Nästa artikel
Restips: Tulpanens dag i Malmö
Evenemang

Restips: Tulpanens dag i Malmö

Publicerad 9 januari 2014 (uppdaterad 1 november 2019)
Nu känns det verkligen att våren är i antågande! 15 januari, två dagar efter tjugondag Knut är det dags för tulpanens dag. Och tulpanen är ju den verkliga symbolen för att våren är på gång, så missa inte det var du än bor!

Mitt i kalla och mörka januari firas Tulpanens Dag. För många symboliserar de färgglada och krispiga tulpanerna ljusets återkomst och att våren är i antågande.  Tulpaner som är fulla av liv och ger oss den energi vi så väl behöver! Så Blomsterfrämjandet tycker du ska ge ett fång med vackra tulpaner i allsköns färger till någon du gillar och som du vill göra glad.

Blomsterfrämjandet firar dagen på Centralstationen i Malmö där de kommer att dela ut tulpaner till förbipasserande, fotografera och filma. Möt gärna upp!

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpandrivare jobbar oavbrutet för att få fram tulpaner av toppkvalitet. För att få en tulpan av hög kvalitet som håller sig bra länge arbetar odlarna med bra och friska lökar. Att odla tulpaner är ett hantverk som har pågått under många år och som ständigt utvecklas med hjälp av ny teknik. Svenska tulpaner är riktigt klimatsmarta, mycket energi är lagrad i löken från Holland och i Sverige odlas de i växthus värmda med fjärrvärme och biobränsle.

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig fin ca 1 vecka. För bästa hållbarhet skär man av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll upp med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen ljust men helst inte i direkt solljus. Tänk också på att placera tulpanerna en bit ifrån färsk frukt eftersom tulpanernas åldrande påskyndas av den etylengas som frukten avger.

Och vem av oss vill inte verkligen känna att det inte är så långt kvar innan marssolen börjar värma så smått?

Men vill du verkligen uppleva tulpaner ska du titta på våra restips till Holland. För är det något land som förknippas med tulpaner så är det väl just Holland och inte minst Keukenhof där tulpanerna odlas i närmast oändliga fält.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.