Nästa artikel
På söndag firas Cajsa Warg i Wadköping
NÄRKE

På söndag firas Cajsa Warg i Wadköping

Publicerad 20 mars 2019
Kokboksförfattarinnan och köksmamsellen Cajsa Warg föddes 23 mars 1703 i Örebro och i Wadköping finns både hennes barndomshem och även utställningen ”Cajsa Wargs skafferi”. På söndag firas hennes födelsedag!

På söndag den 24 mars firas hennes födelsedag i 1700-talets tecken och det bjuds på ett inspirerande program med sång, musik, dans, guidad visning och smakprover! Kalaset hålls mellan klockan 11 och 16 i Teaterladan och cafétorget i Wadköping. Fri entré.

 • Bellmantolkaren Thord Lindé och Fredmans Stråkar
  Bellmankonsert med Thord Lindé och stråktrion Fredmans Stråkar. Thord är en Sveriges bästa Bellmantolkare och hans framföranden består lika mycket av teater som sång. 
  Plats: Teaterladan kl. 12 och 14, konserten pågår cirka 30 minuter.
 • Kulturella föreningen dansar 1700-tals danser
  Uppträdandet pågår cirka 30 minuter och till sista dansen bjuder de in alla som vill vara med och dansa. 
  Plats: Teaterladan kl. 12.30 och 14.30.
 • Guidade visningar om Cajsa Warg
  Välkommen till en guidad visning om Cajsa Warg och hennes liv. 
  Plats: Cajsa Wargs hus på Torget, start kl. 11 och 13, visningen tar cirka 30 minuter.
 • Smakprover
  Framför Cajsa Wargs hus på torget bjuder vi på smakprover inspirerade av Cajsa Wargs recept. Elever från Virginska gymnasiet bjuder på våfflor med topping av bär/grädde och Gamla Örebro bjuder på köttsoppa med rotfrukter, ingefära samt muskot. Välkommen att prova. 
  Från kl. 11 och så långt smakproverna räcker.

Fakta Cajsa Warg och Cajsa Wargs hus ”Borgarhuset”

Cajsa Warg (egentligen Anna Kristina Warg) föddes 23 mars 1703 i Örebro. Borgarhuset, som idag står på torget i Wadköping, ägdes tidigare av Cajsas Wargs pappa Anders Warg och Cajsa Wargs hus är en gästabudsstuga från 1600-talet. Sådana hus ingick förr i förmögna borgares gårdar. Som ordet avslöjar användes det för gästabud, festerna hölls i byggnadens övervåning – helgstugan. Nedervåningen nyttjades som gästrum och förråd. I början av 1700-talet ägdes huset av Anders Warg och var då en del i en gårdsgrupp på Kyrkogatan 4. Anders Warg och hustrun Catharina fick en dotter, hon föddes i Örebro 1703 och döptes till Christina. Vid 52 års ålder gav Christina Warg ut en kokbok; "Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber". Boken gavs ut i 14 upplagor i Sverige och utomlands. Den blev en succé och med den föddes "Cajsa Warg”.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.