Bild
Nästa artikel

Restips: Jul i Vadstena slott

ÖSTERGÖTLAND

I ett av Europas bäst bevarade renässansslott är det julmarknad 27-30 november. Varför inte kombinera med ett besök i slottet?

Julmarknaden på Vadstena slott är en av Sveriges äldsta och den hålls i en oerhört stämningsfull miljö. Att gå runt på marknaden är som att komma tillbaka till Gustav Vasas storhetstid samtidigt som du träffar ett 70-tal av Sveriges skickligaste slöjdare. Naturligtvis hittar du här även alla läckerheter som hör julbordet till.

I Matboden frestar småskaliga mattillverkare med smakfulla hemlagade läckerheter. En stor del av slottet håller öppet för allmänheten under mässan.

Slottet i sig är också intressant och Vadstena slott räknas till norra Europas bäst bevarade renässansslott. När slottet uppfördes under 1500-talet blev internationella erkännanden allt viktigare och för Vasaätten passade det utmärkt att visa sin ökade makt med detta slott som även ingick i försvaret mot danskar och smålänningar.

När det påkostade slottet byggdes var det Sveriges modernaste försvarsanläggning och kunde med sina fyra stora kanontorn och 58 kanoner försvara sig bra i alla väderstreck. När väl Gustav Vasas son Johan III flera år senare blir kung ändrades planerna och han byggde om det till ett pampigt renässansslott. Slottet räknas som färdigbyggt år 1620.

Det är en häftig miljö att vara på julmarknad i!

Var?

GPS: N58°26'46", E14°53'01"

Slottets hemsida hittar du här.

Ställplats finns med GPS N58°26'43" E14°52'56"

Öppettider

Öppet: Torsdag 11–18, fredag–lördag 10–18, söndag 10–17

Entré: 70:-/pers, barn under 12 år fri entré i målsmans sällskap. Parkering på allmänna platser.

Guidad visning av slottet:
Varje dag klockan 14:00 kan man gå en guidad visning av slottet, anmälan görs i slottsboden.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.