Nästa artikel
Tjolöholm visar upp vintage
HALLAND

Tjolöholm visar upp vintage

Publicerad 27 januari 2020
Det var en revolution. 1920-talet kom med nytt mode, stadsliv och glamour. Denna klädera skildras nu på Tjolöholms slott som visar valda delar ur en av Europas förnämsta och största privata vintageskatter.

Det glittrar, rasslar och skvallrar om stora samhällsförändringar. 1920-talets omvälvande mode intar nu Tjolöholms slott och i mitten av februari är det premiär för utställningen Dresses and Decadence – The stylish 1920s.

Den sprudlande britten Mark Butterfield synar provdockan framför sig. 

– Jag attraheras av hur vackra kläderna är, fantastiska hantverk med exceptionell kvalité. 1920-talet var så mycket mer än den raka fransklänningen.

Han rättar till pälskragen på en grön sammetskappa. 

– Min fru Cleo har hållit på med vintagekläder sedan 60-talet. Jag är ingift i intresset, egentligen är jag socialarbetare, skrattar han. 

Hemma i England har paret en av Europas förnämsta och största privata vintageskatter.

– Vi är oerhört glada för att visa en exklusiv del av Butterfields fantastiska samling i årets stora slottsutställning. Det var under 20-talet som grunden lades för dagens mode, berättar Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholms slott. 

Mark Butterfield kryssar mellan provdockorna, testar accessoarer, byter skor på dockorna. 

– Det finns inte så mycket kläder för män bevarade från 1920-talet, män använder i regel sina kläder tills de slits ut. Å andra sidan var modet för män långt ifrån lika spännande som för kvinnor, säger han. 

Efterkrigstiden under det "glada tjugotalet" präglades av en ekonomisk, social, konstnärlig och kulturell dynamik, något som inte minst avspeglar sig i modet. 1920-talet var första gången som modeskapare dikterade hur folk skulle klä sig, tidigare skedde modesvängningar betydligt långsammare. 

– Designern Coco Chanel slog igenom och fick ett enormt inflytande. Man började massproducera kläder vilket ledde till att även mindre bemedlade hade råd att klä sig moderiktigt, berättar Karin Kvicklund.

– Skillnaden från tidigare är enorm, understryker Mark Butterfield. 

Den 15 februari är det premiär för Dresses and Decadence – The stylish 1920s. 

– Vi kommer inte bara visa 20-talets mode och berätta om årtiondets spännande historia, utan också visa glimtar från tre stumfilmer som spelades in på Tjolöholm under den här tiden, säger Karin Kvicklund.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.