti bjuds det på spelmansstämma.

Gillar du gamla miljöer som minner om svunna tider ska du bege dig till Murberget Friluftsmuseum i närheten av Härnösand. De bjuder på ett digert program hela sommaren där du inte bara är passiv åskådare. Kanske lockar medeltida tält lite extra, camping ligger ju oss varmt om hjärtat.

Satsningen på utemiljöer och trädgårdar fortsätter trädgårdsspecialisten Mirjam Åkerblom kan berätta om nya rabatter framför Ångermanlandsgården med tidstypiska växter, liksom några bärbuskar och rabarber som var ganska vanliga i början av 1800-talet.

I kyrkan kommer Karin Skoglund, musiker och specialist på medeltida musik och folkmusik, att vara värd och guide. Hon har många strängar på sin lyra och sjunger, spelar cittra, flöjt med mera. Är barnen med kan de besöka hennes bildverkstad och för de äldre håller hon föreläsningar. 

Den 27 juli blir det en medeltidsdag med försäljning, musik och mycket annat. Exempelvis kommer medlemmar ur föreningen Medeltid i Anundsjö till museet, förstås klädda på tidstypiskt sätt, har med sig medeltida tält och visar hantverk. Under dagen medverkar också Njurunda medeltidsförening och en armborstskytt som också låter barnen prova under säkra former. För den som vill uppleva den medeltida känslan lite längre så inleds det hela redan på torsdagen den 25 juli med en medeltida gudstjänst i kyrkan och på fredagen håller Murbergets konservator Anne Braun en föreläsning om länets medeltida kyrkomålningar. På söndagen firas en katolsk mässa i kyrkan och Mirjam Åkerblom föreläser om medeltida örter. 

Nytt för i år är att Åvike herrgård öppnas upp för besökare en dag, den 4 augusti. Då kommer Anders och Anna Löfgren från Kristinehovs malmgård i Stockholm, där all verksamhet är 1700-tal, och de föreläser och lär ut tidstypiska danser. Medverkar gör även Karin Andersson som är specialist på 1700-talet och sysslar med re-enactment, levande historia.

Den 10 augusti är det Spelmansstämma och Hembygdens dag. Det blir mycket musik och hembygdsföreningar från hela länet medverkar med barnaktiviteter, försäljning, aptitretande surströmmingsmackor och mycket mera.

Deras hemsida hittar du här.

GPS: N62°38'43", E17°55'25"

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.