Nästa artikel
Restips: Trolska skogen
Hälsingland

Restips: Trolska skogen

Publicerad 23 mars 2014 (uppdaterad 23 mars 2014)
Ta med hela familjen på ett teateräventyr på campingen! 2014 års nya uppsättning heter Trollen i trassel och handlar om vad som händer när Trollen själva råkar i trubbel.
Trolska skogen är ett familjeresmål (med tonvikt på barn) i Mellanfjärden i Hälsingland som har öppet dagligen under sommarsäsongen. Trolska skogen drivs av Mellanfjärdens teaterförening och är en del av Kustvägen. Under den första säsongen 2011 lockade Trolska Skogen över 6000 besökare och 2012 mer än fördubblades besökarantalet.

Förr var skogen en viktig plats för människorna. Där fanns mat, virke, ved och annat man behövde. Men skogen var också en farlig plats – råkade man ut för en olycka eller gick vilse ute långt hemifrån var det svårt att få hjälp. Skogens faror speglas också i folktron. De väsen som man trodde fanns i skogen (eller i vatten) sades vara farligare än de som var nära gården. Men det var inte bara övernaturliga väsen som var farliga i skogen. Där fanns också rovdjur som utgjorde ett reellt hot, kanske inte i första hand mot människorna men däremot mot deras boskap. Det var ofta barnens uppgift att gå vall med djuren i skogen, en ensam och ibland farlig syssla. De hade ansvar att se till att inget djur gick bort sig i skogen eller blev taget av rovdjur. För att inte locka till sig rovdjur genom att använda deras rätta namn använde man ofta så kallade noanamn när man talade om dem. Björnen kallades till exempel för Nalle, räven för Mickel och istället för varg sa man Gråben.

I Trolska Skogen upplever du sägnerna på egen hand och i din egen takt. En1,7 km lång interaktiv promenad i skogen tar dig till en sovande Drake, viskande Älvor, gästfria Tomtar och rakt in i Trollen boning. I år är det Trollen själva som råkat i trassel och bestämt behöver de din hjälp och all annan hjälp de kan få! Som besökare i Trolska Skogen får du i årets upplaga en spännande uppgift att lösa.

I skogen finns parkering, dass och här kan du köpa ekologiskt fika i skogscaféet. Det är inga problem att ta sig fram med rullstol/barnvagn. Vindlande spångar och grusvägar tar dig fram mellan de olika platserna.

Öppet alla dagar 14 juni - 17 augusti 2014
kl. 11.00 – 16.00

Entré: 95 kr/person, biljett kan förhandsbokas här.
Barn under 4 år fri entré
Var?

Det finns flera sätt att ta sig till Mellanfjärden och Trolska skogen. Mellanfjärden ligger alldeles vid havet mitt emellan Hudiksvall och Sundsvall.

Trolska Skogens parkering N 61 57 38.72 E 17 19 23.91
Söderifrån Följ E4:an norrut ca 3,5 mil norr om Hudiksvall Sväng höger i Jättendal och följ skyltning ner mot Mellanfjärden 6km. Ca 800 m. innan byn: skylt Trolska Skogen sväng höger in på skogsväg. Parkeringen ligger direkt vid vägen, ca 40 m från entrén. Norrifrån Följ E4an söderut, ca 5 mil söder om Sundsvall Sväng vänster i Jättendal ca 5 mil söder om Sundsvall Följ skyltning ner mot Mellanfjärden 6 km. Ca 800 m. innan byn vid skylt Trolska Skogen: Sväng höger in på skogsväg. Parkeringen ligger direkt vid vägen, ca 40 m från entrén. Camping finns centralt i orten.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.