Bild
Nästa artikel

Restips: Alingsås ljusshow 15 år

VÄSTERGÖTLAND

Lights in Alingsås firar 15-års jubileum 26/9-2/11. Arrangörerna bakom nordens största ljusevenemang presenterar nu årets nyheter.

Lights in Alingsås bryter tystnaden i år och adderar ytterligare ett sinne. Besökarna serveras i år välkända toner i form av delar från Edward Griegs största verk, musiken till Henrik Ibsens pjäs Peer Gynt.

- När vi ser tillbaka på åren som gått med Lights ser vi att de få ljusinstallationer som haft dimensionen både ljus och ljud ofta varit väldigt populära bland besökarna. Det ger en starkare upplevelse helt enkelt! Därför ville vi i år testa temat Edward Grieg och göra hela slingan ljudsatt och addera ett sinne till, säger Kjell Hult, utvecklingschef i Alingsås kommun.

Årets designers har kommit från hela världen för att tolka tonerna och genom sin ljussättning hitta nya uttryckssätt för Griegs musik. Besökarna ska dock inte vara alltför förberedda på att få en klassisk tolkning. Musikstyckena som används vid ljusinstallationerna är specialarrangerade av den tyska tonsättaren Sebastian Studnitzky. 

- Valet föll på Edward Grieg när vi beslutat att låta slingan gå i Nolhaga park. Det är en naturromantisk miljö och vi har hittat små underbara platser och gläntor i parken som vi valt att ljussätta. Det handlar om ett samspel mellan ljudet och ljuset, men med helt olika tolkningar, säger Kjell Hult.

Vid sidan av den vanliga slingan i Nolhaga park är tanken är att besökarna själva ska vara en aktiv del genom interaktion med ljud, ljus och olika aktiviteter. Ett exempel på detta är en extra installation för de små, Barnens lights. I samarbete med barnboksförfattaren Susanne MacFie och ljusdesigner Luis Sydler får barnen lösa en deckargåta och söka efter ledtrådar i ljusinstallationen.


Även i år arrangeras en tävling som gör det möjligt för alingsåsarna att vara delaktiga i Lights. Tävlingen, kallad "Lights off site" innefattar olika kategorier där både privatpersoner och den som driver verksamhet kan delta med sin ljussättning och vinna pris för årets ljusinstallation.

Under de fem veckorna kommer även en annorlunda fotoutställning att visas av fotografen Patrik Gunnar Helin på Nolhaga slott, som ligger längs slingan. Med ett eget bildspråk har fotograf Patrik Gunnar under de 15 åren dokumenterat samtliga ljusinstallationer Lights in Alingsås. Patrik är själv intresserad av det konstnärliga perspektivet inom ljussättning vilket återspeglas i den särskilda presentation som ramar in fotografierna.

Nytt för i år är även att besökarna kan boka en guidad tur via online-bokningssystemet Ticnet.

Var?

Evenemanget pågår 26 september till 2 november 2014 i Alingsås.

Se vidare på evenemangets hemsida.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.