Nästa artikel
Premiär 6 juli för Hyttans Hemligheter i Löa Hytta
VÄSTMANLAND

Premiär 6 juli för Hyttans Hemligheter i Löa Hytta

Publicerad 28 juni 2018 (uppdaterad 28 juni 2018)
I Löa upplever du en historisk miljö med masugn, rostugn, kolarkoja, broar, smedja och vattenhjul omgiven av strömmande vatten i en vacker Bergslagsidyll. Från den 6 juli blir det dessutom extra spännande för barnen.
Den gamla bergsmanshyttan i Löa berättar om bergsbruk och järnhantering från en tid då Sverige stod för en tredjedel av världens järnproduktion och där Löa var en av många små byar i Bergslagen som tillsammans bidrog till denna storhetstid. Utgrävningar har dessutom visat att järnframställning förekom i Löa redan under tidig medeltid.

Löabönderna drev med envishet och uthållighet själva sin hytta efter gammalt mönster fram till 1907, då hyttan blåstes ner för sista gången. Men det tog inte slut där. Unikt för Löa är att hyttelaget aldrig har upplösts och enskilda Löabor är fortfarande delägare i hyttan som blivit ett populärt utflyktsmål.

Idag är hyttan rustad och bevarad som den såg ut på 1890-talet. Kvarnen och sågen, som liksom hyttan var andelsägda, är också bevarade och bidrar till bilden av arbete och vardag i den gamla bergsmansbyn. Hyttelaget fattade gemensamt beslut om hyttans drift och om nödvändig upprustning.

I den häftiga miljön med knarrande dörrar och skumma prång kan barnen från fredag 6 juli träffa hyttspöket Anna, luffaren Fargo, smeden Sylvester och den skojiga figuren Mira-Maja som berättar om hyttans hemligheter på ett levande sätt så att barnen blir indragna i det spännande, mystiska äventyret.

Hyttans Hemligheter är en lekfull teatervandring för barnfamiljer i en levande, historisk och lite kuslig miljö. Efter premiärhelgen 6-8 juli fortsätter Hyttans Hemligheter tisdagar-söndagar fram till 5 augusti med föreställningar (cirka 60 min) var 20:e minut mellan kl 11 och 15.

- I år utlovar vi en lite längre teatervandring med musik och fler finurliga och underliga karaktärer som dyker upp på olika platser i den unika hyttmiljön. Där berättar de historier om hyttans hemligheter och låter besökarna själva leta efter ledtrådar så att de blir indragna i det spännande, mystiska äventyret, skriver arrangörerna.

Biljetter bokas via webben och i mån av plats även direkt i hyttreceptionen på föreställningsdagen. Entréavgiften är 100:-, barn under fyra år gratis. Här kan du läsa mer om programmet och här kan du boka biljetter.

Ställplats finns i anslutning till hyttan. GPS: N59°48'14", E15°10'10"
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.