Nästa artikel
Bornholm off season – vi har testat 9 campingplatser
Resereportage

Bornholm off season – vi har testat 9 campingplatser

Publicerad 10 november 2022 (uppdaterad 29 december 2022)
Danska Bornholm utanför Sveriges sydkust har 20 campingplatser. Vi besöker nio av dem.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

30 kilometer utanför den svenska sydkusten ligger en ö som är mångas favorit: Bornholm. Vissa kallar den även Östersjöns Karibien tack vare de milsvida sandstränderna nära Dueodde i söder, där de flesta campingplatser ligger. På norrsidan av ön är det istället spännande klippformationer som kantar ön, ett sceneri som påminner om Irland.

Det är bara 40 kilometer från Hammerodde längst i norr till Dueodde. Utspridda över ön ligger pittoreska städer som Gudhjem och Svaneke och för att inte nämna alla ateljéer samt sillrökeriernas karaktäristiska skorstenar. Hantverk och konst är av stor vikt på ön och Bornholm kan stoltsera med titeln World Craft Region, som är som en  Michelin-stjärna, fast för hantverk.

En Bornholmssemester börjar med färjeöverfarten. Det är ungefär 30 kilometer från Ystad till Rønnes hamn och med en expressfärja tar det drygt en timme och en kvart att åka. Priset för två vuxna och en husbil (upp till 8 m) pendlar stort beroende på säsong. I lågsäsong hittar vi priser för 280 kronor medan högsäsong ligger på ungefär 1800 kronor.

Bornholm är mer än bara en badsemesterö. En tysk vandringstidning utsåg nyligen Bornholm till den näst bästa vandringsregionen i Europa. För den riktigt vandringssugna resenären finns den långa kuststigen på totalt 140 kilometer att ta sig i kast med. Den bjuder på vackra utsikter från klipporna. I övrigt finns många väl markerade stigar, till exempel genom Almindingen, ett av Danmarks största skogsområden, som ligger mitt på ön. Inte att förglömma de långa strandpromenaderna barfota i sanden. Vandring passar perfekt in i Bornholms turismkoncept.

Vårt främsta tips är att besöka Bornholm utanför högsäsong, dels för att undvika de dyraste färjepriserna samt för att stränderna är underbart tomma. Vädret brukar vanligtvis vara bra. Bornholm är den destination i Danmark med flest soltimmar. Numera har även ett flertal restauranger förlängt sin säsong.

Ytterligare en fördel med en höstresa är kulturveckorna i september då många konstnärer öppnar upp sina ateljéer för allmänheten.

Ett av Danmarks största skogsområden.

Hammershus är norra Europas största borgruin, som skyddade kusten fram till mitten av 1400-talet.

Ekkodalen i Almindingenskogen på Bornholm är en 16 kilometer lång sprickdal. Bästa ekot får man vid H. C. Ørsted Spring, cirka 20 meter från leden, vid ingången till Echo Valley.

Sanden på stränderna runt Bornholm går från finmalet till en grövre sort, men den är alltid vit som snö.

Badhotellet i Stammershalle byggdes 1911.

Sandvig

Vår Bornholmsresa började i Sandvig, den nordligaste staden på ön. Den vackra sandviken ramas in av granitklippor. På hösten lyser ljungen på Hammerenhalvön i bakgrunden i en mjuk violett ton. På Hammeren kan du vandra, ofta med utsikt över klipporna och den imponerande borgen Hammershus. Utsikten från borgen uppe på toppen av klippan tillät inget fiendeskepp att passera oupptäckt. Kontrasten mellan den medeltida ruinen och det moderna besökscentret är skickligt gjord, då besökscentret är inbyggt i sluttningen så att det inte stjäl showen från Bornholms huvudattraktion.

Grannområdet Allinge, som nu gått samman med Sandvig, har vackra korsvirkeshus och ett bra utbud av restauranger och kaféer vid hamnen. Sandvigs Familiecamping är fantastiskt beläget ovanför badviken. En annan camping som rekommenderas är Sandkaas Camping i Allinge.

