Nästa artikel
Trädgårdsglädjen i fokus på Sofiero
SKÅNE

Trädgårdsglädjen i fokus på Sofiero

Publicerad 8 april 2018
Ända sedan 1800-talet har Sofiero varit en plats för förnyelse och experimentlust. Arvet förvaltas med stor omsorg och Sofieros vackra slottspark sprudlar av nya upptäckter för besökarna. Den 13 april visas flera nyheter upp.
Rhododendronblomningen och årets nyhet – Sofias bro
Det går inte att nämna Sofieros spektakulära trädgård och park utan att nämna rhododendronblomningen. Tack vare kung Gustaf VI kan besökarna varje försommar njuta av 10 000-tals blommande rhododendronbuskar och azaleor i ravinerna. Årets stora nyhet Sofias bro sträcker sig djärvt över den norra ravinen som kompletterats med helt nya rhododendronplanteringar. Härifrån kan man se delar av Europas största samling av rhododendron slå ut i full prakt under försommaren.

To bee…?
Upptäck Sofieros bidrag till Sveriges parkers bi-upprop: Surrande parker och trädgårdar. To bee…? är en idéträdgård fylld av information om hur vi kan ta hand om våra utrotningshotade bin på bästa sätt. Den stora installationen står på Kungliga fotbollsplanen 13 april–16 september.
– Trädgården byggs som ett biparadis med bland annat massor av klintar som bina älskar. Klinten är en korgblommig blomma med en liten kalufs i mitten och en krans med rufsiga blad runt om. Den finns i alla möjliga vackra nyanser i purpur, rosa och vitt. Jag har aldrig testat så många sorter innan och det ska bli roligt att se hur de artar sig, säger Sara Bratt, trädgårdsdesigner på Sofiero.

Utställning Spaljerat 2.0
I utställningen Spaljerat 2.0 i Jubileumsträdgården har Sara Bratt tagit ut svängarna rejält. Modernismen och konstnärer som Hilma af Klint och Kandinsky har inspirerat till årets blomsterdesign.

Utställningar med trädgårdstema
Under våren visas Citroner och körsbärsblom av floristen och kreatören Karl Fredrik Gustafsson (13 april-6 maj) i Orangeriet. Sofiero Blomster & Trädgårdshandel skapar en utställning i Vinhuset som fylls av härliga vårbuketter i allsköns färger och former (14-22 april). Längre in på säsongen kan man se Street art garden där den världsberömde street art-konstnären Millo från Italien skapar en målning som blir en tredimensionell upplevelse med växter och blommor av Sara Bratt.

Den stora Trädgårdsfesten
Ett återkommande inslag, men med nyskapande och experimentlusta varje år. Den stora Trädgårdsfesten på Sofiero har över 20 färgsprakande år bakom sig – men bjuder på nya upptäckter varje gång. Här kan besökaren låta sig inspireras av de främsta trädgårdsprofilerna och få gratisrådgivning och professionella tips till odlingen i din egen täppa.

Dahliadagen
Under säsongens sista dag, 16 september, kan besökarna frossa i parkens bombastiska dahlior! Det finns möjlighet att gå en guidad tur bland de 35 olika dahliasorterna.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.