Bild
Nästa artikel
Titanic är i Uppsala

Titanic är i Uppsala

UPPLAND

Många har tagit chansen att se den uppmärksammade världsutställningen Titanic The Exhibition som redan har varit på besök i Halmstad och Skellefteå. Nu har även de i Mälardalen chansen.

Titanic The Exhibition är mycket mer än bara en utställning om fartygets första och sista resa. Det är en fantastisk upplevelse om Titanic som ritades av dåtidens bästa ingenjörer och utrustades med den mest avancerade teknik som då fanns tillgänglig. Många har åkt långväga för att se oavsett var den visats. Utställningen berättar, genom en individuell audioguide som finns på nio språk, oräkneliga historier om öden och hjältedåd ombord.

Nu behöver väl den osänkbara 269 meter långa oceanångaren Titanic som byggdes 1909–1911 för atlantrutten Southampton–New York knappast någon närmare presentation men alla kanske inte har i minnet att den ligger på 3 800 meters djup. Där är trycket så stort att det inte är möjligt att gå ner med en u-båt, de enda farkoster som klarar trycket är undervattensrobotar. I presentationen till årets utställning hävdas att det om något år ska vara möjligt att ta ner personer till djupet och att det går att köpa biljetter till dessa turer, om man nu tycker det är värt cirka en miljon. Däremot går det redan nu att se världsutställningen som uppmärksammats stort och i år är platsen Uppsala där det nu finns möjlighet att skaffa sig en djupare kunskap på ett lättillgängligt sätt.

Olyckan som inträffade för drygt hundra år sedan, den 15 april 1912, är väl känd. Titanic sjönk snabbt i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg och tog 1 495 passagerares liv. Endast var tredje passagerare av de 2 207 ombord överlevde.


Olyckan var inte bara en nationell tragedi i flera länder utan även en lokal tragedi för många svenskar eftersom många passagerare kom härifrån, svenska var faktiskt det näst största språket ombord på fartyget. Utställningen är därför även ett stycke svensk historia som bara i Skellefteå lockade runt 45 000 besökare.

– Flera av våra gäster tycker att det är spännande att få veta mer om de svenska passagerarna och om hur många det faktiskt var ombord på skeppet. Gästerna ger även utryck för att det är fantastiskt att uppleva en så stor utställning i Skellefteå, sade Titanichistorikern Claes-Göran Wetterholm inför förra årets utställning.

Dessutom har olyckan, som få andra händelser, fått stå som symbol i ett allt mer tekniskt samhälle. Utställningen består av cirka 200 originalföremål och ett stort antal återskapade interiörer i naturlig storlek. Här kan du få känslan av hur det var att kliva ombord och följa med på en känslomässig resa, genom berättelser, fotografier och privata föremål.

Utställningen om historiens mest legendariska skepp pågår till och med den 25 augusti på Fyrishov, Idrottsgatan 2 i Uppsala.

Camping hittar du exempelvis här.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.