Bild
Nästa artikel
Skokloster öppnar för säsongen

Skokloster öppnar för säsongen

UPPLAND

Ett säkert vårtecken är att Skokloster öppnar för säsongen.

– Att slottet öppnar för allmänheten är ett säkert vårtecken, säger intendent Gösta Sandell. Nu har vi dessutom två nya ”blommor” som har slagit ut; två nyskrivna böcker om slottet och människorna som levde här.

Den ena är en efterlängtad historik över Skokloster där samtliga fjorton ägare sedan 1611 presenteras.

Den andra boken är en initierad beskrivning av hushållningen under Carl Gustaf Wrangels, Nils Brahes och Abraham Brahes tid, 1660- till 1720-tal. Helt plötsligt får slottet liv; såväl tjänare som herrskap synliggörs på ett fascinerande sätt. Vem visste tidigare att citroner, parmesanost och grillade ostron var vanligheter på Wrangels bord, till exempel? Köksskrivaren Johan Ramtun, bland andra, såg till att allt köptes in och antecknades.

Slottet kan du antingen besöka på egen hand eller så kan du följa med på en av de dagliga fyra guidade turerna då du även får gå upp för trapporna till bland annat Wrangels rustkammare och den ofullbordade salen, den stora bankettsal som förblivit en byggarbetsplats sedan 1600-talet.

Var?

Strax väster om Stockholm. Följ E18 mot Enköping, kör av vid Bålsta och följ väg 263. Skyltat sista biten. Från E4 svänger du av vid Knivsta.

GPS N59°42'11", E17°37'16"

Näraliggande camping hittar du här.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.