Nästa artikel
Restips: På Fredriksdal firas julen som förr
SKÅNE

Restips: På Fredriksdal firas julen som förr

Publicerad 8 november 2013 (uppdaterad 19 januari 2018)
Klingande julmusik, historiskt julstök, genuint marknadsmyller och härliga julinstallationer. Den 6-8 december är det äntligen dags att börja julen med Jul på Fredriksdal. Njut av Skånes mysigaste julmarknad.

På Fredriksdal firas julen som man gjorde förr och i dagarna tre bjuds det på en traditionell julmarknad, underhållning och aktiviteter för hela familjen. Och snart är det dags igen för Jul på Fredriksdal. Det vankas stämningsfullt julmys som väcker förväntan och ger inspiration till både traditionellt och nymodigt julstök. Pynt, julbak, marknad, granar, julmusik, ja allt som gör en julmarknad så där underbart julig!

Tusentals marchaller lyser upp och leder vägen till Fredriksdals gårdar och stugor där du kan få veta mer om svunna tiders jultraditioner och vidskepligheter. I herrgården är det finurligt och vackert  pyntat med  massor av idéer att ta med hem. Barnen kan få hjälp att göra en tomte eller gris i marsipanverkstaden. Mycket gott att äta på plats och massor av fint att stoppa i julstrumpan att handla med sig hem!

Jul förr och nu
På Jul på Fredriksdal har man chansen att komma i julstämning. Ett hundratal försäljare erbjuder dig de godaste delikatesserna till julbordet och högklassigt hantverk att lägga i klapparna under granen. På Fredriksdalsgårdarna tas man med på en resa tillbaka i tiden då man stoppade korv, rullade senap och stöpte ljus. Traditionerna och berättelser skapar den rätta julstämningen för hela familjen.

En aktiv julmarknad
Samtidigt som juldofterna ligger som ett täcke över området och juleljusen glimmar är Jul på Fredriksdal en möjlighet för besökaren att delta i julpysslandet och andra traditionsenliga aktiviteter. Ta med hela familjen och besök djuren i det julfina stallet, ta en tur med häst och vagn, låt barnen lämna önskelistan till tomten inne i logen, dansa kring granen, låt barnen pyssla i marsipanverkstaden eller ta del av floristtips och fantastiska kreationer i blomsterateljén. En julmarknad där besökarna och traditionerna tillsammans skapar den unika Fredriksdalsjulstämningen.

Upplevelsernas marknad   
Förutom marknadens alla utställare och deras hantverk, julvaror och delikatesser är Fredriksdal platsen för upplevelser. Det blir till exempel julutställning, traditionsenlig juldukning i Kulturmagasinet, magiska julsägner på Lillarydsgården, julkortstryck och visning på Grafiska museet, brödbak i norra herrgårdsflygeln och stämningsfull julmusik på gator och i gränder.

Julen på Fredriksdal är en riktig julklassiker och för många så är det där julen börjar. Förberedelserna tar sin början, klapparna köps, barnens förväntningar byggs upp och framför allt knyter vi ett stort rött band runt de traditioner julen för in i våra hem.

Missa inte heller Julutställningen i Herrgården, Ritch ratch filibom bom bom! En påhittig, traditionsrik, nymodig och vacker julpyntsinstallation med många infall att inspireras av.

Var och när?

Jul på Fredriksdal 6-8 december
Fredag 13:00-19:00
Lördag och söndag 11:00-18:00
www.fredriksdal.se

GPS: 56.05746,12.710859

Gisela Trapps väg 1, 254 37 Helsingborg
Godbitar ur årets program

Ritsch ratsch filibom bom bom! - en julutställning i Herrgården.

Marsipanverkstad - julpyssel i norra herrgårdsflygeln.

Helsingborgs Lucia - lördag 7 december kl 16.00 på Herrgårdsplan.

Dopgille - juldukning i Kulturmagasinet.

Magiska julsägner - på Lillarydsgården.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.