Bild
Nästa artikel
Med medelhavet som granne i Frankrike

Med medelhavet som granne i Frankrike

Resa

Ända nere vid kanten av Medelhavet, med deltalandskapet Camargue i ryggen ligger den trestjärniga campingen Camping La Brise knappt hundra meter från stranden. Ett lugnt paradis, som i både för- och eftersäsong är en riktigt bra bas i Camargue.

Bortsett från rena campingtomter, välutrustade servicebyggnader och bra stränder är vattenparken (med tre pooler, vattenrutschkana och lekland) en uppskattad destination bland barnfamiljer. Helt enkelt en prisvärd camping som vi gärna återvänder till.

Det låter kanske storslaget att påstå att Camping La Brise ligger precis i mitten av allt det som besökaren vill se och göra i Saintes-Maries-de-la-Mer. Med staden i väster, havet i söder och det enorma deltat på den östra sidan om campingen är det svårt att bo bättre i Camargue. Det är inte ens besvärligt att ta del av det unika fågellivet som förknippas med deltat då hundratals fåglar varje morgon sjunger duett i buskar och träd (på campingen).

– Det här är en bra bas för att upptäcka stora delar av Camargue. Vi har återvänt till deltat flera gånger under de senaste åren och tycker fortfarande att försäsongen är den allra bästa, även om det kan vara lite kallt i havet, säger berlinaren Claudia Tapper som åker en fyrhjulsdriven La Strada och inte drar sig för att åka ut och fricampa på stranden.

Ställplatsen Aire de Camping Car.
Ställplatsen Aire de Camping Car.
Det finns bra möjligheter till ­träningssim och rekreationsbad.
Det finns bra möjligheter till ­träningssim och rekreationsbad.
Lekland för mindre barn.
Lekland för mindre barn.

I försäsong, innan högsäsongen drar igång i juli, kan man checka in spontant på Camping La Brise och få plats längst ut mot havet. I högsäsong däremot är det flera veckors väntetid.

Personligen gillar jag platserna närmast Trabas de Jusio (österut) där Canal des Launes gör ett mjukt svep runt campingen och skiljer deltats habitat från -campingens välordnade gräsmatteytor.

Härifrån är det visserligen lite längre ner till vattnet (hela campingen är inhägnad) men det finns en grind ut mot Avenue Commandant Jacques Y Cousteau som löper parallellt med Bambou Palm beach och vägen ut mot Plage de Beauduc. Istället för att välja platserna längst ut mot havet är det lugnare, och mer vindstilla, längre in på campingen.

Bra bad mitt inne i Saintes-Maries-de-la-Mer.
Bra bad mitt inne i Saintes-Maries-de-la-Mer.
Längre in i bukten vid Plage de Beaduc är ­sandstranden bred.
Längre in i bukten vid Plage de Beaduc är ­sandstranden bred.

Trots att det bara är femhundra meter till centrala Saintes-Maries-de-la-Mer finns det både mat och butik på campingen. Mitt på anläggningen ligger en liten snackbar som serverar enkla rätter, sötsaker och dricka.

Dessutom finns en butik där man kan köpa mat, dryck och sommar-accessoarer, exempelvis handdukar, badkläder och sollotion.

Butiken är hyfsat välsorterad för att ligga på en campingplats, med gott om basvaror till campingköket. Dessutom finns bröd, pilsner och en och annan flaska vin.

Även om behovet av wi-fi (trådlöst internet) minskat rejält sedan roamingavgifterna slopades inom EU kan det vara skönt att ansluta till ett lokalt nätverk om man vill tanka hem några avsnitt av favorit-tv-serien från Netflix.

Hastigheten på anslutningen är naturligtvis starkt beroende av hur många som surfar samtidigt. Det finns två hotspots, en vid receptionen och en vid snackbaren som håller hyfsad hög hastighet. Åtminstone för att vara i Frankrike (du får en kod vid incheckning som ger dig möjlighet att ansluta till nätverket).

Camping La Brise.
Camping La Brise.
Snackbaren mitt på campingen.
Snackbaren mitt på campingen.

Vattenparken mitt på campingen består av tre pooler (varav en grund plaskpool), en liten vattenrutschkana, det är verkligen ingen äventyrsvariant, och soldäck med solstolar. Dessutom finns en lekhörna för barnen där roliga figurer i form av nyckelpigor, grodor och tokiga drakar sprutar vatten och tömmer vattenfyllda hinkar.

Av någon anledning får man inte vistas i vattenparken om man använder shorts. Det krävs att man använder klassiska badbyxor eller baddräkt, men många, även undertecknad, badar i shorts utan att någon verkar bry sig. Inga regler utan undantag.

Från poolen är det 5–10 minuters promenad till stränderna alldeles utanför campingen. Hela kustremsan kring Saintes-Maries-de-la-Mer består av den ena stranden efter den andra. Många helt utan faciliteter i form av toaletter, restauranger och vindskydd.

– Vattnet är ganska lugnt och inte alls så varmt som jag hade hoppats på. Nu måste vi mest ligga i strandkanten och njuta av vågorna som spolar in mot land, säger Kalle 13 år som uppskattar grova vågor då han kan kasta sig raklång på body-boarden och inte återvända till stranden -förrän hungern – eller törsten – gör  sig påmind.

