Nästa artikel
Tranfestival vid Hornborgasjön
VÄSTERGÖTLAND

Tranfestival vid Hornborgasjön

Publicerad 9 april 2018
Just nu finns cirka 15.000 tranor på plats vid Trandansen. Årets tranfestival pågår till den 15 april med massor av aktiviteter. Besökarna bjuds bland annat på natur­skola, fågelguidning, föreläsningar, fototävling och matmarknad.
Varje vår besöks området runt Hornborgasjön av cirka 150.000 personer som vill se tranorna dansa.Det är Visit Hornborgasjönsom de senaste tre åren ingått i ett gemensamt projekt med Falköping, Skara och Skövde för att utveckla affärsverksamheten runt Hornborgasjön till ett av Sveriges mest spännande besöks­områden året runt. Satsningen har resulterat i flera nya samarbeten och aktiviteter samt omfattande marknadsföring vilket lett till att antalet besökare ökat med 250 procent.Tranfestivalen som avslutas med den populära matmarknaden som bland annat bjuder på lokala läckerheter och lokalt hantverk. De lokala fågelklubbarna deltar med utställningar, fototävling och fågelvärdar etc.

De tre kommunerna har gemensamt stått för finansieringen med 285.000 kronor per kommun och år, totalt 2,6 miljoner kronor. Projektet har dessutom fått EU-stöd med 3,6 miljoner kronor från Leader östra Skaraborg och Leader nordvästra Skaraborg. Maria Comstedt, halvtidsanställd som projektledare/affärsutvecklare, har arbetat tillsammans med kommunernas turistchefer för att utveckla och stärka destinationen Visit Hornborgasjön. Projektet har varit framgångsrikt och föreslås bli permanent.

Länsstyrelsen i Västra Götaland ansvarar för amläggningen vid Trandansen, som det senaste året har renoverats och fått ett nytt toaletthus för cirka fyra miljoner kronor. Projektet kommer inom kort att presentera konkreta förslag på hur rastplatsen kan utvecklas för nya målgrupper och besökare året runt. Bland annat föreslås länsstyrelsen bygga nya och bättre gömslen vid Trandansen och andra platser vid Hornborgasjön för fotografer och fågelskådare.


- Det är viktigt att sprida kunskap om tranorna och andra djur- och naturvärden som finns runt Hornborgasjön, säger Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Våren är verkligen årets höjdpunkt för oss fågelnördar!

Årets matmarknad arrangeras av Studiefrämjandet och Niclas Fällsltröm, landsbygdsutvecklare i Falköpings kommun. Tältet vid Trandansen (Bjurum) kommer att vara fullt med lokala utställare som bjuder på smakprover och saluför sina läckerheter och sitt hantverk.
Tranfestivalen arrangeras av Visit Hornborgasjön i samarbete med Studiefrämjandet, BirdLife Sweden, Falbygdens Fågelklubb, Skövde fågelklubb och länsstyrelsen i Västra Götaland. Bland annat har en ny film och nya bilder spridits på sociala medier och en helt ny app har lanserats som visar Kulturväg Skaraborg och som lyfter fram området runt Hornborgasjön. Nya broschyrer har tryckts på svenska och engelska och nya kartor och informationsskyltar har satts upp.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.