Bild
Nästa artikel
Camping Praia de Armação de Pêra ligger bara en ­kilometer från stranden.
Camping Praia de Armação de Pêra ligger bara en ­kilometer från stranden.

Camping på Atlantkusten: ”Lugnt och behagligt”

Portugal

Nästan ända nere vid havet, strax väster om Albufeira mitt mellan Faro och Portimão i Portugal ligger camping Praia de Armação de Pêra. Ett lugnt och behagligt stopp tillräckligt vindskyddat för att ge värme under vintern och svalka under sommaren.

Det är lätt att förstå varför Portugals härliga klimat lockar nordeuropéer till sydkusten året om. 

Här är nämligen vintrarna milda och sommarmånaderna något mer behagliga än i inlandet där temperaturerna stundtals närmar sig 40-gradersstrecket under högsäsong. 

Närmare havet, gärna i trädskugga är man däremot skyddad från den mest intensiva värmen. Dessutom är det inte särskilt långt till havet för den som vill svalka sig. 

– Det här är andra året som vi rullar ner till Portugal. Vintrarna i Tyskland är inte alls vad man skulle kunna önska sig och som pensionärer har vi alla möjligheter i världen att tillbringa dagarna var vi vill, säger Martin Philipp från tyska Würzburg. 

Det här året har Martin och Simone fått med sig sina goda vänner från grannbyn, men har valt att inte stå precis bredvid varandra på campingen. 

– Nu blir det istället som att gå bort till goda vänner när vi går över till dem för att äta middag, säger Martin och skrattar. 

Campingen serverar frukost även vintertid.
Campingen serverar frukost även vintertid.
Under vinterhalvåret finns det gott om tid till slappa dagar i solen.
Under vinterhalvåret finns det gott om tid till slappa dagar i solen.
Här avnjuts ­frukosten året om.
Här avnjuts ­frukosten året om.
Campingen erbjuder platser både på en grusad plan och under skyddande träd.
En delikatessbricka till lunch är både prisvärd och god.
En delikatessbricka till lunch är både prisvärd och god.
Söta crêpes till kaffet.
Söta crêpes till kaffet.

Livet i södra Portugal tycks vara enkelt för den som har med sig försörjningen hemifrån. Här finns i princip allt inom gångavstånd och trycket på campingen är inte särskilt högt under vintermånaderna. 

Men visst har förbudet mot att fricampa märkts av på beläggningen också i Armação de Pêra. Det är knappast fullbokat, men betydligt tätare mellan husbilarna än förut. 

Coronapandemin har däremot varit förödande för näringen, då en stor andel soltörstande nordeuropéer valt att stanna hemma. Det kan därför vara smart att dubbelkolla vilka campingplatser som verkligen håller öppet om du planerar att åka ner till Portugal under en snar framtid. 

Vi väljer en av campingtomterna mitt mellan receptionen och träden i sydväst. Campingen är luftig och erbjuder både platser på en grusad plan i öster och under skyddande träd bredvid. 

Ägarna har gjort ambitiösa försök att plantera fler träd, men torkan gör det svårt för dem att överleva, trots att floden Riberia de Alcantarilha rinner alldeles utanför campingen. 

Sommartid vill många stå i anslutning till det större poolområdet, men under vårvintern, då vattnet ändå inte är särskilt varmt känns det smart att stå nära entrén. 

Härifrån är det bara dryga kilometern ner till stranden Praia de Armação de Pêra via ett par krogar på vägen som erbjuder avhämtning om du vill ta med dig mat ner på stranden. 

Även om närmaste strandavsnitt bara är några hundra meter långt fortsätter strandremsan hela vägen från Calixtos A Rocha till Praia de Manuel Lourenço sju kilometer österut. Det finns alltså gott om sand att springa på och långa sträckor att promenera innan frukost. 

Strandremsan fortsätter i sju ­kilometer.

