Bild
Nästa artikel
Triathlonfest i Gällivare i juli

Triathlonfest i Gällivare i juli

NORRBOTTEN

Normalt förknippas Gällivare kanske med snö och vinter men varje sommar samlas deltagare från hela världen för att delta i Laponia Triathlon. Arrangemanget som hålls den 4-6 juli lockar i år deltagare från tio nationer.

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter och tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap tio mil norr om polcirkeln och lockar turister som vill uppleva den magiska midnattsolen och vildmarken som ger stora möjligheter till upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med bil.

Här hålls den 4-6 juli Laponia Triathlon som är världens nordligaste triathlon över ironmandistans. Det innebär att deltagarna simmar 3860 meter, cyklar 180 kilometer för att sedan avsluta med 42 kilometer löpning. Tävlingen avgörs i midnattssol och banan är mycket krävande. Tävlingarna hålls för fjärde året och arrangörerna, Gällivare Endurance Club, märker ett explosionsartat intresse för triathlon i Gällivare.

Laponia Triathlon Sprint avgörs den 4 juli. Här simmar deltagarna 750 meter, cyklar 20 kilometer och springer 5 kilometer. Tävlingen avgörs i centrala Gällivare och lockar en stor publik.

– Simningen i Vassaraälv är mycket nybörjarvänlig, älven är grund och strandkanten är aldrig långt borta, säger Tommy Niva från organisationskommittén. Dessutom har man publik som hejar på deltagarna efter hela simsträckan. På sikt tror han att sprinttävlingen kommer att växa ytterligare. Intresset för triathlon är stort i Gällivare.

Laponia Triathlon Sprint arrangeras i Gällivare den 4 juli klockan 17.00. Laponia Triathlon startar den 5 juli klockan 24.00 i Sandviken, Gällivare.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.