Nästa artikel
Restips: Lejonungar på Kolmården
ÖSTERGÖTLAND

Restips: Lejonungar på Kolmården

Publicerad 9 januari 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Nu har lejonungarna Angus, Anton och Alice som föddes på Kolmården den 10 september fått småsyskon. Den 28 oktober utökades nämligen lejonflocken med de tre lejonungarna Bim, Baltazar och Belinda. Alla sex lejonungarna leker och busar med varandra en stund varje dag.

Med lite tur kan du nu se lejonungarna busa och du kommer väldigt nära när du åker linbana ovanför hägnet. Att se dessa små busa runt är en upplevelse så tag dig en helg och åk till djurparken! Men det finns mycket mer att uppleva, inte minst delfinariet vars show är ny sedan 2013.

När en lejonhona på Kolmården ska föda vill hon gå undan från flocken, så då skiljs hon av från övriga lejon och föder sina ungar i en egen lya i lejonhuset. När ungarna är ca 10 veckor gamla introduceras de till de andra lejonen och får på så sätt en naturlig plats i flocken.

- Alla lejonungarna är nu tillsammans en stund varje dag och då blir det mycket lek och bus. Det är härligt att se de små krabaternas upptåg, säger Cecilia Håkansson djurvårdare på Kolmårdens Djurpark.

Lejonhanen Jayden är pappa till all sex lejonungarna. Mamma till Bim, Baltazar och Belinda är lejonhonan Lizzie och lejonhonan Saida är mamma till Angus, Anton och Alice.

Var?
Kolmårdens djurpark ligger strax norr om Norrköping och det är skyltat från E4.

GPS: N58° 39′ 55″, E16° 27′ 59″

Campingplats finns i anslutning till parken och information om den hittar du här.
Fakta lejon
Klass: däggdjur
Ordning: rovdjur
Familj: kattdjur
Livsmiljö: savann i Afrika
Levnadssätt: flock
Föda: sebra, antilop
Kroppslängd: hane 260-330 cm, hona 240-270 cm
Vikt: hane150-240 kilo, hona 120-180 kilo
Dräktighetstid: 3,5 månader
Antal ungar: 1-5/kull
Livslängd: ca 15 år
Hotstatus: sårbar

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.