Bild
Nästa artikel
Fjordkänsla. På en utsprängd bergshylla mellan Sunne och Torsby ligger Trafikverkets rastplats Tossebergsklätten. Norra ­Fryken ­fyller dalgången likt en mäktig vallgrav.
Fjordkänsla. På en utsprängd bergshylla mellan Sunne och Torsby ligger Trafikverkets rastplats Tossebergsklätten. Norra ­Fryken ­fyller dalgången likt en mäktig vallgrav.

Fryksdalen: Sväng in till sagolandet

Resereportage

Värmland. Granstammarna glesnar mot åker och äng och glittrande vatten. Det storslagna blir idylliskt och storslaget igen. Det är Fryksdalen. En föränderlig värld i det värmländska skogshavet.

Mitt i Värmland går en blänkande bård från norr till söder. Det är Fryksdalens mäktiga svärdshugg genom skogarna.

Frykensjöarna har givit bygden namnet eller så är det tvärsom. Hur som helst är de tre till antalet, sammanbundna av sund. Nedre Fryken i söder, Mellan-Fryken norr därom och så Övre Fryken mot Finnskogens höjder. Djupa är de, men inte bottenlösa som Selma Lagerlöf antydde.

”Mät min längd så får ni se mitt djup” står det om Fryken i Selmas andra bok, Ett barns memoarer.

En litterär överdrift, men talande nog. Genom det åtta mil långa sjösystemet löper förkastningssprickor med djup på över hundra meter. Det tog 98 år innan förlista Freja af Fryken bärgades sommaren 1994. Ångbåten blev bygdens Wasa, lyft ur djupens och historiens dunkel. Restaurerad har Freja gått i trafik, men hon är fortfarande förföljd av haverier och händelser som blåst liv i myten om en förbannelse. För Fryksdalen är sagornas och legendernas land. Hur som helst börjar vår resa i orten Kil längst söderut. På Frykenbadens campingplats.

Förslag på färdväg

Europaväg 45 är pulsådern genom Fryksdalen. Söderifrån via E18 och Grums eller Karlstad eller norrifrån via Malung och Klarälvdalen. Bred och rak är den snabb att köra, men inte alltid trevligast.

Efter Mellan Frykens kant rekommenderas den mindre vägen på östra sidan. Här är vy över vattnet och en gemytligt vindlande väg. På sträckan ligger också Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Efter Övre Fryken färdas man bäst på 45:an som är en scenisk sträcka. Som avstickare rekommenderas älven Rottnans dalgång med finnkulturen som nås antingen från Rottneros och Gräsmark eller Torsby mot Lekvattnet.

Östmark är också ett fint område nordväst om Torsby, liksom 45:an norrut. Vägen mot Vägsjöfors bjuder på ett småbrutet landskap med hagmark, idylliska byar, småsjöar och storskog. Hela Fryksdalen från Kil till Vägsjöfors är 10–12 mil.

Det är en trevlig fyrstjärnig camping med sjöläge, tvåhundra platser, butik och servering. Många tar ett dopp i de bärnstensfärgade böljorna som får sin kulör av skogens bäckar och tillflöden. Men i början på sommaren är det kallt. Det dröjer innan Fryken värms upp. Skiftet juli–augusti är en fin tid om man vill löga sig. I sensommarvärmen är svalkan precis lagom.

Campingen ligger på östra stranden och här står man inför ett val. Vilken sida fortsätter vi på? Huvudstråket E45 går på dalens västsida. Rak och bred är den snabbast. Här finns också fler attraktioner, men på östra ligger Selma Lagerlöfs Mårbacka som man inte får missa. Den blir inte heller så enformig som 45:an, vilken går långt från Fryken söderifrån. Först uppåt Sunne blir sjön synlig igen.

