Bild
Nästa artikel
Paddling och ställplatser längs Göta kanal

Paddling och ställplatser längs Göta kanal

Resa

En somrig idyll med anor från 1800-talet. Häng med på en härlig kajakpaddling från Sjötorp till Mem, när vi bekantar oss med en av Sveriges största turistattraktioner – Göta kanal.

Det hela börjar som en halvgalen idé som inte går att få ur skallen. Den kräver ett förverkligande. Så kommer det sig alltså att Jens Bolgert, David Stenung och jag är på plats i Sjötorp den 4 juli för att paddla kajak längs hela Göta kanal. I praktiken innebär det 250 kilometers paddling till Mem i Östergötland. På vår resa dit ska vi njuta av klassisk svensk sommar och spana in ställplatserna längs vägen.

– Det här verkar verkligen vara populärt, säger Jens, och ser ut över husbilarna i Sjötorp när vi drar kajakerna på vagnar för att sjösätta dem och därmed trycka på äventyrets startknapp.

Ställplatserna i Sjötorp ligger mycket nära kanalen, med mäktiga Vänern som breder ut sig i bakgrunden. Från Sjötorp väljer många att göra cykelutflykter då Sjötorps cykel­uthyrning ligger ett stenkast bort. I området finns även Kanalmuseet, flera restauranger, sommarbutiker, kaféer och passagerarbåtar. För ett ögonblick avundas vi semesterfirarnas lugna leverne här, lite osäkra på vad det är för stolleprov vi har gett oss in på.

Snart är dock alla tvivel som bortblåsta, då äventyret börjar på bästa tänkbara sätt. Solen skiner från en helt molnfri himmel, vattnet ligger alldeles stilla i kanalen och från kajakernas sittbrunn hälsar vi på glada semesterfirare som vinkar åt oss ifrån fritidsbåtar samt från gång- och cykelbanan. De pittoreska omgivningarna och njutningen vi upplever när vi med lugna paddeltag glider fram på vattnet, gör det svårt att föreställa oss att folk en gång i tiden bokstavligt talat jobbade ihjäl sig här. I början av 1800-talet arbet­ade nämligen 58 000 soldater tolv timmar per dag med att gräva Göta kanal, som en del i att skapa en direkt förbindelse mellan Kattegatt och Östersjön.

 Spegelblankt var ordet!
Spegelblankt var ordet!
Slussning – en vanlig syn på Göta kanal. Inte färre än 58 slussar finns i kanalen.
Slussning – en vanlig syn på Göta kanal. Inte färre än 58 slussar finns i kanalen.
Trevliga semesterfirare finns det gott om längs Göta kanal, både på land och vatten.
Trevliga semesterfirare finns det gott om längs Göta kanal, både på land och vatten.

Vi paddlar en stund i tysthet och fylls av både beundran och av eftertänksamhet vid tanken på alla kämpar, som vigde stora delar av sina liv åt det byggprojekt som än idag är ett av de största i Sverige någonsin.

– Nu är det sommar, utbrister en kvinna och ler mot oss från en brassestol.

Vi har nu paddlat i några timmar och befinner oss strax väster om Töreboda. Kvinnan och hennes man sitter och lapar eftermiddagssol medan de tar en drink och lyssnar till en låt av Ulf Lundell. Och visst har hon rätt; nu har sommaren verkligen kommit. Än mer säkra på den saken blir vi väl framme i Töreboda, där ortens sedvanliga sommarfestival äger rum dagen till ära.

På Töreboda Camping & Bad, som ligger precis invid kanalen, sitter folk och umgås i kvällssolen, troligen snart på väg mot centrum varifrån det sjuder av liv från scenerna. Vi har dock andra planer än att gå på festival och fortsätter paddla medan festsorlet och basgångarna sakta mattas av bakom oss.

