Bild
Nästa artikel
Tranorna ordnar festival

Tranorna ordnar festival

VÄSTERGÖTLAND

Tranorna har anlänt i mängd till Hornborgasjön och snart är det dags för tranfestivalen. Den 6-14 april är det dags och helgen 13-14 blir det extra festligt. Redan den här helgen är det dock dags för trandagen vid Vattenrikets besöksplats Pulken.

Nu är tranorna här och Tranfestivalen 6–14 april bjuder på många spännande nyheter. Visit Hornborgasjön fortsätter att satsa på nya målgrupper och samarbeten, aktiviteter och produkter för att stärka upplevelsen under transäsongen på Trandansen och Naturum. Den 6–7 april är det Tranans helg med fokus på natur, föreningsliv och fotoutrustning. Helgen 13–14 april är temat mat och klimat.

Tranfestivalen arrangeras av Visit Hornborgasjön i samarbete med Studiefrämjandet, BirdLife Sverige, Falbygdens Fågelklubb, Skövde fågelklubb och länsstyrelsen i Västra Götaland.

Visit Hornborgasjön är ett samarbetsprojekt mellan kommunerna Skara, Skövde och Falköping. Vissa delar av projektet finansieras av EU-medel för att utveckla affärsverksamheten kring Hornborgasjön.

Men det finns fler platser som tranorna gillar. Vid Vattenrikets besöksplats Pulken ljuder luften redan av trumpetande tranor och med utfällda ben singlar de ner. I dag den 22 mars drar matningen igång och på söndag den 24 mars kl 15-17 firas trandagen med tranfika i utemuseet.

Tranornas ankomst är ett efterlängtat vårtecken och på senare år har allt fler tranor hittat till Pulken. Rekordet är 8 900 tranor den 26 mars 2017. Omkring 15 000 personer besöker Utemuseum Pulken varje vår för att uppleva skådespelet! 

När tranorna flyttar från södra Europa för att häcka i norra Skandinavien är det lagom att rasta i Vattenriket. Tranorna letar rastplats efter tillgång på mat och grunda våtmarker som skydd från räven. Länsstyrelsen och Kristianstads Lagerhusförening matar tranorna på ett fält intill fågeltornet vid Pulken för att undvika att tranorna skadar böndernas nysådda åkrar. 

Under perioden 24 mars – 7 april finns ideella tranvärdar och naturvägledare på plats. Det är ett samarbete med Vattenrikets vänner, Naturskyddsföreningen och Nordöstra Skånes fågelklubb. Den lokala idrottsföreningen Yngsjö If grillar korv vid tornet.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.