Nästa artikel
Restips: Örnsafari i Kristianstads vattenrike
SKÅNE

Restips: Örnsafari i Kristianstads vattenrike

Publicerad 28 december 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Vi drar på oss överlevnadsdräkterna, fodrade stövlar och kliver ombord i gummibåten. Det är dags för örnsafari i Kristianstads vattenrike.
Motorn hörs knappt när vi sakta puttrar fram genom vattensystemets mest örnintensiva delar. Vintervinden biter i kinderna. Svaga solstrålar gör sitt för att kompensera. Här, strax ovanför vattenytan, upplever du vinterns tuffa fågelliv på ett sätt du aldrig tidigare gjort. Redan efter några minuter ser vi den första havsörnen. Den sitter i ett träd en bit bort och spanar ut över isen där en gås haft en tuff natt med kylan och bristen på föda. 

- Den blir troligen nästa örnmål, säger guiden Jan Olsson, landskapsvetare och  grundare av Landskapet JO som arrangerar örnsafari här i Kristianstads vattenrike. Ett område som UNESCO utsett till Biosfärområde. Aktiviteten har blivit utsedd av Naturens Bästa så detta är verkligen ekoturism när den är som bäst.

Olssons engagemang och kunskap om djur, natur och områdets historia imponerar. Han står upp och berättar inlevelsefullt om det vi upplever där vi sitter på rad i båten. Som en skolklass på en spännande utflykt. Är det någon som har örnkoll på vattenrikets fågelliv är det Jan Olsson. Med kikarna hängande runt våra halsar är vi beredda.

- En till där uppe i trädet, vilken stor, utbrister en av deltagarna!

Vi trycker kikare och kameror mot våra nyfikna ögon, lins mot lins, och zoomar in den imponerande örnen som stirrar tillbaka på oss.

Uppskattningar har visat att 120-130 havsörnar tillbringar hela eller delar av vintern i nordöstra Skåne. Här i Kristianstads Vattenrike finns Sveriges lägsta punkt och eftersom nivån ligger under havsytan strömmar Östersjön in genom vattenrikets kanaler vid blåst och rinner i motsatt riktning när det inte blåser. Vattnet är därmed i ständig rörelse vilket betyder att det inte fryser, vilket i sin tur innebär att gäss och andra fåglar gärna övervintrar i området. Och där det finns övervintrande gäss finns det också örn som förser sig med de lättfångade fågelrätterna. Här finns även en tradition att stödutfodra fåglar vintertid. Vi sitter nu i våra varma dräkter på naturens första parkett och njuter av skådespelet. Ibland kommer vi riktigt nära och får en bild av hur mäktig örnen är. Storleken, snabbheten och blicken – wow! Efter en stund stannar Olsson båten. Dags för fika. Några timmar senare landar vi rosenkindade och fulla av intryck. I kameran har vi fångat bilder, likaså i våra hjärnor. Vilken härlig vinterdag i naturen!
Var?
Örnsafarits hemsida hittar du här där du även hittar tider och platser.

Första turen går 22 februari 2015.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.