Bild
Nästa artikel

Restips: Hamnfest i Hjo

VÄSTERGÖTLAND

Den 17-18 juli 2014 är det dags för Hjos tredje hamnfest. Det blandas friskt mellan stilarna och det bjuds bland annat arenavänlig pop/rock med Måns Zelmerlöw och flera andra artister.

Hjo Hamnfest arrangeras i år för andra gången. Eller snarare, för tredje gången. Sommaren 2010 firade Hjo-bördiga Neverstore sitt 10-årsjubileum med att ställa upp en stor scen mitt i hamnen och bjöd in sina vänner att spela tillsammans med dem under en kväll i juli. Två år senare, år 2012, gick den första Hamnfesten av stapeln. Och nu, den 17-18 juli i år är det alltså dags för hamnfest för tredje gången.  Det blandas friskt mellan stilarna och det bjuds bland annat arenavänlig pop/rock med Måns Zelmerlöw, synthmetal med Dead by April och Nashvilledoftande bluegrass med Abalone Dots. Ett par dagar fyllda av lokalt och nationellt kända och okända band.

Hjo Hamnfest utspelar sig i år på två scener; stora scenen placerad mitt på stora piren i Hjo Hamn plus en scen placerad på strömparterren vid södra piren.  Under två dagar kommer det på dessa scener bjudas på en kavalkad av allt från Måns Zelmerlöw, Dead by April,  Abalone Dots till The Wiser, Erik Törnqvist och The Big River med flera. Givetvis kommer även rockbandet Neverstore själva att uppträda. 

Först ut på stora scenen under torsdagen är gruppen Otheas – ett västsvenskt reggaepopband som startades år 2011.  Sedan kommer, för de flesta, kanske mest kända och folkkära – Måns Zelmerlöw. Måns har precis släppt sitt tredje album ”The Barcelona sessions”, ett organiskt album, där luftiga arrangemang stundtals blandas med radiovänliga refränger.  Måns själv benämner plattan som självbiografisk, ”en platta som beskriver de senaste sex-sju åren i mitt liv”. Måns Zelmerlöws uppträdande följs sedan på torsdagskvällen av Abalone Dots, gruppen som medverkade i Melodifestivalen år 2012, och The Royal Concept som bjuder på indierock. Kvällen på stora scenen avslutas sedan med gruppen Monsun som levererar poprock på svenska.


Under tiden på scenen på strömparterren inleds torsdagskvällen med trolleriföreställning följt av musikframträdande av mer lokal karaktär. Gruppen Bone Machine som spelar någon typ av alternativ rock eller komplicerad punk om man så vill, Fria Radikaler, vars musik beskrivs som ett gränsland mellan The Pogues och Pink Floyd fast på svenska och Grebbans Nöjesrestaurang – ”Hjos eget ’Wallmans Salonger´” utgör kvällens huvudpunkter.  Här avslutas sedan kvällen med eldshow och slagverksmusik av Hunabku.   

Även fredagen bjuder på en mängd artister. På stora scenen inleder Erik Törnqvist & The Big River med rockig country och irländsk folkmusik, följt av Heavy Tiger influerade av The Clash, Kiss och Thin Lizzy, Stockholmsbaserade rockgruppen The Wiser och metal-core bandet Dead by April med utmärkelser såsom ”Bästa nykomling”. Kvällen avslutas självklart av Neverstore själva - bandet som bland annat gjort sig förtjänta av två MTV-priser, turnerat över hela världen och producerat tre skivor och 10 singlar. 2012 stoltserade de med att producera EM-låten ”Vi mot Världen”.

På "lilla scenen" bjuder fredagseftermiddagen och kvällen på en blandning av lokala band såsom Gordon & Beata och John Doe samt eldshow med slagverksmusik och rockshow med Grönköping - We will rock Hjo! 

Sommaren 2010, när Neverstore med vänner arrangerade hamnfesten för första gången, tog sig ca 1500 personer ner till hamnområdet i Hjo. Två år senare, år 2012, ökade publiken till ca 4000.

- I år hoppas vi givetvis att den siffran blir högre, säger Jacob Widén, sångaren i Neverstore och en av arrangörerna bakom evenemanget . Så ta med familjen, kompisgänget, farmor och morfar och kom ner till hamnen, avslutar han med.
 

Bakom arrangemanget står Hjo kommun tillsammans med lokala sponsorer och volontärer.

Var?

Hjo ligger på Vätterns västra sida.

Alldeles vid Hjo finns en camping som du hittar här.

GPS: N58°19'37", E14°16'21"

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.