Torsby camping några kilometer söder om tätorten är en familje­camping, med det som behövs och lite till. Fryken i ­fonden är pricken över i.
Torsby camping några kilometer söder om tätorten är en familje­camping, med det som behövs och lite till. Fryken i ­fonden är pricken över i.
Våra Campingar

Frykenbadens Camping i Kil
Fyrstjärnig, sjöläge vid Nedre Fryken. 200 platser. Butik, servering, pub, badstrand. 
www.frykenbaden.se

Torsby Camping i Torsby
Fyrstjärnig, sjöläge vid Övre Fryken. 200  platser. Badstrand, mysig restaurang, trevlig shop. www.torsbycamping.se

Värmlands Sjö och Fjällcamping i Vägsjöfors
Sjöläge med bad vid Övre Brocken. Liten pärla i lugnt läge på gränsen mot Finnskogen. Året  runt öppen.
www.varmlandssjoochfjallcamping.se

Ställplatser
  • Hembygdsgården Sjösala i Östra Emtervik
  • Trafikverkets rastplats Tossebergsklätten i -Stöpafors
  • Trafikverkets rastplats Hänsjön, norr om Torsby

För det bästa av allt, kör båda sidor.

Färden går då via Nilsby. Över sundet på den vackra bron om man kommer västerifrån. Nedre Fryken blir här Mellan-Fryken som öppnar sig mot norr. Vägen följer bitvis stranden.

Efter några härliga husbilsmil hamnar vi vid Mårbacka, Selma Lagerlöfs herrgård som hon lät uppföra när hon blivit rik nobelpristagare. I utmärkt skick står den kvar som förr.

En guide visar runt. Det är intressant och jag försöker lyssna, men historien i väggarna distraherar: I biblioteket och arbetsrummet med skrivbordet där de senare böckerna kom till, genom bokhyllorna med alla verken. Debutromanen Gösta Berlings Saga inte minst. Över två miljoner lär ha besökt Mårbacka. Intresset är fortfarande stort för författarinnan och hennes alster. Nyutgåvor och dramatiseringar produceras världen över. Nils Holgersson som mangafigur i Japan och tecknad tv-serie i Dubai...   

Efter en kaffekopp under träden på serveringen rullar vi mot Sunne och över sundet västerut. Där Mellan-Fryken blir Övre.

Sunne ligger mitt i, så mitt i det kan bli. Mitt i Fryksdalen, mitt i Värmland, mitt i en blandning av landskapets särdrag. Ett landskap som imponerar likt en norsk fjord, en jordbruksbygd bland blånande berg. Med sjöar och vattendrag, lavskrika och lärka, gös och röding, hassel och pelargran. Det är Värmlands själ. En mix av nord och syd. Dramatiskt och behagfullt i samma steg. Med Bergslagens melankoli i ryggen och Jösse härads norska munterhet framför sig.

Ända sedan salig Selma satte området på kartan har besökare från när och fjärran strömmat till. Mest från fjärran. Enligt en skämtsam historia var författarinnan inte så känd på den västra sidan av Fryken.

Fler attraktioner växte fram. Främst Rottneros blomster- och skulpturpark söder om Sunne. Grundad av Svante Påhlson vid Rottneros bruk i slutet av 30-talet. En driftig man som även står bakom herrgården i nyklassisk stil. Anläggningen, en av Nordens mest praktfulla, ligger som på terrasser i sluttningen mot sjön.

Fryken ligger blank. Glimmar som ett flytande stycke stål när vi besöker i sommarvärmen. Rosor och rhododendron prunkar. Dis från skummande fontäner skimrar över gräsmattorna. Knattar tumlar runt. Folk äter glass, fikar på en terrass. Några tar igen sig i skuggan, studerar ett mästerverk i brons av Carl Eldh. Besökare vandrar av och an genom alléerna. Olika dialekter och olika språk. Avslappnat sorl, avslappnad stämning. Sådana dagar är Rottneros en oas. Och kontrasten fullkomlig mot den omgivande skogsbygdens dovhet.