Vädret brukar vanligtvis vara bra. Bornholm är den destination i Danmark med flest soltimmar.

Gudhjem

Gudhjem är många turisters favoritresmål på Bornholm. Under midsommar blir det trångt i gränderna och bakgårdarna mellan de, mestadels, röda och gula husen. Från byn kan du promenera längs den vackra kusten till det populära Café Norresan på Helligdomsvej. Fortsätter du promenaden kommer du så småningom till ”Helligdomsklipperne”. Här slår vattnet hårt mot granitpelare och in i grottor. På säkert avstånd ligger Bornholms konstmuseum med verk av bornholmska målare. Själva byggnaden är också sevärd. Tvärs genom museet rinner ”Helligdomskällan”. Två kilometer utanför Gudhjem ligger Sannes Familiecamping i en vacker omgivning. Campingen har en utmärkt standard,. Föredrar man en camping närmre byn finns Gudhjem-Camping.

Østerlars rundkyrka, en av fyra rundkyrkor på Bornholm. Med fokus på försvar fungerade de som en symbol för makt och lagring samt skydd för samhället.

På Dueodde Familie-camping & Hostel står man bland tallarna precis intill sanddynerna och stranden.

I glasfabriken Baltic Sea Glass skapas konstverk. Besökare har möjlighet att titta på när glasblåsarna arbetar.

Svaneke

Kräsna turister är oense om vilken ort som är vackrast: Gudjhelm eller Svaneke. Den senare ligger nästan 20 kilometer längre söderut. På vägen till Svaneke bör du definitivt stanna till vid Baltic Sea Glass. Glasfabriken skapar konstverk av glas och i verkstaden längst bak i utställningslokalen kan du se glasblåsare i arbete.

De storslagna renoverade gamla köpmanshusen i Svaneke vittnar om platsens betydelse som hamnstad. I staden har många hantverkare haft sitt boende och sålt keramik, glas och textilier av hög kvalitet.

För den sötsugne kan ett besök hos Svaneke Bolcher rekommenderas. Där får du se hur godis tillverkas och godismakaren visar prov på riktig underhållning under tiden godiset framställs.

I bryggeriet på torget har du möjlighet att gå på ölprovning – de har öl för de flesta smaker.

Det finns också vandringsleder utanför staden, till exempel kustvägen som går upp till Listed. Det går även en vacker promenadväg längs kusten från Svaneke centrum ner till Hullehavn Camping.

Drömstrand! Dueodde är Bornholms sydöstra spets och här har en stor sanddyn bildats vid kusten.

Utsikt över sanden från fyren vid Dueodde Camping.

Dueodde

På Bornholms södra spets ligger Karibien, åtminstone i dansk version. Det viktigaste här är nämligen stranden. Sanden är så underbart vit och fin att den länge användes till att fylla timglas.

Väl på plats på stranden är det lätt hänt att fastna i att göra ingenting mer än att beundra utsikten. Ingenting är påträngande, inga neonskyltar, knappt några skyltar alls och det finns inga hus på stranden. Av egen erfarenhet kan jag bara rekommendera att komma ihåg exakt vilken väg till stranden du har tagit, då allt är förvillande likt. Dueoddes tre campingplatser ligger undangömda i doftande tallskogar som gränsar till sanddynerna.

Sanddynerna är som berg i jämförelse med det övriga platta landskapet på södra Bornholm. Barn uppskattar att kasta sig ner för sandkullarna här. Även en del vuxna ansluter sig till dem och blir barn på nytt.

Den som klarat de 196 trappstegen upp till fyren i närheten kan se det fantastiska sanddynehavet från ovan. Bornholmer Tarnet, det andra tornet i Dueodde, var Natos östligaste lyssnarpost under Kalla kriget och hyser idag ett spännande historiskt museum.

Mattips

I de många rökerierna på ön röks sill till gyllene läckerbitar som du definivt borde testa. Gärna på plats. Att hitta till rökerierna är inte svårt. Redan innan man ser de karaktäristiska korta skorstenarna har doften avslöjat var sillen finns.