Framåt kvällen har vinden lagt sig helt och vi kan då paddla fram på en kanal som bokstavligt talat är spegelblank. De lummiga träden på båda sidor av kanalen avtecknar sig som exakta kopior i vattnet nedanför, liksom fritidsfordonen på Jonsboda Café & Camping, där vi för övrigt sätter punkt för dagen.

När vi vaknar tidigt på morgonen ligger lufttemperaturen redan över 20 grader. Innan vi gör något annat svalkar vi oss genom att hoppa ner i vattnet från kanalkanten. Efter morgondoppet tar vi för oss av campingens förstklassiga frukostbuffé omgivna av husbilar, husvagnar och fritidsbåtar. När vi sitter där i morgonsolen och ser hur människorna på campingen sömndrucket tittar ut från sina mobila hem, infinner sig en härlig semesterkänsla. Det är som att vi, allihop, delar den här underbara morgonen vid kanalen, även om vi för tillfället inte samtalar med varandra.

Den första dagens middag består av köttbullar och makaroner som tillagas på Primuskök. Mums!
Den första dagens middag består av köttbullar och makaroner som tillagas på Primuskök. Mums!
Morgondopp innan frukost, signerat Jens Bolgert.
Morgondopp innan frukost, signerat Jens Bolgert.
På många platser blir man påmind om Göta kanals långa historia.
På många platser blir man påmind om Göta kanals långa historia.
Ingen farkost är den andra lik längs kanalen. Här sköter mannen aktersnurran medan kvinnan river av ett riff.
Ingen farkost är den andra lik längs kanalen. Här sköter mannen aktersnurran medan kvinnan river av ett riff.

På vår resa mot Forsvik får vi inom loppet av några minuter bevittna hur vitt skilda resenärstyper det är som färdas längs Göta kanal. Först möter vi ett par gigantiska skutor, sedan den enorma kanalbåten M/S Wilhelm Tham och precis därefter en liten eka där en kvinna plinkar på en akustisk gitarr i fören medan hennes man sköter aktersnurran.

Väl framme i Forsvik unnar vi oss en glass medan vi tillsammans med många andra fascineras av båtarna som slussas, via kanalens äldsta sluss med Sveriges äldsta järnbro, båda invigda 1813. Här i Forsvik står husbilarna uppställda på första parkett, precis där kanalen mynnar ut i Bottensjön som vi sedermera tar oss igenom. Lagom till kvällen når vi fram till Karlsborg där vi tältar på en pir vid Vätterns västra strand. Det är nu tillfälligt slut med lugnet i den grävda delen av kanalen. Härnäst ska vi korsa Vättern – en utmaning så god som någon.

Det tar oss två dygn att paddla över den jättelika sjön då det blåser kraftigt och vi, knappt halvvägs, tvingas till tillfällig reträtt på en udde där vi spenderar nästan ett dygn i väntan på lugnare väder. Därför är det en härlig känsla när vi två dagar senare åter glider in i kanalen, denna gång i Motala.

 

Dagen därpå passerar vi ett regnigt Borensberg och de ypperliga ställplatserna vid Kaffeteriet och natursköna Glasbruket, båda med ett underbart läge invid kanalen. Till kvällen når vi fram till Bergs slussar – Göta kanals mest besökta plats med 25 ställplatser och den populära slusstrappan bestående av sju slussar.

Intill denna, med utsikt över sjön Roxen, äter vi morgonen därpå lyxfrukost efter att ha köpt frallor och annat gott i det lilla samhället som är fyllt av restauranger och små butiker.

Efter tre blåsiga paddlingsetapper genom Roxen, anländer vi på kvällen till Norsholm vid sjöns östra ände. Här beställer vi in varsin kall öl på Kapten Bille’s restaurang som vi sippar på medan vi ser ut över kanalvattnet som ligger blixtstilla, liksom bryggans fritidsbåtar.

– Lycka till då grabbar, säger en äldre man från sin husbil som står uppställd precis invid bryggan i Norsholm, där vi sjösätter kajakerna.

