Bild
Nästa artikel

Restips: Samemarknaden i Jokkmokk

LAPPLAND

En av de marknader som i obruten följd har hållit på allra längst i Sverige är samemarknaden i Jokkmokk. Den tre dagar långa marknaden, som är norra Europas största vinterfest, startar alltid första torsdagen i februari.

Här bjuds på hantverk, sameslöjd förstås, utställningar och massor av evenemang. Det är en folkfest utan dess like och en speciell tilldragelse i norra Sverige och snart är det åter dags för samernas stora årliga händelse, samemarknaden i Jokkmokk. I mer än 400 år har den samlat både samer och turister till Jokkmokk för att ta del av den rika kultur som i allt för liten utsträckning är känd av Sveriges övriga befolkning.

Jokkmokks marknad har en lång historia och betraktas som en obruten tradition sedan mer än 400 år tillbaka. Fasta marknadsplatser i närheten av samernas vintervisten instiftades av den svenska kungamakten och i början av 1600-talet i samtliga lappmarker på båda sidor Bottenviken. Syftet var att stärka statens grepp om befolkningen i norr och driva in skatt, hålla laga ting och sprida Guds ord. En marknad i lappmarken under den kallaste tiden på året hade många fördelar. Samerna var samlade i sina vintervisten i skogsområden med vinterbete för renarna, och de frusna vattendragen blev utmärkta farleder för handelsmän, statstjänare och kyrkans män.

Att det är en kultur skild ifrån övrig i Sverige råder det ingen tvekan om. Det är färgglada kläder flankerad av samernas egen flagga i samma färgskala, det är renar och det är en känsla som inte många platser kan ståta med. Redan på 1500-talet var Jokkmokk centrum för ” lappmarkshandeln”. Här sålde samerna skinn, hantverk och renprodukter medan de själva köpte salt, mjöl, kaffe och tobak. 

Idag är det en mötesplats för besökare från när och fjärran. Det är en av de marknader som i obruten följd har hållit på allra längst i Sverige och den tre dagar långa marknaden, som är norra Europas största vinterfest, startar alltid första torsdagen i februari. Under dessa dagar ökar befolkningsantalet i det lilla samhället tiofaldigt. Numer består marknaden av ett enormt stort och brett utbud av det mesta. Här kan man köpa och smaka älg- och renkött, samiskt bröd, nyrökt röding och sylter av lapplands/norrbottens bär, hitta vackra och unika samiska hantverk och d Den som har lust kan tillbringa natten i en igloo och innan du kryper till kojs där kan du gå på någon av de konserter som anordnas med olika artister. 


En av höjdpunkterna bland de många arrangemangen är att åka på en renslädestur. Då kan du glida genom lapplands igensnöade vinterskog och väljer du rätt arrangör så kanske du även får uppleva en  idyllisk lägerplats med riktigt skogskaffe och dessutom kanske något gott grillat till det vid en lägereld. Gillar du skidåkning finns även möjligheter till det även om du inte har tagit med dig några egna. Men det finns även många andra aktiviteter så du kan prova på att åka hundspann, skoter eller helikopter och även att titta på det fartfyllda renracet på Talvatis sjön eftersom temat för 2014 marknad är just renen.

Marknaden är stor och det finns all anledning att någon gång besöka denna färgglada folkfest som betytt så mycket under årens lopp för så många av våra samer och som givit så många turister oförglömliga minnen. Förra året besöktes marknaden av 37 000 personer och den milda vintern höll temperaturen på i sammanhanget måttliga 20-30 grader under nollan.


Program för marknaden finns på www.jokkmokksmarknad.se och det kan även beställas eller hämtas från Jokkmokks Turistbyrå.
 

Taggar: Evenemang
Restips: Samemarknaden i Jokkmokk
Restips: Samemarknaden i Jokkmokk

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.