Bild
Nästa artikel
Snart dags att smaka på Falkenbergs Matdagar

Snart dags att smaka på Falkenbergs Matdagar

HALLAND

Med hösten kommer en rad skördefester och den 6-7 september är det dags för Falkenbergs centrum att förvandlas till ett myllrande matmecka. Falkenbergs Matdagar går av stapeln för fjärde året och brukar locka cirka 20 000 besökare.

Evenemanget är mycket mer än en matmarknad. I ett stort tält på Rådhustorget samlas kockar från Falkenberg men också övriga Halland och de kommer drabba samman i rafflande kockdueller, allt under ledning av konferencier Alex Bennheden. Det finns också möjlighet att lyssna och inspireras av olika producenter och förädlare när de berättar om sin passion och kunskap. Runt torget finns en mängd restauratörer samlade som kommer sälja lagom stora portioner för att man ska kunna testa på lite olika smaker.

– Matdagarna har blivit tradition och lockar både falkenbergare och långväga besökare. Jag tror styrkan ligger i att det verkligen handlar om maten och människorna som skapar den, berättar Susanne Thorsson projektledare på Destination Falkenberg.

Utöver att Falkenbergs Matdagar hyllar bra mat hyllas också matens riktiga hjältar, producenterna. Trots allt är grunden till all matlagning bra råvaror. Längs Nygatan kommer man att kunna prata med och handla direkt av medlemmar ur Falkenbergs Skafferi, ett nätverk och kulinariskt kollektiv bestående av cirka 50 lokala mataktörer. Det blir nyskördade grönsaker, ljuvliga praliner, nyslungad honung och massor av andra härligheter. I Skaffeributiken samlas ett stort utbud av lokala råvaror från hela Halland. Även vattnet är lokalproducerat då evenemanget har hållbarhetsmärkningen Kranmärkt.

– I samband med kockduellerna kommer vi även få lära känna producenten som står bakom huvudråvaran. Ett café eller restaurang besöker man ju men kanske inte en grönsaksodling eller ett gårdsslakteri, berättar Susanne Thorsson. 


I år får barnens eget område en ny placering på Rörbeckstorget. Här kommer både stora och små traktorer samsas med kalvar och andra aktiviteter för barnen. Ingen ska behöva gå hungrig på Falkenbergs Matdagar så barnen har såklart sin alldeles egna servering i området. 

– Vi hoppas på en lika fantastisk stämning som vanligt, oavsett väder brukar matglädjen under Falkenbergs Matdagar i det närmaste gå att ta på, avslutar Susanne Thorsson.

Evenemanget hålls i centrala Falkenberg, vid Rådhustorget, Nygatan och Rörbeckstorget den 6-7 September, på fredagen klockan  12.00-22.00 samt på lördagen 10.00-20.00.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.