Nästa artikel
Träff för självbyggare
TYSKLAND

Träff för självbyggare

Publicerad 5 september 2019 (uppdaterad 5 september 2019)
Strax efter det att årets fordonsnyheter presenterats på mässorna i Tyskland och Sverige är det dags för något som skulle kunna kallas dess motsats, en träff för alla som bygger sin egen husbil eller husvagn. Kolla in bilderna vi tog på en tidigare träff!

Har du funderat på hur flera fabrikat av husbilar och husvagnar startades? I många fall var det eldsjälar som inte var nöjda med det som gick att köpa men hade egna smarta lösningar. De inte bara suckade och började samla frimärken utan begav sig ner i garaget och knåpade ihop något som i en del fall sedan blivit världskända bolag. Det har gett oss bättre husvagnar, i ett senare skede husbilar och inte att förglömma effektiva värmesystem vilket möjliggjort vintercamping. Gjort att camping gått från att vara självspäkandets konst till det allt populärare glamping. Utvecklingen har gått med sjumilakliv sedan 1950-talet när bilar började bli allmänt förekommande. Det räcker med att titta in i en husvagn från campingens barndom och valfri modell ur årets sortiment. Ändå är själen där, känslan med camping är något mer, lite ogripbart.

Nu är det andra eldsjälar som träffas, dagens självbyggare som kanske har nya smarta lösningar som vi om ett antal år ser som lika självklara som när vi nu ställer in temperaturen för att mötas av just den när vi kommer tillbaka efter någon aktivitet som förgyller livet.

Selbstausbauertreffen (SAT) hålls 20 till 22 september 2019 på Südsee Camp i Wietzendorf i Tyskland. Där träffas de med för närvarande smartaste fordonen och där ska det bedömas vem som har den bästa lösningen.

Det är 36:e gången som Selbstausbauertreffen hålls men utmärkelsen "årets självbyggare" är en senare företeelse och det är fjärde gången som en jury av specialredaktörer utser en vinnare. De som har fått äran att göra det är redaktörerna för de tyska tidningarna Reisemobil International, Camping, Cars & Caravans och Camper Vans.

Faktum är att denna tävling återigen sätter självbyggarna i rampljuset och stärker SAT i sin roll som ett självbyggarmöte. När allt kommer omkring är det förmodligen det största mötet i sitt slag i Tyskland, om inte i Europa.

Vinnarna, för det kommer att bli flera, tävlar i olika kategorier

Skåpbil: VW Bulli, Fiat Ducato och andra med plåtkaross
Påbyggd bodel: Bilar med bodel monterad på chassi
Buss: Konverterade bussar
Fyrhjulsdrift: Fordon för alla typer av terräng
Husvagnar: konverterade husvagnar.

Vilka som vann får vi reda på söndagen den 22 september 2019 men aspirerar du på något av priserna ska du anmäla dig på www.reisemobil-international.de/selbstausbauer (på tyska). Den korta presentationen ska innehålla foton och beskriva hur konstruktionen fungerar och vilket syfte den har. Detta inkluderar fordonsdata och din egen klassificering i de fem nämnda kategorierna.

Campingen som används för träffen har obligatorisk förhandsanmälan på www.suedsee-camp.de.

Relaterade bildspel

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.