Bild
Nästa artikel

Restips: Besök ett världsarv på lördag

EVENEMANG

På lördag den 18 april kl 00.01 går startskottet. Alla som vill, kan under 24 timmar besöka något av våra svenska världsarv och delta i ett livefotoprojekt på Instagram under taggen #endagivarldsarvet.

I Sverige har vi 15 världsarv på Unescos världsarvslista, spridda över hela landet och av olika karaktär; från Örlogsstaden Karlskrona och Radiostationen Grimeton i söder, till vildmarken Laponia och Gammelstad Kyrkstad i Luleå i norr.

I samband med Icomos internationella dag på lördag, uppmärksammas de svenska världsarven runt om i landet. För att lyfta detta organiserar föreningen Världsarv i Sverige, ViS, ett livefotoevent som pågår under 24 timmar.

- Vi hoppas att så många som möjligt skall besöka våra världsarv under denna dag, ta fina bilder och publicera dem på Instagram med taggen #endagivarldsarvet. Samtidigt kan vi alla passa på att njuta av ett besök på en världsunik plats, säger Aleka Karayeorgopoulos, ordförande i föreningen Världsarv i Sverige. I och med de konflikter som förekommer runt om i världen har även världsarven fått klä skott för krig och förstörelse. Genom detta event uppmärksammar vi några av världens viktigaste natur- och kulturarv denna dag och lyfter det faktum att världsarven är en angelägenhet för alla.

Projektet startade redan 2013 och blev ett populärt arrangemang bland allmänheten då det digitala verktyget gör att alla kan delta på ett enkelt sätt. De bilder som taggas under dagen kommer att visas som ett liveflöde på skärmar ute på en del av världsarven.

Fakta om världsarv: Ett världsarv är ett av Unesco utsett natur- eller kulturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten och ska bevaras för all framtid. Det finns idag1007 världsarv i hela världen varav 15 finns i Sverige. Icomos är expertorgan åt Unesco i kulturmiljöfrågor.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.