Det har blivit morgon och klockan har knappt slagit åtta. Vi tackar för lyckönskningen och lämnar ett soligt Norsholm bakom oss med lugna paddeltag. I Söderköping släpar vi upp kajakerna på land för att i sedvanlig ordning dra dem på vagnar förbi två av de totalt 58 slussarna i Göta kanal. Vi promenerar igenom den idylliska lilla kanalhamnen och förbi en av Sveriges mest populära glassrestauranger, Smultronstället. Där sitter välmående turister i ljusa sommarkläder och lapar sol bland flådiga glasskreationer.

– Titta där mamma, vad gör dom!?

En liten pojke med en glasstrut i handen pekar i vår riktning och bekräftar att vi nog är lite udda fåglar i den här kontexten. Efter att ha passerat ytterligare en skock storögda åskådare och Söderköpings sista sluss, sjösätter vi kajakerna en sista gång. En dryg timme senare lägger jag handen på den solvarma kanalkanten i Mem, precis nedanför Kanalmagasinets mysiga uteservering. Bortom Göta kanals sista sluss kan jag se några husbilar som står och blänker i solskenet, med Östersjöns glittrande vatten i bakgrunden.

– Yes, vi klarade det, ropar jag till mina vänner, överväldigad över att vi med muskelkraft har tagit oss genom hela Göta kanal.

Störst går först! Det gäller att hålla undan för de som behöver plats.
Störst går först! Det gäller att hålla undan för de som behöver plats.
Mysig vy över Kapten Bille’s i Norsholm.
Mysig vy över Kapten Bille’s i Norsholm.
Underbart att stillsamt glida fram och prata om ditt och datt.
Underbart att stillsamt glida fram och prata om ditt och datt.
Vi gjorde det! Jens, Niclas och David vid slussen i Mem.
Vi gjorde det! Jens, Niclas och David vid slussen i Mem.

Det är en underbar känsla att konstatera att vi har klarat utmaningen och inte minst att vi har haft så trevligt längs vägen. Vi hade aldrig på förhand kunnat drömma om att varenda kilometer av resan skulle vara så idyllisk. De mysiga omgivningarna tillsammans med kanalens mäktiga historia och alla de glada, vänliga människor vi har mött längs vägen ställer en sak bortom alla tvivel: den som gör en resa hit kommer inte att bli besviken.


11 ställplatser vid Göta Kanal

1. SJÖTORP

28 platser med el. WC, dusch och tvättmaskin.

Kontakt: Café Baltzar von Platen, Stenbordsvägen, 540 66 Sjötorp, 0706-650 750, cafebaltzar@gmail.com www.sjotorp.se
Öppet: 1 april till oktober
GPS: N58° 50' 13" E13° 58' 42"
Pris: 185 kr/dygn

2. LYRESTAD

25 platser utan el. WC, dusch, pentry, tvättstuga, soptunnor, latrin-tömning för fasta tankar.

Kontakt: IF Weimer Lyrestad, Kanalvägen, 548 73 Lyrestad, 070-468 90 19, rolf.andersson@murtorpet.se www.ifweimer.se
Öppet: 24 april–27 september (2015)
GPS: N58° 48' 13" E14° 03' 24"
Pris: 175 kr/dygn 15 juni till 9 augusti, övrig tid 150 kr/dygn

3. NORRQVARN

6 platser med el. Servicehus finns i intilliggande Norrqvarn Hotell & Konferens.

Kontakt: Norrqvarn Hotell & Konferens, 548 93 Lyrestad, 0501-507 70, reception@norrqvarn.se www.norrqvarn.se
Öppet: Året runt
GPS: N58° 47' 13" E14° 04' 54"
Pris: 175 kr/dygn

4. HAJSTORP

16 platser med el. WC, dusch, mikrovågsugn, kylskåp, spis, tvättmaskin, torktumlare, latrin- och gråvattentömning.

