Nästa artikel
Premiärtur i nya Finlandsfärjan!
Finland

Premiärtur i nya Finlandsfärjan!

Publicerad 2024-05-12 07:00 (uppdaterad 2024-05-13 09:04)
Många vill undvika Stockholmstrafiken innan färjeturen till Finland och Åland. Särskilt med husbil eller husvagn. Vi testar rutten från Kapellskär med Östersjöns finaste färja!

Bastu och jacuzzi med skärgårdsutsikt!

Det finns både erfarna långtradarchaufförer och husbilister som gärna undviker att slåss med storstadstrafiken vid Slussen och Gärdet när de ska till Finland. Det är därmed ett nog så gott argument som talar för Roslagens hamnar i Grisslehamn (Eckerö linjen) och Kapellskär (Finnlines). Förutom lugnare trafikläge mot hamnen så kan även priserna skilja en del, se vårt exempel nedan.
Sist men inte minst kan stämningen ombord vara lugnare jämfört med partybåtarna från huvudstaden.

Vi testade att åka med Finnlines stora färja i deras splitternya superstar-klass. Resan börjar med att ta sig till Kapellskär, något som är precis lika enkelt som det låter. Oavsett hur stora fordon man rattar. Bred väg utan oro för att välja fel avfart eller tunnel i centrala Stockholm..! 
Och väl i hamn finns rymliga parkeringar och vändplaner om så skulle behövas. I Kapellskär går det också att ta en tupplur i väntan på avgång. Antingen på den stora parkeringen utanför färjeterminalen eller på mysiga Kapellskärs camping.

En jämförelsevis stressfri stund innan ombordkörning alltså! Ramperna upp i båten är breda och om du har bokat elkoppling ombord så är det bara att koppla in och därefter... koppla av! 


 

Vid bokningen väljs elkoppling till husbilen eller husvagnen!

Vi rekommenderar gärna en hytt med fönster. Känslan att färdas genom världens vackraste skärgård på tionde våningen är en upplevelse i sig. Utsikten långt bort över de närmaste öarna från vår comfort-hytt med dubbelsäng, soffa, kylskåp och eget badrum går inte av för hackor. Badrum finns i alla hytter ombord. 
Vi får en guidad tur av pursern i alla rumskategorier och för dig som har råd... rekommenderas "owners suite" med egen jacuzzi och bastu. Givetvis med panoramautsikt över havet...

Själva färjan är som sagt splitterny och det märks tydligt ombord. Vi har aldrig sett så många 230V- och USB-uttag någonsin. Varenda sittplats, matbord och soffa har elkontakter inom räckhåll. Och är du en youtuber eller behöver jobba med dator under resan så kan loungeavdelningen rekommenderas (extra avgift). Där finns tilltugg, drycker och mysiga kontorsplatser med havsutsikt.

Resan tar ca 8-9 timmar till Finland (3,5 tim till Åland) och vi hann testa gym, spa och god buffémat där ett glas vin eller öl ingår. Stämningen ombord var mysig och tillbakalutad. Det finns bar, restauranger och taxfree-butik, men inga nattklubbar eller diskotek. Något som ger en skönare stämning ihop med den moderna inredningsdesignen och ljudmiljön. Vi hör knappt färjans motorer och absolut inget epadunk eller karaokeskrän.

Det är värt en femma i betyg att skärgården äntligen får den huvudroll den förtjänar! Stora panoramafönster finns överallt, vare sig man äter eller sitter av lite tid i allmänna utrymmen. En utsikt som till och med är närvarande i bastu- och gymavdelningen. Det kanske inte är Östersjöns största båtar, men helt klart de modernaste!

Vi får veta att ledningsgrupper från konkurrerande rederier åkt med för att få se Finnlines nya båtar. Att de gärna ser husbilister och campare ombord är också en bonus. Eller som befälhavaren själv sa till oss när han guidade oss ombord:
– Glöm nu inte skriva att vi kan erbjuda ström till husvagnar och husbilar under överfarten! 
Vill man ha ström till husbilen eller husvagnen så bokar man det i samband med bokning av biljett och hytt.

Här finns inga nattklubbar så det är ingen partyfärja!

Prisexempel Finland och Åland

Prisexempel 2 personer + husbil 6,5m lång och 3m hög. T.o.r. 3 Juni - 9 juni. (bokning via directferries.com)

FINLAND
Finnlines.se
Kapellskär – Nådendal - Kapellskär
2678 kronor

Viking Line (Slussen Stockholm)
Stockholm - Helsingfors - Stockholm
4320 kronor

Tallink Silja (Frihamnen Stockholm)
Stockholm - Åbo - Stockholm
4661 kronor

Tallink Silja (Frihamnen Stockholm)
Stockholm - Helsingfors - Stockholm
7004 kronor

ÅLAND
Finnlines.se
Kapellskär - Långnäs - Kapellskär
2307 kronor

Viking Line (Slussen Stockholm)
Stockholm - Mariehamn - Stockholm
3920 kronor

Eckerölinjen
Grisslehamn – Eckerö - Grisslehamn
4494 kronor

Tallink Silja (Frihamnen Stockholm)
Stockholm - Mariehamn - Stockholm
5462 kronor

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.