Litterärt högsäte. Selma Lagerlöfs Mårbacka hör till området mest kända och välbesökta attraktioner. Ett måste på fryksdalsfärden.
Litterärt högsäte. Selma Lagerlöfs Mårbacka hör till området mest kända och välbesökta attraktioner. Ett måste på fryksdalsfärden.
På västra stranden av Fryken ­brukade folk säga: Jaha, Selma … hon är inte så känd på den här sidan sjön!
På västra stranden av Fryken ­brukade folk säga: Jaha, Selma … hon är inte så känd på den här sidan sjön!

Strax utanför finns Berättarladan. En lada som blivit teaterscen. Västanå Teater heter ensemblen som prisats för sina uppsättningar stundom baserade på arvet efter Selma Lagerlöf.

Vi åker vidare, tar oss ett stenkast till Stamfrändemonumentet. Ett långt namn på en hög staty med Värmlands kontur i granit. Och Värmlandsörnen överst. Det restes till minne av finska invandrare och bygdens utvandrare. Värmlänningar for till Amerika av samma skäl som finska utvandrare kom till Värmland under 1600-talet: Fattigdom. Vi begrundar det en stund, men så kommer överraskningen: En restaurang i marken under, med panoramafönster utåt. Tjusigt och högst oväntat. Inget syns från vägen förutom skylten: Värdshuset Nils Holgersson. Restaurangen är stamlokus för Sunne golfklubb med böljande gräsytor. Perfekt för en rast på parkeringen intill.

Men vilan blir kort och vi gasar iväg. Äventyrsbadet skymtar och på motsatt sida imponerar storhotellet Selma Spa. Så är Sunne passerat. Inga storstäder här eller ens städer. Förr sa man köping. Det lät charmigt och lite pittoreskt. Numer gäller väl tätort. Även i sagans land.

Men i en glänta på andra sidan led byn Lysvik ­injudande mot oss.

Vi fortsätter följa europaväg 45, en fin sträcka efter sjökanten. På andra sidan speglas ännu en herrgård i blankvattnet. Björkafors, fotbolls­gurun Sven-Göran Erikssons residens. Herrgården drar nyfikna men är privat. Har varit till salu, men ännu har ingen hostat upp tillräckligt med pengar.

Knappt halvvägs till Svennis Torsby höjer sig en brant knalle. Tossebergsklätten eller Gurlita klätt i Gösta Berlings Saga. Lokalt säger man klätten, Fryksdalens högsta utsiktspunkt. Det är slingrigt. Jag måste ner på ettans växel i värsta kurvorna. Men ovanför brantens talltoppar ges syn för sägen. På dalbottnen går en vattenväg av silver. Mäktig under oss, avsmalnande söderut. Neråt Sunne böjer sig solglittret åt väst och går ihop för att öppna upp igen och tona in i en disig horisont. Halva Fryken ser man.

På Tossebergsklätten finns restaurang, men vi har siktet inställt på ett annat matställe. I svängarna ner förundras man att rallyessen kör backtävling här. Men det är ju inte husbil förstås. Halvvägs hejar vi på några husbilsvänner som vildcampar på en avsats vid slingervägen. Inget dåligt ställe. Men en slyridå skymmer delvis utsikten.

Nybyggarland från förr. I norra Fryksdalen finns fortfarande några levande finngårdar som hålls i hävd och öppna för besökare.
Nybyggarland från förr. I norra Fryksdalen finns fortfarande några levande finngårdar som hålls i hävd och öppna för besökare.
På Torsby camping finns allt från sandstrand till pub och café.
På Torsby camping finns allt från sandstrand till pub och café.
Cool aktivitet. I Torsby skid­tunnel kan man åka på längden mitt i ­sommaren.
Cool aktivitet. I Torsby skid­tunnel kan man åka på längden mitt i ­sommaren.

