Nästa artikel
Race Of Champions etablerar sig på Pite Havsbad
VINTERCAMPING

Race Of Champions etablerar sig på Pite Havsbad

Publicerad 21 januari 2021 (uppdaterad 21 januari 2021)
Att en av världens mest prestigefyllda motorsporttävlingar årligen kommer att hållas på Pite Havsbad innebär inte bara ett lyft för motorsporten, även andra viktiga branscher kommer att gynnas. Det blir ett unikt upplägg med tävlingar, aktiviteter, nöjen och boende på Pite Havsbad

International Media Productions (IMP) tillkännagav under torsdagen att det första Race Of Champions (ROC) någonsin i Norden och första på snö och is kommer att hållas på Pite Havsbad. Race Of Champions är ett årligt evenemang där de bästa förarna inom global motorsport tävlar för att kröna den bästa av dem bästa; ”Mästarnas Mästare”. I januari 2022 kommer ROC för första gången någonsin att köras på snö och is på en specialdesignad bana på det frusna havet vid Pite Havsbad, bara 60 mil från polcirkeln. Det blir enda stället i världen med en egen Champions Village och Champions Club.

– Efter att ha anordnat Race Of Champions i några av de mest prestigefyllda arenorna i världen som Bird's Nest Olympic Stadium i Peking, Wembley Stadium och Londons Olympic Stadium och med ett publikrekord på 64 000 personer på Stade de France i Paris, är det en enorm ära att få möjligheten att ta med evenemanget hem till Norden, Sverige och Pite Havsbad, säger Race Of Champions President och medgrundare, Fredrik Johnsson. På ROC letar vi alltid efter nya utmaningar till världens främsta tävlingsförare. Tidigare kan det ha varit en mycket snäv bana inuti några av väldens mest berömda arenor, men den här gången kommer vi att kunna bygga en längre, bredare och mer spektakulär bana än någonsin här på havsisen utanför Pite Havsbad. ROC Snow & Ice kommer skilja sig från allt vi tidigare sett och kommer bli ett ultimat test av förarnas bilkontroll.

Race Of Champions på Pite Havsbad kommer kunna ses över hela världen. På Pite Havsbad finns boendekapacitet med hotellrum, stugor och camping för cirka 7 000 personer. Evenemanget beräknas sysselsätta flera hundra personer och man siktar på publikrekord. Föraruppställningen kommer att tillkännages löpande fram till evenemanget, men Race Of Champions är känt för att locka superstjärnor från alla de främsta klasserna inom motorsport som Formel 1, Le Mans, Nascar, IndyCar, World Rally och Rallycross. Under sina tre decennier har evenemanget varit en tävlingsarena för europeiska legender som Michael Schumacher, Tom Kristensen, Sebastian Vettel, Sébastien Loeb, Petter Solberg, Mattias Ekström, Colin McRae, David Coulthard, Marcus Grönholm och Jenson Button; tillsammans med andra internationella mästare som Jimmie Johnson, Kurt och Kyle Busch och Jeff Gordon från NASCAR; Ryan Hunter-Reay och Josef Newgarden från IndyCar; Travis Pastrana från X Games och Indy 500 mästarna Ryan Hunter-Reay, Juan-Pablo Montoya och Helio Castroneves.

– Vi är mycket glada över att vi har tecknat ett långsiktigt avtal om att årligen hålla det enda Race Of Champions i världen på snö och is och enda i Norden. Ett världsunikt evenemang där världens bästa förare kommer köra på fruset hav och där hela arrangemanget med tävling, aktiviteter, nöjen, restaurang och boende är på Pite Havsbad. Detta evenemang kommer bli ett stort lyft för vinterturismen, säger Tobias Lindfors, ordförande och ägare Pite Havsbad Group.

– Race Of Champions på Pite Havsbad kommer att vara det största arrangemanget som har genomförts i Norrbotten och det är väldigt glädjande att det medför många nya jobb långsiktigt, säger Björn O Nilsson, Landshövding i Norrbotten. 

Vid pressreleasen blev Sveriges Johan Kristoffersson, 2020 FIA World Rallycross Champion och 2019 ROC Nations Cup Champion, den första som testkörde ROC Snow & Ice-banan någonsin.

– Det är så himla kul att köra på den här ROC-banan och få sladda genom kurvorna. Det kommer bli en utmaning, men jag tror att alla förare kommer att älska det. Att delta i Race Of Champions i Mexiko 2019 är en av de bästa upplevelserna jag varit med om, och att nu få göra det igen men denna gång på hemmaplan i Sverige gör det ännu mer speciellt, säger Johan Kristoffersson, 2020 FIA World Rallycross Champion och 2019 ROC Nations Cup Champion.
 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.