Ett bra tips är att ta med sig morgonkaffet ner på stranden och njuta av soluppgången och promenera en tur i morgonljuset. 

– Vi älskar Portugals långa sandstränder. Bortsett från härlig surfing kan man också springa på stranden eller vandra mellan byarna längs några av områdets alla stigar, säger nederländska Sofie Bakker som bor i en hembyggd van tillsammans med sin pojkvän och två hundar. 

Med tanke på förbudet att fricampa, växlar de mellan att bo på camping och på en gård norr om Monte Raposo där de har ägarens tillstånd att övernatta. 

Under kyliga nätter lockar campingens elstolpar då värmefläkten går varm för att hålla någorlunda varmt i vanen. 

Vinterhalvåret bjuder på sol, värme och avslappnade dagar.
Vinterhalvåret bjuder på sol, värme och avslappnade dagar.
Campingen ligger en kilometer från havet med utsikt över horisonten.
Campingen ligger en kilometer från havet med utsikt över horisonten.
Algarvekustens ­läckra sandstens­formationer ger mersmak.
Algarvekustens ­läckra sandstens­formationer ger mersmak.

Portugals popularitet är lätt att förstå av många olika skäl. Med ett betydligt lägre kostnadsläge är det riktigt billigt att spendera några månader i Portugal, i synnerhet om man lagar all mat själv och undviker restaurangbesök. 

Dessutom är klimatet lockande, gästfriheten stor och prisbilden generellt betydligt lägre än i Sverige. Vintertid, ända fram till den sista april kostar campingen 3,50 euro natten plus ytterligare 3,75 euro per person. Det innebär omkring 100 kronor natten för två personer, ett pris som ökar till 6,50 euro för husbilen och 5,75 euro per person i högsäsong. Ett prisvärt sätt att leva. 

– Vi har gjort det till vår grej att erbjuda ett prisvärt boende nära stranden, säger Ana Gramacho som jobbar i receptionen på campingen och följer med mig ut till bilen. Hon fortsätter: 

– När nästan allt måste bokas flera månader i förväg är det skönt att kunna åka ner till oss i Portugal utan att boka i förväg. Vem vet, man kan ju få andra planer längs vägen, säger Ana som själv uppskattar friheten med husbil. Sommartid bör man däremot boka. 

Efter en stillsam natt på campingen tar vi oss ner på stranden så fort det ljusnar. 

Vi håller söderut på Rio Dr Manuel Arriaga parallellt med campingen och passerar Alpendre Gin & Tapas Bar (här snackar vi gemytlig resestämning), Padra da Galé och hål-i-väggen-krogen O Leitão Restaurante Churrasqueira innan vi tar vänster på Avenida do Rio hela vägen ner till stranden. 

Längst ner finns en enkel ställplats för husbilar (Parque De Caravanas) utan faciliteter. Med kaffekoppen i handen, termosmugg för värmens skull är morgonljuset extra fint. 

Faktiskt så fint att vi bestämmer oss för att bada trots att det bara är knappa femton grader varmt i vattnet. Sedan väntar en ljuvlig morgontur med solen i ögonen hela vägen bort till Praia de Manuel Lourenço och tillbaka igen. En skön start på morgonen. 

Camping på Atlantkusten: ”Lugnt och behagligt”
Camping på Atlantkusten: ”Lugnt och behagligt”
Mäktiga stigar längs Algarvekustens härliga strandlinje.
Mäktiga stigar längs Algarvekustens härliga strandlinje.

Medan solresor mestadels handlar om att pressa på stranden eller att se mängder med sevärdheter på kortast möjliga tid är campinglivet mycket mer avslappnat, i synnerhet under vinterhalvåret då nästan halva dagen går åt för att ens bestämma sig för vad man ska göra. 

Med Armação de Pêra som bas har vi nära till Algarvekustens enorma variation, både vad det gäller sevärdheter och natur. 

Faktiskt så bestämmer vi oss för att bada trots att det bara är femton grader i vattnet.