Alldeles intill Klätten ligger Stöpafors och vi svänger in på Diner 45, ortens stora attraktion jämte Stöpafors Kvarn, känd för sitt skrädmjöl. Ett mjöl på rostad havre och huvudsaklig ingrediens i finnbygdens Motti. Nävgröt på svenska till vilken fläsk med stekflott, eller flôôt som det heter på bygdemål. Men flott är fjärran från menyn på Diner 45.

Interiören är visserligen flott och kanske är det även fett i håret på vissa. Skinnväst, myggjagare och slickad frisyr är helt rätt här. Raggarkulturen med rockabillymusik frodas i Fryksdalen. Hamburgerhaket fick flygande start 2013 med miljö från efterkrigstidens Amerika. Schackrutigt golv, väggar i rött och turkos, barstolar och soffor och alla attiraljer i 50–60-tals stil. Idolbilder. Elvis, Marilyn och andra filmstjärnor. Och jukeboxen.

Många gillar stuket. Diner 45 är en riktigt bra restaurang och vi har tur som får bord utan att boka. En trevlig servitris tar emot. Sminkad med rätta frisyren och kläderna ser hon ut som den tid det begav sig. Nostalgi är det. Burgarna är äkta vara. På-platsen-lagade av nymalen nötfärs med alla de rätta tillbehören. Truckers Beer Drippin Jalpeno och Fabolous Bacon Burger smakar gott. Visst är det dyrare än på hamburgerkedjorna, men inte så det avskräcker.

Missa inte

Mårbacka. Selma Lagerlöfs Herrgård. Dagliga visningar. Trädgård, café, shop. www.marbacka.com

Rottneros Park. Grandios skulptur- och blomsterpark. Servering, äventyrspark för barnen, evenemang. www.rottnerospark.se

Tossebergsklätten. Utsiktspunkt över Fryken. Servering, möjligt stå med husbil halvvägs upp. Tel: 0565–179 25

Finngårdarna. Runt byn Lekvattnet finns många bevarade gårdar och ett Finnkulurcentrum. www.lekvattnet.se

Bovilgården. Serietecknaren och illustratören Bo Vilsons hem. Utställningar, visning, shop. www.bovil.se

Hovfjället. Skogbevuxet berg med säregen natur och iordningställda vandringsleder. Vildmarkskänsla. www.hovfjallet.se

Vi fortsätter norrut, men bara ett hopp till Trafikverkets rastplats Tossebergklätten som bjuder på en luftigt utsikt över Fryken. Några öar i mitten tronar som borgar i en vallgrav från Game of Thrones. En djup vallgrav, 135 meter är mätt just där ute. Det ser mäktigt ut, lite skrämmande nästan. Men i en glänta på andra sidan ler byn Lysvik inbjudande mot oss. Dit skulle man kanske åkt – och legat över mitt i idyllen. Med sjöresturangen Frykens Pärla och campingen intill. Men då hade vi ju inte sett någon idyll. Inte från ovan som en tavla.

Tidigare Abbas camping, numer Nordvärmlands Sjö och Fjällcamping vid sjön Brocken norr om Torsby.
Tidigare Abbas camping, numer Nordvärmlands Sjö och Fjällcamping vid sjön Brocken norr om Torsby.

Tjugo minuter senare checkar vi in på Torsby Camping efter en lagom etapp. Ikväll ska vi ta det lugnt, det hör också till. Knallar runt lite och ser oss omkring. Skratt och skrål från badplatsen. Ungar som har kul. Från den sydvända sandstranden är Fryken massiv. Man ser inte att sjön är långsträckt från norr till söder. Den breder bara ut sig.

Utanför vassen jagar abborre. Det smackar i ytan, men tärnan ovanför hinner före. Störtdyker och lyfter med ett gli i näbben. Den vita fågeln försvinner bort på gracila vingar. Några droppar släpper från fjäderdräkten och faller på vattnet.

Björkdungens gröna draperier får en softad dubbelgångare i vattenbrynet. En viskning mellan skog och sjö när ljuden från badplatsen tunnats ut. Bara två pensionärer tar sin dagliga simtur. Man hör hur de pratar där ute. Att det är skönt och varmare än i igår. Ljuden bär långt i sommarkvällen.