Kontakt: Hajstorps Slusscafé och Vandrarhem, Hajstorp Övre, Bro-vaktarstugan 5, 545 90 Töreboda, 073-029 11 25, info@hajstorp.com www.hajstorp.com
Öppet: 30 april–25 september
GPS: N58° 44' 57" E14° 06' 19"
Pris: 200 kr/dygn inkl el

5. JONSBODA

6 platser med el vid båtbryggan, 10 platser utan el. WC, dusch, kök, mikrovågsugn, tvättstuga.

Kontakt: Upplevelsepaket, Jonsboda Kanalbron, 545 30 Fägre, 0506-125 00, info@upplevelsepaket.se www.jonsbodacamping.se
Öppet: Maj–september
GPS: N58° 39' 13" E14° 06' 19"
Pris: 140 kr/dygn + 40 kr för el

6. FORSVIK

15 platser utan el. WC, dusch, tvättstuga.

Kontakt: Kanalbutiken 5 knop, 546 73 Forsvik, 0505-412 11 eller 0722-24 12 11, info@5knop.se
Öppet: Året runt. Med servicehus maj till september
GPS: N58° 34' 31" E14° 26' 08"
Pris: 150 kr/dygn

7. BORENSBERG KAFFETERIET

15 platser med el och 4 utan el. WC, dusch, tvättmaskin, latrin-tömning samt färskvatten.

Kontakt: Kaffeteriet, Magasins-gatan 7, 590 31 Borensberg, 070-756 55 61, kaffeteriet@gmail.com www.facebook.com/kaffeterietgotakanal
Öppet: Året runt
GPS: N58° 33' 30" E15° 16' 45"
Pris: 185 kr/dygn + 15 kr för el

8. BORENSBERG, GLASBRUKET

4 platser med el och 4 utan. WC, dusch, trådlöst internet.

Kontakt: Göta Travel Center, Kanalvägen 17, Borensberg, 0141-408 20, info@gotatravelcenter.se www.gotatravelcenter.se
Öppet: 1 maj–30 september, i övrigt vid förbokning
GPS: N58° 33' 34" E15° 18' 12"
Pris: 185 kr/dygn + 30 kr för el

9. BERGS SLUSSAR

25 platser utan el. Vatten, dusch, tvättmaskin. Tillgång till WC, latrintömning, tvättstuga och soptömning i gästhamnsservicen (med Göta kanals servicekort).

Kontakt: Bergs slussar Vandrar-hem, Oscars Slussar 2, 590 77 Vreta Kloster, 013-603 30, info@bergsslussar.com www.bergsslussar.com
Öppet: April–september
GPS: N58° 29' 05" E15° 31' 42"
Pris: 185 kr/dygn

10. NORSHOLM

14 platser med el. WC, dusch, färskvatten att dricka.

Kontakt: Kapten Bille’s/Norsholm Götakanal Vandrarhem/Café, Slussvägen 1, 610 21 Norsholm, 011-545 50 eller 070-200 66 61, info@kaptenbille.se www.kaptenbille.se
Öppet: Maj–september
GPS: N58° 30' 26" E15° 58' 29"
Pris: 185 kr/dygn

11. MEM

4 platser med el. WC och dusch.

Kontakt: Kanalmagasinet STF Vandrarhem, Kanalmagasinet Mem, 614 92 Söderköping, 0121-270 40, info@kanalmagasinet.se www.kanalmagasinet.se
Öppet: 1 maj–30 september
GPS: N58° 28' 46" E16° 25' 04"
Pris: 185 kr/dygn

Taggar: Resa
MER INFO

www.gotakanal.se finns mycket matnyttig information om Göta kanal och livet utmed kanalen, inklusive ställplatser, campingar, gästhamnar, turistbyråer, sevärdheter, utflykter och restauranger.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.