På Bakkarøgeriet, ett familjeföretag i Aakirkeby, serveras utsökt fisk med en fantastisk utsikt över Østre Sømarkbukten. Där kan man äta öns specialrätt "Sol över Gudhjem". Solen är en äggula placerad över den rökta sillen.

Nylars

De bornholmska rundkyrkorna är också sevärda. Det är fyra totalt. Kyrkan i Nylars, med fresker som föreställer utdrivningen ur paradiset, är den bäst bevarade. De vitkalkade rundkyrkorna, byggda på 1000- och 1100-talen, var inte bara heliga utan också avsedda för försvarsändamål.

En annat tips som ej bör missas är att göra en tur till Grønbechs Gård. Ett konst- och hantverkscenter i ett före detta köpmanshus i Hasle, som passar dig som gillar konstverk. 56 av de bästa bornholmska konstnärerna ställer ut sina verk här.

Förhoppningsvis har du tillräckligt med tid kvar efteråt för att hinna ägna dig åt vågorna och molnskåderi på stranden vid Dueodde. En nedvarvning vid Danmarks Karibien, vad kan vara mer avkopplande?

Guide: Campingplatser

Sannes Familie­camping Gudhjem

Adress/Kontakt Melstedvej 39, DK-3760 Gudhjem, Tel: 0045-56485211, www.familiecamping.dk
GPS-koordinater N55°11’44” E14°59’10”
Öppet April till oktober
Antal platser 220
Pris/natt* 700 kr.
Övrigt 2 km utanför Gudhjem. Hög standard, toppmodern, välskött servicebyggnad och kök. Fina platser med vacker utsikt. Ett omtyckt ställe. Bekvämt och nära naturen. Passar även familjer. Det finns pool, vattenpark och lekplats inomhus. Hundbad i servicehuset. Populär camping bland sportfiskare.

 Gudhjem-Camping

Adress/Kontakt Melsted Langgade 45, DK-3760 Gudhjem, Tel: 0045-42415815, www.gudhjemcamping.dk
GPS-koordinater N55°12'28" E14°58'39"
Öppet Mars till oktober
Antal platser 95
Pris/natt* 440 kr. + ca 5 kr/kWh
Övrigt Vackert läge ovanför klipporna med utsikt över havet. 800 m från Gudhjem. Supermarket i närheten, restauranger i stan. Servicehuset är enkelt men rent. Campingen rekommenderas för vuxna. En fördel är närheten till den vackra staden Gudhjem. På dagen när det är ljust är det 10 min promenad dit längs en vacker, men stenig stig vid havet.

Hasle Camping 

Adress/Kontakt Fælledvej 30, DK-3790 Hasle, Tel: 0045-56945300, www.haslecamping.dk
GPS-koordinater N55°10'45" E14°42'25"
Öppet Hela året
Antal platser 165
Pris/natt* 580 kr.
Övrigt På östra sidan av Bornholm med allmän pool, 400 m till stranden, 300 m till byn med stormarknad. Kiosk på campingen. Platserna ligger på gräs med häckar intill. Campingen inkl servicehusen ger ett välskött intryck. Det är ett bälte av skog mellan campingen och stranden, och man ser inte mycket av havet. Många attraktioner i närheten.

 Nordskoven Strandcamping Rønne

Adress/Kontakt Antoinettevej 2, DK-3700 Rønne, Tel: 0045-40203068, www.nordskoven.dk
GPS-koordinater N55°07'08" E14°42'15"
Öppet April till oktober
Antal platser 190
Pris/natt* 430 kr.
Övrigt Första campingen efter färjeankomst, belägen i skogskanten. Platser på gräs med stora träd. Incheckning vid automat, ingen reception och ingen butik. Centralt läge till alla delar av ön, gångavstånd till Rønne. Lugnt läge, tillgång till stranden, som ej ses från platserna. Hundrastgård i närheten.