Vi går till restaurangen Fröknarna Fräs. Kul namn, rustik miljö och lodge­känsla i liggande timmer. Beställer öl av trevlig personal och sitter och snackar en stund. Vad vi sett och kanske får se i morgon. Det är husbilsliv som husbilsliv ska vara.

Längre norrut spökade det, så gården fick ­brännas ner...

Nästa dag seglar vi i väg med morgonbrisen. Västerut på väg 239 som bär mot Norge och Kongsvinger. Men vi stannar i Lekvattnet vid ån Rottnans brink. Här har skogen tagit över. Men dialekten är nog den samma som neråt Torsby. Åtminstone för oss. Infödda hör skillnad varifrån folk kommer inom det kulturgeografiska begreppet Fryksdalen. Även om dialekten inte är så bred längre. Inte som förr när turister frågade tre gånger innan de gav upp.

Lekvattnet ligger en mil från norska gränsen. En by med betydligt fler träd än invånare. Gamla skolan är nedlagd och omgjord till prisbelönt finnkulturcentrum. Lekvattnet har många bevarade finngårdar. För fyrahundra år sedan kom nybyggare som flydde ofärdstider i Savolax och Tavastland till gratis mark och skattebefrielse.

Tusentals familjer som bröt mark och odlade sin svedjeråg i askan. Några släkter blev kvar i generationer och försvenskades med tiden.

Men så sent som på 1960-talet talades gamla tungomål som dött ut i Finland. Språkforskare från Helsingfors var här och spelade in.

Väl belagt och kontinentala bilar på Nordvärmlands Sjö och Fjällcamping skapar en internationell atmosfär. Många är återkommande gäster.
Väl belagt och kontinentala bilar på Nordvärmlands Sjö och Fjällcamping skapar en internationell atmosfär. Många är återkommande gäster.

Det vilar en mystik över Finnskogen. Rent övernaturlig ibland. Somliga var trollkunniga sades det. Egendomliga ting och händelser lär ännu ske. Räknebord som levererar tal, märken i marken där inget växer, vedspisar som flyger över bergen.

Och längre norrut spökade det så gården fick brännas ner. En gård vars namn man inte gärna nämner. Men främst är Finnskogen gläntornas rike med väna ljuspunkter. Sommartid är gårdarna öppna med servering och visning av rökstugor och andra bevarade byggnader i Kvarntorp, Karmenkynna och Ritamäki med evenemang som midsommarfirande och slåtterfest.

Många anser att försommaren är finast. Med skir grönska, blomning och medeltidmarknad i Karmenkynna. Det brukar vara i slutet av maj. En bra tid för fiske också. Finnskogen ruvar på öringvatten och när sländorna kläcker gäller flugfiske. Lekvattnet har en aktiv fiskeförening och norrut i Östmark finns pärlor. Mest är det öring på några hekto, men i vissa sjöar simmar exemplar på flera kilo. Även röding finns. Äkta vildfisk.

Men vår avstickare gäller Finnskogens ostaffär. Ett holländskt par flyttade in och tog över handelsboden, startade getfarm och drog igång ett litet mejeri. Affärerna går bra, enligt Jolanda Bleumink.

– Vi levererar mest till matbutiker. Sommartid tittar turisterna in och handlar direkt av oss. Sådana som far förbi mot Norge eller ligger här i Lekvattnet.

Fika- och mat

Med några godbitar i bagaget rattas husbilen för sista etappen efter Ljusnan mot Vägsjöfors. En Fryksdal i miniatyr där vyn snävas in på något sätt. Landskapet krymper, men behåller ändå sin öppenhet med böljande ängar, lövdungar och byar vid spegelblanka vatten. Och i fonden storskogens sluttningar. Det väna och det vilda hand i hand. Det blir påtagligt nu, nära.