Mest besök har stranden mitt inne i stan, förmodligen eftersom det är nära till alla serviceinrättningar som butiker, restauranger och hotell, men också därför att stranden helt enkelt är välskött. Två gånger om dagen ”räfsas” stranden med hjälp av traktor och skräpräfsa som bildar snygga mönster i sanden som påminner om ränderna efter en pistmaskin. Vattnet är rent och stranden hålls i mycket bra skick.

Ta ner cykeln och ­upplev ­Camarguekustens unika ­deltalandskap.
Ta ner cykeln och ­upplev ­Camarguekustens unika ­deltalandskap.
Ställplatsen Aire de Camping Car.
Ställplatsen Aire de Camping Car.

Dagen efter tar vi cyklarna ända ut till Plage de Beaduc längst ut i bukten omgiven av de vackra deltasjöarna E´tang de Monro och E´tang de Vaccarès. Om man hellre vill köra bil går det utmärkt att åka hela vägen fram till bron söder om Trabas de Rousty varifrån man fortsätter med cykel eller till fots. Det kostar 5 euro att ta in bilen i parken och du kan då åka var du vill och parkera på avsedda parkeringsplatser.

Längre in mot Saintes-Maries-de-la-Mer är badstränderna utsökta med breda remsor av sand ända upp till vägen. Här ute är naturen på något sätt vildare och både hästar och tjurar vandrar då och då ända ner på stranden.

Djuren är inte vilda, men vana vid sin fria livsstil (det finns varken hagar eller stängsel) och ser sig om i landskapet likt Camarguehästar och tjurar gjort i hundratals år. Själva trampar vi tillbaka till campingen och njuter av stillheten utanför husbilen. Efter dryga fjorton kvällar på restaurang är det skönt att ta det lugnt på campingen. Det är ju trots allt en ny dag i morgon.

CAMPING LA BRISE

Allmänn information
Adress:
Rue Marcel Carrière, BP 74, 134 60 Saintes-Maries-de-la-Mer
Tel: +33 (0)490 97 84 67
Webb: www.camping-labrise.fr
GPS: N43°27'20" E4°26'10"
Öppettider: Campingen är åretruntöppen, men är dock stängd mellan den 8 januari – 8 februari och mellan den 12 november och 14 december.
Pris: Säsongspriser som graderas i fyra olika klasser. Lågsäsong, mellansäsong, högsäsong och enorm -högsäsong. Dessutom finns priser för speciella helger då det pågår andra arrangemang i Saintes-Maries-de-la-Mer. -Grundpriset inkluderar husvagn (ej bil) och två vuxna och börjar på 15 euro natten. Husbil från 16,50 euro/natt. Därutöver kan du välja till elektricitet (6 euro) och antal besökare. Dyrare i högsäsong.
Utcheckning: Senast klockan tio.
Incheckning: Från klockan fyra.
Begränsat antal nätter: Nej – du får stanna så länge du vill (under förutsättning att du bokat).
Betala: Det går utmärkt att boka och betala online. Dessutom accepterar campingen kontanter, betalkort (inte American Express), resecheckar och banköverföring.
Djur: Campingen accepterar husdjur.
Gäster: Ja, man får ta emot besökare på campingen.

Faciliteter
Elanslutning: Ja
Gråvattentömning: Ja
Latrintömning: Ja
Vattenpåfyllnad: Ja (kräver vattenfilter för att kunna drickas)
Dusch: Ja
Toalett: Ja
Tvätt: Ja, både tvättmaskin och torktumlare.

Äta
Franska delikatesser finns i princip i vartenda gathörn. Missa inte La Siesta (10 Avenue Van Gogh) och crêpes- och tapasfavoriten Bistro Chez Fanneù (6 Place des Remparts).

Service
Det finns flera butiker knappt en kilometer från -campingen.

Taggar: Resa

Bortsett från rena campingtomter, välutrustade servicebyggnader och bra stränder är vattenparken (med tre pooler, vattenrutschkana och lekland) en uppskattad destination bland barnfamiljer. Helt enkelt en prisvärd camping som vi gärna återvänder till.

Det låter kanske storslaget att påstå att Camping La Brise ligger precis i mitten av allt det som besökaren vill se och göra i Saintes-Maries-de-la-Mer. Med staden i väster, havet i söder och det enorma deltat på den östra sidan om campingen är det svårt att bo bättre i Camargue. Det är inte ens besvärligt att ta del av det unika fågellivet som förknippas med deltat då hundratals fåglar varje mor

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

ALTERNATIV STÄLLPLATS

Precis utanför Camping La Brise rakt ner mot havet ligger en enkel ställplats Aire de Camping Car på parkeringen vid vågbrytarna. För 13 euro dygnet kan du stanna över en natt. Det finns vattenanslutning och gråvattentömning, men ingen el. Oerhört fullt i högsäsong. Kan ej bokas. Betalas vid entrén till nationalparken, Parc Naturel Régional de Camargue.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.