Nästa artikel
Restips: Operafest i Härnösand
ÅNGERMANLAND

Restips: Operafest i Härnösand

Publicerad 6 maj 2015 (uppdaterad 1 november 2019)
Vill du njuta av Puccini och Mozart medan du äter glass i sommarsolen? I sommar kläs Härnösand om i operaskrud då Härnösand Opera Academy & Festival, i Höga Kustens södra skärgård, lockar operasångare från hela världen och operamusiken fyller Härnösands gator och torg samt andra platser i Höga Kusten.

- Det känns jätteroligt och inspirerande att vi kan få göra operan mer tillgänglig för fler och bjuda på så fina framträdanden i Höga Kusten. Vår opera-akademi samlar mycket skickliga operasångare och musiker från hela världen och att få sjunga och spela långt utanför de egna salongerna känns fantastiskt, säger Helén Lundquist-Dahlén, ansvarig för Härnösand Opera Academy & Festival, nordens enda opera-akademi och festival av det här slaget.

Opera-akademin och festivalen äger rum mellan 9 augusti och 22 augusti och varje dag hålls operakonserter och framträdanden. Men allmänheten kan även vara med vid öppna master classes där operasångare blir coachad inför publik.

- Att vara med på en öppen master class är en fantastisk upplevelse, även om man inte själv är sångare. Att få komma så nära operarösten som instrument och den dynamik som den rymmer är mäktigt, säger Helén Lundquist-Dahlén. Samtidigt håller opera-akademin klasser och sånglektioner med de operasångare som kommit till Härnösand för att vidareutbilda sig på världsnivå.

De sångare som framträder under operafestivalen har Europa och USA som arbetsfält. En del av dem återfinns de stora scenerna som Metropolitan, Covent Garden, Deutsche Oper och Theater Hagen, medan andra numera fokuserar på att resa runt i världen och undervisa vid universitet och operahus.

Under Härnösand Opera Academy & Festival kommer även hela uppsättningar av scenkläder från olika operaföreställningar att ställas ut på olika platser i Härnösands stadskärna.

Peter Holmqvist, VD Höga Kusten Destinationsutveckling AB, ser kulturen i Höga Kusten som en oslipad diamant och tycker det är jättekul att akademin även utvecklas till en operafestival.

- Vi har flera stora idrottsevenemang på gång i Höga Kusten, som O-ringen och VM på rullskidor, men med den här satsningen får vi ett kulturevenemang med internationell attraktionskraft vilket är helt i linje med det arbete som vårt bolag fått i uppdrag att göra, säger Peter.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.