Vid Sirsjön är idyllen fullkomlig. Beteshagar med svirrande syrsor. Värmedaller över en stilla slättsjö, moln i det blå och en stuga intill. Mörkmålat virke, spröjade fönster, rött tegeltak på en kulle med blomster och björk. Och så Björn Vilson beredd att visa Bovilgården där han växte upp. Hans far var Bo Vilson, signaturen Bovil. En lysande bildbegåvning, illustratör och serietecknare, men även annat.

– Pappa hade sådan bredd, gjorde reklam, mode, julkort, sagoböcker, skivomslag och affischer. Han snidade i trä också, berättar Björn och visar in i storstugan där en magdansös skuren ur en trästock är dörrpost.

– Från Tusen och en natt. Serien i veckorevyn på 40-talet, säger vår värd och lotsar vidare till en snidad kista med detaljer ur vikingatiden.

Bovil var en allkonstnär. I ateljén på andra våningen är väggarna tapetserade med serietrippar och karikatyrer av dåtidens kändisar. En resa till 30- och 40-talet med Garbo, Per Albin och Eisenhower. På en upphöjning vid fönstret står ritbordet. Med ritpapper, pennor och bläckhorn. Som om Bovil bara tagit rast en stund. Men en stund blev en evighet. Likt många genier avled Bo Vilson allt för tidigt. Blott 39 år ung, 1949.

Vi köper julkort och annat av Bovil i gårdens shop. Men husbilen kallar vidare till Nordvärmlands Sjö och Fjällcamping vid Brocken. En pärla där vi bott förut med lugn miljö, skog och vatten och husbilar från kontinenten. Här ska vi ligga några dar och utforska skogarna mot Klarälvdalen. Men det är som Kipling sade en annan historia.

Bovillgården är en överraskande kulturskatt på vischan norr om Torsby. Vid ritbordet i bakgrunden verkade allt-i-allo konstnären Bo Vilson. En storartad illustratör.
Bovillgården är en överraskande kulturskatt på vischan norr om Torsby. Vid ritbordet i bakgrunden verkade allt-i-allo konstnären Bo Vilson. En storartad illustratör.
Visste du att...

...Selma Lagerlöfs debutroman Gösta Berglings Saga sågades av den samtida kritikerkåren.

...Rottneros Park har 100 skulpturer och planterar över 15 000 blommor varje sommar.

...Fiskemöjligheterna är bra. Storgädda och gös i  Fryken. Öring och röding på Finnskogen.

...Stöpafors Kvarn producerar skrädmjöl. Ett rostat havremjöl som är ingrediens i rätten nävgröt.

...Top Cats i Torsby är en av landets mest populära rockabillyband.

...Man kan hyra skidor och åka på sommaren i Torsby skidtunnel med svalka i värsta värmen.

Taggar: Resereportage

Mitt i Värmland går en blänkande bård från norr till söder. Det är Fryksdalens mäktiga svärdshugg genom skogarna.

Frykensjöarna har givit bygden namnet eller så är det tvärsom. Hur som helst är de tre till antalet, sammanbundna av sund. Nedre Fryken i söder, Mellan-Fryken norr därom och så Övre Fryken mot Finnskogens höjder. Djupa är de, men inte bottenlösa som Selma Lagerlöf antydde.

”Mät min längd så får ni se mitt djup” står det om Fryken i Selmas andra bok, Ett barns memoarer.

En litterär överdrift, men talande nog. Genom det åtta mil långa sjösystemet löper förkastningssprickor med djup på över hundra meter. Det tog 98 år innan

Är du redan tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.

Registrera
Digital prenumeration
Kampanjerbjudande – halva priset livet ut!

Den här artikeln är del av vår Premium-tjänst. För att få tillgång till den och alla andra Premium-artiklar behöver du teckna ett medlemskap. Just nu har vi ett extra förmånligt erbjudande: Halva priset livet ut.

Läs mer

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.