Nästa artikel
Nu är det dags att plocka svamp
STOCKHOLM

Nu är det dags att plocka svamp

Publicerad 11 augusti 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Svampens högsäsong är här! I år är det guldläge att ge sig ut i skogarna och botanisera bland skogens alla skatter för efter den regniga sommaren frodas många av de allra läckraste matsvamparna, inte minst de guldgula kantarellerna.

Svamp växer och kan plockas under större delen av året. Men att årets svamphögtid är här nu råder det ingen tvekan om. Nu frodas kantarell, stolt fjällskivling, karljohanssvamp, kungs- och snöbollschampinjoner, svart trumpetsvamp, blodriska samt flera goda kremlor.

- Det är en bedrift att komma hem tomhänt, säger Bo Nylén. Även den inbitne plockaren och svampkännaren kommer att bli nöjd av höstens svamprikedom i skogarna. Orsaken är det kraftiga och regelbundna regnandet under juni och juli.

Svamp växer i de allra flesta miljöer. I granskogen men också på ängsmarker och i lövskogar. Under juli lönar det sig bäst att leta i löv- och blandskog.  Från och med augusti kan man vänta sig en god skörd även i barrskogen. De arter som växer i barrskog har inte sällan ett tjockt mosstäcke att ta sig igenom och vattenavdunstningen minskar dessutom under den senare delen av säsongen.

Att plocka svamp är sedan länge uppskattat ur hälsosynpunkt. Motion, naturupplevelser och upptäckarglädjen över att hitta en ståtlig karljohan eller nyfikenhet kring nya arter lockar många av oss ut i skogarna.

Upplevelserna till trots är grunden ändå den kulinariska upplevelsen kring svamp som gör att vi gärna vill ut i skogen. Men vilka arter ska man plocka?

- Mitt tips till en nybörjare är att rikta in sig på kantareller och soppar, säger Bo Nylén som är mykolog, dvs. svampexpert. Arterna i dessa grupper är relativt lätta att identifiera och några allvarliga förgiftningsrisker finns knappast, även om någon enstaka art inte skulle vara ätlig. Du hittar dem dessutom i stort sett hela säsongen. Det finns många goda soppar som är uppskattade att hitta; strävsopp, björksopp, smörsopp och karljohan.

Soppar är svampar med hatt och fot och ett rörlager (ej skivor) på undersidan av hatten. Det finns en tydlig gräns mellan hatt och fot där svampen lätt kan brytas. Bland de andra svampgrupperna finns det en större variation och därmed fler risker att man stöter på en giftig svamp.

- Ett utmärkt sätt att lära sig om svampar är att följa med någon erfaren ut i skogen, besöka en svamputställning eller gå en kurs, säger Bo Nylén.

Han kommer att under en svamphelg 5-6 september på Naturhistoriska riksmuseet tillsammans med kollegor att hålla i vandringar, utställning och identifiering av medhavda svampar.

Tips om du vill plocka svamp
1. Använd en korg när du plockar. Den ventilerar bort fukt så att svampen inte angrips av parasiter. 
2. En svampkniv med borste är praktiskt att ha med sig. 
3. Investera i en bra svampbok. 
4. Gör ett urval av svampar du vill lära dig och fokusera på dem. Se till att även lära dig hur de giftiga ser ut. 
5. Lär dig känna igen de miljöer där dina favoritsvampar växer. 
6. Se till att få med hela svampen, så att du lättare kan identifiera den.
7. Plocka svamparna en och en, så att du inte får med någon giftig svamp.
8. Plocka endast friska exemplar och väl utvecklade svampar. 
9. Undvik vita eller gröna svampar med vita skivor - giftiga flugsvampar.
10. Undvik bruna svampar med bruna skivor – giftiga spindlingar (spindelskivlingar). 
11. Glöm inte karta och kompass eller en GPS om du är i okända marker
12. Gör iordning svampen så snart som möjligt när du kommer hem, annars blir den skämd. Förvara den gärna i kylen.
13. Ät aldrig en svamp om du är det minsta osäker.  Och kom ihåg: Alla farliga svampar är milda i smaken!

Så hittar du bra svampställen 
1. Se till att leta på rätt ställen under rätt tidsperiod. Svampen kommer ofta först i parker och öppna löv- och blandskogar. När temperaturen går ner under hösten och avdunstningen minskar har fukten nått ner i de djupare barrskogarna. Då kommer svampen även där.
2. Har det varit perioder av torka och mycket riklig, lokal nederbörd så försök att ta reda på var stora regnmängder kommit. Sök dig till sänkor och nordsluttningar, lerjord där vattnet har en förmåga att stanna kvar i jorden.
3. Titta hur det ser ut på populära svampställen där det är mycket folk. Lär dig känna igen biotopen och miljön och försök hitta liknande på andra platser.  

Om Bo Nylén
Bo Nylén har mångårig erfarenhet som lärare vid svampkurser och som ledare för svampexkursioner. Han är rådgivare vid svamputställningar både i Sverige och i andra länder. Av hans utgivna böcker kan nämnas Svampar i skog och mark, Våra matsvampar och Svampar i Norden och Europa.

Svampvecka på Naturhistoriska riksmuseet
På Naturhistoriska riksmuseet arrangeras en hel vecka med fokus på svamp den 31 augusti - 6 september. Under vardagarna står svampaktiviteter för skolor i fokus. Under helgen 5-6 september kommer allmänheten att kunna ta del av mängder av aktiviteter. Då erbjuds vandringar, föredrag, provsmakning, svamptävlingar och Sveriges största svamputställning med artbestämning i samarbete med Stockholms svampvänner. Helgen infaller kring nationella Svampens dag den 6 september.

Aktiviteterna under Svamphelgen pågår mellan kl. 11 – 16 på Naturhistoriska riksmuseet, Frescativägen 40, Stockholm.  Inträde 100 kr.  Till vandringarna finns ett begränsat antal platser och de kan förbokas via www.nrm.se

Svampens dag 
För sjunde året i rad uppmärksammas svamparna med en egen dag i Sverige. Svampens Dag infaller den första söndagen i september och är ett nordiskt samarbete som syftar till att öka svampintresset. Sveriges Mykologiska förening står för planeringen i Sverige.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.