Nästa artikel
Stor trädgårdsfest på Sofiero
SKÅNE

Stor trädgårdsfest på Sofiero

Publicerad 24 augusti 2018 (uppdaterad 24 augusti 2018)
Den 24-26 augusti är det dags för Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero. Det blir tre fullspäckade, festliga dagar som bjuder på allt från spektakulära idéträdgårdar till möjligheter att lyssna på de främsta experterna inom trädgård och odling. 

Årets upplaga av Den stora Trädgårdsfesten bjuder på två scener med fullmatade scenprogram och kända profiler. Odlingsscenen fokuserar på odling och skördeglädje året om. Programledare är Jessica Lyon, känd från Odlingstv. På Trädgårdsscenen är det Gunnel Carlsson, trädgårdsjournalist och författare, som håller i trådarna och intervjuar aktuella trädgårdsprofiler som ger oss nya kunskaper och inspiration.

Odlingsscenen:

 • EN VÄRLD AV MAGISKA VÄXTER - Hella Nathorst-Böös från Häxans trädgård berättar om en värld av magiska växter och hälsobringande kurer.
 • FERMENTERING - Eivor Gavie på Gavie's Gårdar värnas den tusenåriga bevarandemetoden att syra grönsaker. 
 • ODLA DIN HÄLSA - Åke Truedsson från Min trädgård i Vellinge AB gästar oss med Tomatklubben och Vitlöksklubben. 
 • ÄPPELRIKET - Henrik Stridh, vd för Äppelriket, håller en föreläsning på temat Frukt – odling-sorter-lagring.
 • JESSICY LYON – grundaren av Odlingstv ger goda råd om höst och vintersticklingar, sensommar och höstsådd, naturliga odlingsbäddar och mycket mer.

Ur programmet på Trädgårdsscenen:

 • VÄLKOMMEN HEM – Hannu Sarenström tar med oss till sin glädje i den privata trädgården på Langeland, södra Danmark. 
 • IL GIARDINO DEL SOLE – möt Peter Englander, mannen som tog medelhavet till Österlen. 
 • DEN ROMANTISKA TRÄDGÅRDEN - Norrvikens trädgård ger oss sin bild av den romantiska trädgården.
 • HOP GARDEN – möt trädgårdskreatören Tony Johansson som skapat en humleträdgård med svensk humle. 
 • TRÄDGÅRD SOM KONST – som trädgårdsmästare byter Linda Schilén ut pensel mot spade, målarduk mot jord och färg mot blommor.
 • CPH GARDEN 2019 – Danska Haveselskabet samtalar kring CPH GARDEN som går av stapeln den 20-23 juni 2019.
 • JOHN TAYLOR – på lördagen kommer John Taylor, TV personlighet och slottsträdgårdsmästare på Tjolöholms slott i Halland, och berättar om varför han helst planterar på hösten. Besökarna kommer också kunna få träffa honom vid idéträdgården Autumnalis (Gaudium autumnale ”höstplanteramera”) under lördagen.

  Se hela programmet för Trädgårdsscenen här.

Möt Sofieros trädgårdsexperter
En efterfrågad nyhet är besökarna har möjlighet att träffa Sofieros personal som dagligen arbetar med att sköta park och slottsträdgård. Ett utmärkt tillfälle att få med sig tips och råd från Sofieros trädgårdsexperter! 

Världskänd blomsterdesigner
Den internationellt kända blomsterdesignern Annette von Einem medverkar under Den stora Trädgårdsfesten. Bland annat dekorerar hon Slottstrappan och bjuder på en spektakulär bukettshow (lör & sön kl. 12.00 och 15.00). I Vinhuset öppnar hon sin butik och håller workshops i blomsterbindning. 

Idéträdgårdar och inspiration
Peter Englander tar Italien till Sofiero med idéträdgården Il giardino del sole. Peter är en välkänd trädgårdsprofil som bland annat skapat Apotekarns Trädgård i Simrishamn, skrivit böcker, filmat flera säsonger av Trädgårdstoppen för TV8, designat åtskilliga medelhavsträdgårdar och varit en av programledarna i Svt:s Trädgårdskampen. Norrviken skapar en hyllning till Norrvikens romantiska stilträdgårdar skapad av Rudolf Abelin under 1900-talets början. Läs om alla idéträdgårdarna här.

SE HELA PROGRAMMET FÖR TRÄDGÅRDSFESTEN HÄR. 

När och var?
Var: Sofiero slott och slottsträdgård, Helsingborg
När: 24-26 augusti kl. 10-18

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.