Bild
Nästa artikel

Världens vackraste väg firar med Vallehelg

VÄSTERGÖTLAND

Nu i helgen firas det extra efter Vallevägen där trubadurer och utställningar ska förhöja stämningen för de som kör denna vackra väg genom det svenska kulturlandskapet.

Blommorna. Dofterna. Torpen. Djuren. Den svenska landsbygden när den är som bäst. Detta är Vallevägen som i makligt tempo slingrar sig fram genom det svenska kulturlandskapet. Vi har skrivit om den tidigare eftersom den är så oändligt vacker. Men i helgen förgylls upplevelsen ytterligare när Vallevägen firar Vallehelgen.

Kanske är det lämpligast att börja helgens tur med att bege sig till Ryttaregården i Varnhem. Där kommer alla deltagare från årets utställning att finnas representerade och du kan ta del av kartor, broschyrer, få svar på enklare frågor samt tips på besöksmål i området runt Varnhem.

– Det är perfekt att börja sin Vallehelg på Ryttaregården. I årets program är det ett trettiotal utställare som ingår. Årets Vallehelg kommer att erbjuda någonting för alla, säger Johan Frick, kulturutvecklare i Skara kommun.

Redan på fredagen den 10 maj smygstartar Vallehelgen med en trubadurkväll på Mellomgårdens café- och gårdsbutik i Norra Lundby. Trion Desperados som består av av Fernando Álvarez, Mauricio Contreras och Ricardo Ausín lär skapa härlig stämning men platserna är begränsade och därför är rekommendationen att man förhandsbokar sina biljetter. 

– Det kommer att bli en fartfylld kväll där bandet kommer ta med publiken på en musikalisk resa genom Latinamerika och Spanien, menar Johan Frick. 

På lördagen och söndagen klockan 11.30 och 15.00 bjuder istället Mellomgården på en ensemble från Charlies Teater som framför barnföreställningen Wendy - resan till landet Ingenstans. Här får publiken följa med med Wendy Darling och Peter Pan på äventyr i denna nya tappning av den klassiska sagan om pojken som inte vill växa upp.


– Precis som utlovat så erbjuder årets Vallehelg verkligen någonting för alla. Detta är en föreställning som både vuxna och barn kan njuta av, säger Johan.

Kanske berör dig skogsbrukets historia lite extra. På Remningstorp finns det mesta som rör skogsbrukets utveckling, bland annat motorsågar från 1940-talet och ända fram till idag, men även kottstegar, barkspadar, stocksvansar samt vagnar och slädar för att dra timmer med häst och redskap för att plantera skog. Museet drivs sedan tre år av Norra Billingens hembygdsförening.

Men alla extra evenemang till trots är det naturen runt denna väg som marknadsförs som världens vackraste som står i fokus. Lite extra just nu när vårens blomning är som mest intensiv även om vi redan tidigare tipsat om den som en mycket trevlig väg att köra just i den här tiden. Att det ordnas en rad evenemang förgyller bara upplevelsen lite extra!

– Helgen kunde inte komma lägligare. Nu blommar körsbärsblommorna som allra vackrast i Valle. Naturen i kombination med konsten kommer att göra helgen magisk. Jag tycker definitivt att man ska ta sig en tur till Valle i helgen, avslutar Johan.

Här hittar du Vallevägens hemsida.

Taggar: Evenemang

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.