Nästa artikel
Snart dags för årets kosläpp
EVENEMANG

Snart dags för årets kosläpp

Publicerad 5 april 2018
Det är vår och då ska korna ut i hagen! Redan den 14 april är det dags för de i Roma på Gotland och sedan följer de på fastlandet efter i rask takt. Evenemangen lockar tiotusentals nyfikna som tar chansen att uppleva detta glädjefyllda vårtecken.
Kosläpp, eller betessläpp som det egentligen heter, är ett fantastiskt skådespel. Det är högtiden då vi människor tillsammans med korna gläds över att våren är här. Ett antal bönder öppnar upp sina gårdar för allmänheten och besökarna får se hur kossorna bokstavligen spritter av lycka och springer ut på det friska krispiga grönbetet.

Kosläppen tillhör de stora publikmagneterna av mejeriernas årliga arrangemang och lockar årligen många tiotals tusen besökare. Även i år erbjuder gårdarna möjlighet att på nära håll se vad arbetet som mjölkbonde innebär. På många håll krävs dock en viss framförhållning då gårdarna gärna vill ha förhandsbokningar.

– Förutom upplevelsen att se sprittande glada kor och fira in våren, ger kosläppen ett unikt tillfälle att möta våra mjölkbönder och få en inblick i den omsorg de ger korna för att vi ska få bra mjölk. Våra kosläpp lockar både stora och små och är ett kvitto på att våra konsumenter är nyfikna och vill veta mer om var mjölken kommer ifrån, säger Armina Nilsson hållbarhetschef på Skånemejerier.

Med evenemangen vill mejerierna lyfta fram det gedigna och omfattande arbete som dagligen görs ute på gårdarna. Det är ett sätt att visa upp böndernas kärlek till djuren och naturen, och ge konsumenterna förståelse för att om korna mår bra blir också mjölken bra.

Korna släpps ut från och med april och framåt. Mejerierna säger sig garantera att vårkänslorna smittar av sig!

Här hittar du Arlas kosläppskalender där du även kan anmäla dig och här hittar du Skånemejeriers!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.