Bild
Nästa artikel
Restips: Skapa ditt eget vin

Restips: Skapa ditt eget vin

EVENEMANG

Är du vinkonnässör? Kanske bara vinintresserad? Vilket som så har du ett unikt tillfälle att skapa ett eget vin förutom att njuta av italienska delikatesser. Besök en Toscansk vinfabrik på Lidingö!

Vill du vara med under en dag i vinfabriken i Stockholm? Prova 11 olika sorters viner, äta italienska delikatesser och få en guidad tur av Högberga gårds vinmakare? Ja då ska du anmäla dig till detta unika erbjudande som Högberga gårds vinmakare bjuder in till; lördagen den 9 och 16 november kl 15-19.

Det behövs inga förkunskaper för att vara med. Du kommer att lära dig massor om vin och om hur det skapas. När du blandar ditt eget vin kommer du också att förstå hur olika viner påverkar varandra i glaset.

För 695 kronor per person ingår:

• Guidad tur, en timme:  Högberga gård berättar allt om vintillverkning och ekfatslagring.
• Provning 1: Smaka på det nyligen färdigjästa vinet från 2013.
• Provning 2: Smaka direkt ur ekfaten på vårt vin från 2012.
• Skapa eget vin: Du får tre glas vin, Merlot, Cabernet Sauvignon och Sangiovese. Dessa blandar du sedan och skapar din unika vinblend – Högberga gård visar och förklarar.
• Middag: En mättande tallrik med italienska delikatesser, tre charkuterier, tre ostar och en pasta byggd på opastöriserad pesto.
• Provning 3: Till middagen får Ni prova fyra av Högberga gårds viner.

Antalet är begränsat till 20 personer för att du ska få en så bra vinupplevelse som möjligt. Anmälan görs till info@vinfabrik.se. Varmt välkommen till en dag i Vinfabriken!
Klicka här för att komma till Högberga gårds hemsida.


 

Högberga gård konferensanläggning- historik

Det började bra för Klas Fåhraeus, mannen som skulle komma att bygga Högberga Gård. 1863 föddes han med silversked i mun. Fadern var affärsman med fäbless för porslin och vid sin död efterlämnade han landets dyrbaraste tallrikssamling.

I Uppsala läste Klas Fåhraeus humaniora, men studierna fick ett hastigt slut efter att han gjort sig ovän med sin professor, före detta riksdagsmannen Sigurd Ribbing. Denne hade för vana att utan motivering utebli från uppgjorda tentamenstillfällen, något som även drabbade Fåhraeus. Sista gången lovade Ribbing att hålla tentamen på överenskommen tid ”så vitt jag ännu är i livet”. När han uteblev även denna gång skickade Fåhraeus en begravningskrans till Ribbings hustru. Skämtet gick, milt uttryckt, inte riktigt hem och Fåhraeus fick lämna Uppsala utan examen.

I stället drog rikemanssonen till franska Grez-sur-Loing, där det på den tiden vimlade av skandinaviska kulturpersonligheter som Carl Larsson och August Strindberg. När Strindberg behövde låna pengar var det inga problem för Fåhraeus att ställa upp. Han var stadd vid kassa – så här långt. Det skulle ta 20 år för Strindberg att betala tillbaka lånet och någon ränta blev det inte tal om.

I Grez-sur-Loing träffade Fåhraeus Olga Björkegren, operasångare och berömd skådespelare. Hon var sex år äldre och mycket vacker. De gifte sig, flyttade hem till Sverige och fick fyra barn. Äldste sonen Robin blev framgångsrik vetenskapsman och var delaktig i upptäckten av sänkan, som dagligen används på sjukhus världen över. I likhet med andra förnäma personer vid den här tiden ville Klas Fåhraeus uppföra ett äreminne över sig själv.

Med hjälp av Carl Westman, som även ritat Röhsska museet och Stockholms rådhus, lät han 1909-1911 uppföra Högberga Gård för att slå världen med häpnad och avund. Byggnaden kom att beskrivas som Sveriges vackraste hem och ett tempel åt Fåhraeus stora samling, skulptur- och stafflikonst. Han frotterade sig gärna med tidens svenska kulturelit och bland vännerna fanns namn som bokförläggaren Karl Otto Bonnier, författaren Ellen Key samt konstnärerna Georg Pauli och Richard Bergh.

Fåhraeus tillgångar var framför allt placerade i aktier och vid den kraftiga lågkonjunkturen på 1920-talet urholkades hans ekonomi så till den milda grad att han 1926 tvingades sälja Högberga Gård, 63 år gammal. Konstsamlingen såldes på exekutiv auktion, förutom bland annat ”Frieri” av Gottfrid Kallstenius, som fortfarande hänger kvar på Högberga Gård. Sina sista år levde Fåhraeus ett tillbakadraget liv i Uppsala, tillsammans med sin fru.

Högberga Gård köptes av direktör Helge Norlander och har därefter ägts av legationsrådet Harry Ax:son Johnson samt Stiftelsen Håkanssons Minne. 1964 tog Landstingsförbundet över och tillsammans med Apoteket AB ägde Sveriges Kommuner och Landsting anläggningen fram t o m sommaren 2013. Från och med 15 augusti 2013 ägs driften Högberga Gård av VD Johan Hjort. Genom åren har flera byggnader tillkommit, omfattande renoveringar har skett och 2010 öppnade man Sveriges första toscanska vinfabrik här. Högberga Gård byggnadsminnesförklarades 1985.

Taggar: Evenemang, Hem
Restips: Skapa ditt eget vin

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.