Den femton mil långa kuststräckan från Sagres i väster till Ayamonte i öster bjuder på ett magiskt landskap med fler än 100 olika stränder inramade av dramatiska sandstensklippor som störtar rakt ner i havet. 

Vill du inte ta husbilen så kan man mycket väl upptäcka Algarve med cykel och njuta av mäktiga stränder, smakrik mat, lokalt vin i glasen och en vacker natur. 

Prova gärna den portugisiska rätten Cataplana, en fisk- och skaldjursgryta som plockar fram regionens allra bästa smaker kryddad med vitlök, persilja och koriander. Cataplana äts vanligtvis med ris eller en bit bröd och beställs för två. 

Efter att i flera dagar druckit morgonkaffet på stranden är det rätt skönt att bara sitta still på campingen med en god bok. Trots att det bara står ett fyrtiotal husbilar och husvagnar på campingen finns det alltid tid att prata resor med andra. De flesta kommer från Tyskland och Nederländerna och en hel del från Frankrike, men skandinaver är det ont om. 

Det är knappast fullt på campingen, med ändå gott om besökare.
Det är knappast fullt på campingen, med ändå gott om besökare.
Camping på Atlantkusten: ”Lugnt och behagligt”
Martin och Simone Philipp uppskattar samtalen med grannarna på campingen.
Martin och Simone Philipp uppskattar samtalen med grannarna på campingen.
Kranar finns även utomhus vid servicehuset.
Kranar finns även utomhus vid servicehuset.
Enkla men välunderhållna servicehus på campingen.
Enkla men välunderhållna servicehus på campingen.
De flesta kommer från Tyskland och Nederländerna.

Roligast är att snacka resor med de som åker omkring i ombyggda skåpbilar, så kallat vans där allt är byggt och anpassat på egen hand. 

Vi träffar en familj från Nederländerna med två små barn i en gammal Mercabuss, en tysk ensamstående pappa med en sjuåring bredvid och mängder med folk som tröttnat på västvärldens hektiska hets på prylar och skaffat sig en van och dragit ner till Portugal. Stillsamma samtal som blir som en egen resa i sig själv. 

Herre jösses vad jag längtar tillbaka till Algarve.

Fakta!

Du hittar camping Praia de Armação de Pêra längs N269-1 i Armação de Pêra mellan Portimão och Faro. 
GPS: N37°06’33” W08°21’10” 
Webb: camping-armacao-pera.com 
Info: På campingen finns en liten minimarket i säsong, restaurang, pool och en ­lekplats för barnen. 
Klimat: I januari är ­dagstemperaturen i ­genomsnitt 15°C, i mars 17°C och i april 18°C. Nattetid sjunker temperaturen neråt 10°C i januari, 12°C i mars och 13°C i april. Badtemperaturen är ­däremot som högst i januari (17°C) för att sedan falla och vara som lägst i februari/mars (16°C). 
Äta: I högsäsong är regionen proppfull med restauranger, men i lågsäsong håller många av dem stängt. Livsmedels­butiker och shoppingcentrum är däremot öppna som vanligt. Tidsskillnad: Portugal ligger en timme efter Sverige, GMT +00.

Taggar: Resereportage

Det är lätt att förstå varför Portugals härliga klimat lockar nordeuropéer till sydkusten året om. 

Här är nämligen vintrarna milda och sommarmånaderna något mer behagliga än i inlandet där temperaturerna stundtals närmar sig 40-gradersstrecket under högsäsong. 

Närmare havet, gärna i trädskugga är man däremot skyddad från den mest intensiva värmen. Dessutom är det inte särskilt långt till havet för den som vill svalka sig. 

– Det här är andra året som vi rullar ner till Portugal. Vintrarna i Tyskland är inte alls vad man skulle kunna önska sig och som pensionärer har vi alla möjligheter i världen att tillbringa dagarna var vi vill,

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.