 Sandkaas Camping

Adress/Kontakt Poppelvej 2, DK-3770 Allinge, Tel: 0045-56480441, www.sandkaas-camping.dk
GPS-koordinater N55°15'47" E 14°48'46"
Öppet Hela året
Antal platser 146
Pris/natt* 600 kr.
Övrigt Camping i nordost på Bornholm. Havsutsikt fås mot en extra kostnad. Strand med brygga nås på 5 min. Markerade platser, väl skyddade från vinden. Täckt pool, lekplatser. Rekommenderas särskilt för familjer. Välvårdat helhetsintryck. Stranden, Sandvig Beach i Hammerknudens naturområde, ligger 4 km bort och lätt att nå med cykel.

 Sandvig Familie­camping

Adress/Kontakt Sandlinien 5, DK-3770 Allinge/Sandvig, Tel: 0045-56480447, www.sandvigcamping.dk
GPS-koordinater N55°17'19" E14°46'30"
Öppet April till oktober
Antal platser 250
Pris/natt* 475 kr.
Övrigt Utmärkt läge i naturen, bara 100 m från vacker stadskärna. Stora platser. Utrustningen är basal, inget överdåd. En vacker plats för naturälskare precis intill naturreservat, fyrar och Hammershus. De förmodat bästa hamburgarna på Bornholm finns på strandpromenaden vid campingen.

 Camping Hullehavn

Adress/Kontakt Sydskovvej 9, DK-3740 Svaneke, Tel: 0045-56496363, www.hullehavn.dk
GPS-koordinater N55°07'47" E15°08'58"
Öppet Maj till september
Antal platser 145
Pris/natt* 550 kr.
Övrigt I en björkglänta med tillgång till en liten vik, beachvolleyplan och hoppbräda. Det är 10 min promenad längs vattnet till Svaneke. Där finns butiker och restauranger. Ett trevligt ställe med en avslappnad atmosfär, populär bland danska semesterfirare. På strandbaren är det livemusik i juli. Campingen är väl lämpad för barn.

Møllers Dueodde Camping 

Adress/Kontakt Duegårdsvej 2, DK-3730 Nexø, Tel: 0045-56488149, www.dueodde-camp.dk
GPS-koordinater N54°59'44" E15°04'43"
Öppet Maj till september
Antal platser 182
Pris/natt* 520 kr.
Övrigt Tyst och vindskyddat i tall- och blandskog. Plana platser på gräs. En spång går genom sanddynerna till havet, ca 300 m. Restaurang ca 200 m. En omtyckt camping. Arbetarna på campingen är mycket hjälpsamma, kiosken är välfylld. Servicehusen är inte moderna, men väl underhållna. Liksom poolen ska de renoveras till 2024.

Dueodde Familie-camping & Hostel 

Adress/Kontakt Skrokke­gårdsvejen 17, DK-3730 Dueodde, Tel: 0045-40101065, www.dueodde.dk
GPS-koordinater N54°59'47" E15°05'10"
Öppet Maj till september
Antal platser 140
Pris/natt* 510 kr.
Övrigt Camping i ett skogsområde vid sanddynerna. Husvagnsplatser i nedre delen på en plan gräsmatta. Moderna, välskötta servicehus, allmän inomhuspool. Närmsta stad 3 km. Ett trevligt ställe. Stranden nås via träspång, praktiskt för barnvagnar och rullstolsburna. Tomten är inte inhägnad. Under högsäsong finns yogaklasser.
Det här är en upplåst Premium-artikel

Den här artikeln är exklusiv för Premium-medlemmar och tidningsprenumeranter på Husbil & Husvagn, men den är tillfälligt upplåst för att alla ska kunna läsa. Husbil & Husvagn storsatsar för att ge våra läsare tillgång till tester, reportage och inspiration i digital form.

Det är enkelt och smidigt att bli Premium-medlem – klicka här för att komma igång och få tillgång direkt!

Ämnen i artikeln

Missa inget från Husbil & Husvagn

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.