Bild
Nästa artikel
Ramslökens dag med deltävling till SM i utomhusmatlagning

Ramslökens dag med deltävling till SM i utomhusmatlagning

VÄSTERGÖTLAND

1 juni är det för sjätte gången dags för Ramslökens dag på Kinnekulle. Den ljuvliga vårdoften vill ingen missa och i år blir det dessutom en deltävling till SM i utomhusmatlagning. Sex lag tävlar om två platser till finalen.

Doften lägrar sig över nejden runt Kinnekulle. Där växer ramslöken överallt. I dalarna, i skogarna och det bjuds på ett skådespel för den naturälskande. Att uppleva när ramslöken blommar är något väldigt speciellt och den 1 juni är det dags för 2019 års evenemang. Då bjuds det till fest med mat på ramslök och en rad aktiviteter.

Kanske känner du igen ramslöken. Bladen är likt liljekonvaljens smala och långa men bäst känns ramslöken igen på de vita blommorna och den starka doften av lök. Hela områden kan dofta chips menar en del medan smaken ligger nära vitlökens och påstås vara minst lika nyttig. Må vara att bladen liknar liljekonvaljens men blommorna har bara färgen gemensamt. Runt Kinnekulle trivs den kanske bäst i Sverige, i varje fall vill regionen gärna hävda detta, och den fyller definitivt hela nejden med både doft och skönhet eftersom ramslöken här växer vilt.

Som traditionen bjuder välkomnas alla till Kinnekulle den 1 juni för att fira "ortens egen ört" som förstås har sin egen dag. Hela området i Läckö-Kinnekullebygden är engagerad i festligheterna, restaurangerna serverarar ramslöksmenyer eller varför inte gå en tipspromenad med kulturella inslag genom de ramslöksblommande Munkängarna och lär dig mer ramslöken.

Vid Hellekis Säteri finns som vanligt en liten marknad med ramslöksprodukter där du kan handla och låta dig inspireras kring ramslökens varierande användningsområden. Lär dig förvandla ramslöken till exempelvis en pesto blandad med broccoli, basilika, nötter och ost. Kanske serverad med en annan vårlig läckerhet som grillad sparris och något lätt saltat eller rökt kött. Men hela bygden sjuder av liv den 1 juni och hälsar alla välkomna!
Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.