Nästa artikel
Naturums sommarutställning har premiär lördag 19 juni
DALARNA

Naturums sommarutställning har premiär lördag 19 juni

Publicerad 16 juni 2021 (uppdaterad 16 juni 2021)
På lördag slår naturum Dalarna i Siljansnäs upp portarna till årets sommarutställning: Searching for Habitats, av konstnären Mattias Bäcklin.

– Människor tänker sig ofta naturen som en konstant. Något i bestämd form, som vi kan besöka: Naturen, Skogen. 
Ibland tänker vi också på Naturen som en nationell ägodel. Den Svenska Naturen, Den Svenska Skogen. Evert Taubes tärnor har fått ungar och dyker i viken. Jenny Nyströms granna domherrar pryder kärven. Selma Lagerlöf satte Nils på grågåsen Akkas rygg.


Så inleder Naturum Dalarna sin information om sitt evenemang i Siljansnäs där konstnären Mattias Bäcklin smyckat naturen. Han är en svensk tecknare, grafiker, skulptör och videokonstnär som är aktuell som illustratör till boken ”En vacker dag” av Tomas Bannerhed. Boken är en naturskildring och betraktelse under en vanlig dag i vårsprickningen.

Bäcklin är under sommaren även aktuell med en utställning på Tegnérförbundet i Oslo och ”Act of balance” i skulpturparken Ulvhälls hällar. Mattias Bäcklins verk finns att ta del av på hemsidan www.mattiasbacklin.se.

Hans utställning Naturum Dalarna i Siljansnäs handlar om att fåglarna inte vet några gränser, är bara livsbetingelserna rätt kan fåglar slå sig ned och häcka. Arter som vågat sig till nya ställen belönas ibland för sitt mod: god tillgång till föda, få fiender och fördelaktig miljö. Men modet att söka sig till nya ställen belönas inte alltid. Glupska gäddor slog ut den rödhuvade dykanden som försökte etablera sig i Tåkern. Lunnefågelns lilla koloni i Strömstad omintetgjordes av minkar. Ibland blir de nya arterna kvar så länge att de blir verser i nya visor, ibland hinner vi knappt märka de nya arternas uppdykande.

De uppstoppade fåglarnas frusna ögonblick blir i Bäcklins tolkning en bild av gränssnittet mellan natur och kultur, ett skulpturalt bevarande av något som levat, och ibland kommit oss nära, inpå bara skinnet.

Du kan läsa mer om utställningen och Mattias Bäcklin på naturums hemsida. Här hittar du vägbeskrivning.

Searching for habitats pågår mellan den 19 juni – 5 september och är öppen alla dagar 10-17. Gratis entré.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.